Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Centerledaren: Programmet ska skrivas om

Efter den senaste veckans kritikstorm distanserar sig centerledaren Annie Lööf än mer från det kontroversiella förslaget till idéprogram. ”Det är partistyrelsen som kommer att skriva huvudförslaget till stämman”, säger hon.
 

Några timmar efter att Annie Lööf landat på svensk mark efter att ha avbrutit semestern i Thailand snabbinkallade hon flera hundra centerpartister till ett telefonmöte.

Budskapet till centerpolitikerna var glasklart: det kritiserade idéprogrammet kommer att skrivas om.

När hon senare på eftermiddagen träffade DN och andra medier i partiets lokaler i Gamla stan i Stockholm markerade hon gång på gång distans till förslaget till idéprogram.

– Det här är ett förslag från en idéprogramsgrupp och nu ska jag sätta tänderna i detta. Jag vill få in mer socialt patos i detta och tydligare skrivningar om miljön, säger Annie Lööf.

Hon betonar att det är parti­styrelsens förslag, som presenteras i februari, som kommer att debatteras på stämman – inte det hårt kritiserade förslaget.

– Ni måste hålla isär mitt förslag och gruppens förslag, säger Lööf.

Hon förstod från början att programgruppens förslag skulle väcka debatt, men tycker i efterhand att det är olyckligt att debatten kommit att handla om kontroversiella ytterlighetsfrågor.

En anledning till att förslaget till idéprogram skadat Annie Lööf är att programmet innehåller många av de åsikter som hon själv förknippas med.

Bland annat förordade hon 2006 som vice ordförande i Centerns ungdomsförbund att månggifte ska tillåtas.

– Även jag har varit ung och har varit med i ett ungdomsförbund. Det där har jag tagit avstånd från många gånger sedan dess, säger Annie Lööf.

Däremot är hon till skillnad från C-ministern Anna-Karin Hatt inte beredd att backa när det gäller en plattare skatteskala.

– Centerpartiets medlemmar har på flera stämmor i rad fattat beslut om plattare skatt. Jag ser ingen anledning att som partiledare frångå det som våra medlemmar och partistämmor fattat beslut om, säger Annie Lööf.

Centerpartister i båda läger varnar för att stämman i mars kan bli stökig.

– Jag hoppas vi får en ordentlig och uppfriskande debatt på stämman, säger Annie Lööf.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.