Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Caspar Opitz: Välkommen att följa valet i Dagens Nyheter

I morgon är det första maj. Ännu en intensiv dag för politik, debatt och agitation väntar detta redan så intensiva valår.

För Dagens Nyheter är det en självklarhet att satsa på den bredaste, vassaste och mest relevanta valbevakningen, inte minst därför att DN:s rapportering ger eko i samhällsdebatten.

En undersökning av statsvetaren Anders Sundell vid Göteborgs universitet visade nyligen att DN är den tidning som oftast citeras av konkurrenterna.

Namnet Dagens Nyheter eller DN har förekommit över tusen gånger mer än Aftonbladet och nästan dubbelt så ofta som Svenska Dagbladet i de största svenska tidningarna det senaste året.

Vi är tacksamma för uppmärksamheten och ska göra vårt bästa för att värna den journalistiska kvaliteten.

För oss är genomslagskraft viktigt – vi vill göra en tidning som är oumbärlig i den svenska samhällsdebatten, särskilt ett så viktigt valår som 2014.

Målet med vår valjournalistik är att granska, förklara, fördjupa – och göra det på ett rättvisande sätt.

Med granska menar vi att ha en nagel i ögat på politikerna och ha ett kritiskt förhållningssätt till politiska utspel och vallöften. Vi ska gräva så djupt det går och komma så nära sanningen som möjligt.

När vi säger förklara menar vi att vara pedagogiska och tydliggöra komplicerade förhållanden så lättförståeligt som möjligt. DN:s kunniga kommentatorer sätter skeenden i perspektiv och redogör noggrant för de politiska alternativen, så att skillnader och likheter blir uppenbara.

Att fördjupa handlar bland annat om att med berättande journalistik ta med läsaren på en resa in i samhällsdebatten. Sakfrågor, inte bara politiskt spel, ska stå i centrum.

Till sist vill vi att vår politiska journalistik ska var rättvis. Det betyder inte att alla partier ska få exakt lika mycket utrymme, men att bevakningen är balanserad mellan de politiska alternativen och att alla har rätt till sina bästa argument – även de som är föremål för vår granskning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.