Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/cecilia-wikstrom-kan-bli-eu-ombudsman/

Politik

Cecilia Wikström kan bli EU-ombudsman

Cecilia Wikström, som inom kort slutar som EU-parlamentariker. Foto: Beatrice Lundborg

BRYSSEL. Cecilia Wikström, som petades från Liberalernas lista strax före EU-valet, kan bli ny EU-ombudsman.

– Flera kolleger har uppmanat mig att söka tjänsten, säger hon till DN.

EU-valet 2019

Europeiska ombudsmannen är förmodligen det mest svenska inslaget i EU:s administration, men hittills har ingen svensk haft jobbet. 

Ombudsmannen utses av EU-parlamentet och utreder missförhållanden i EU-administrationen och svarar på medborgarnas klagomål. Vid årsskiftet går förordnandet ut för nuvarande ombudsmannen, irländskan Emily O'Reilly.

Erfarna EU-parlamentarikern Cecilia Wikström kan bli en av kandidaterna.

– Folk har sagt till mig att jag har de formella kompetenserna, men jag hade aldrig tänkt på tjänsten om inte kolleger från flera olika politiska grupper uppmanat mig att söka. Nu ska jag reflektera över det, säger hon.

Cecilia Wikström poängterar att hon har en ”djup och ingående kunskap” om EU-institutionerna och hur de granskas, bland annat eftersom hon varit ordförande för ett utskott.

Innan hon bestämmer sig om tjänsten vill hon avvakta vilka personer som får EU:s olika toppositioner, bland annat vem som blir ny talman för parlamentet. Dessutom uppger Wikström att hon har många andra erbjudanden.

– Det jag tycker är fint med det här uppdraget är att det handlar om att göra EU till en bättre plats för medborgarna att leva på. Att institutionerna och samarbetet fungerar, att medborgarna får den information de har rätt till och att korta väntetider. Sådant är jag himla bra på.

Hon tror att i det blir upp till en handfull kandidater som söker tjänsten, bland dem Emily O'Reilly som vill fortsätta ytterligare en period.

Cecilia Wikström har suttit i EU-parlamentet sedan 2009. Nu gör hon sina sista dagar. Den 1 juli tillträder de nya ledamöterna. 

Under valrörelsen i våras petades hon från Liberalernas lista. Partiet ansåg att det var oförenligt för henne att vara parlamentariker och samtidigt välavlönad styrelseledamot i börsbolag.

L:s svaga valresultat gjorde att partiet tappade en av sina två platser. Ny ledamot är Karin Karlsbro.

Läs mer. Lista: Så flitiga är svenskarna i EU-parlamentet 

Läs mer. Liberalerna landar precis över spärren