Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/centern-en-miljard-kronor-till-grona-transporter/

Politik

En miljard kronor till gröna transporter

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet vill se fler laddstationer i glesbygden. Foto: Beatrice Lundborg

I regeringens budgetförslag, som har förhandlats fram tillsammans med Centern och Liberalerna, går 150 miljoner kronor till laddstationer utanför de stora städerna. 

”Tillgång till laddning är avgörande för att människor ska vilja köpa en elbil”, säger C-ledaren Annie Lööf i ett pressmeddelande. 

I regeringens budgetförslag, som har förhandlats fram tillsammans med Centern och Liberalerna, finns en satsning på en miljard kronor på miljöbilar. Där 150 miljoner kronor som under tre år ska gå till cirka 300 laddstationer. 

Tanken är att laddstationerna ska finnas utanför de stora städerna. 

”Som till exempel i Småland där jag kommer ifrån, eller i Norrlands inland så är laddinfrastrukturen inte fyllt utbyggd. Tillgång till laddning är avgörande för att människor ska vilja köpa en elbil”, säger partiledare Annie Lööf enligt pressmeddelandet.

Satsningens övriga 850 miljoner ska gå till bilar som i dag är miljöklassade i skattesystemet bonus-malus, vilket är tänkt att ändras till år 2021, uppger Ekot. 

”Det är positivt att fler köper miljöbilar. Därför tillför vi nu mer pengar till klimatbonusen så att alla som köper en klimatsmart bil får sin bonus. Nästa år kommer EU:s mätsystem förändras och i denna budget ser vi också till att de klimatsmarta bilarna som klassas som det i år också kommer göra det kommande år och då fortsatt vara godkända för klimatbonus”, skriver Annie Lööf i pressmeddelandet.  

Läs mer: Sänkt skatt för glesbygdskommuner 

Läs mer: C-förslag: Låt patienten välja sjukhus