Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Centern kritisk till Miljöpartiets klimatsatsning

På tisdagen presenterade Miljöpartiet en förslagsbank med 142 möjliga åtgärder för att rädda vår planet. 

Bland annat vill man att ”sista droppen fossila bränslen ska säljas i Sverige 2030”. 

– Det handlar om att fasa ut fossila drivmedel och ersätta med naturliga drivmedel på sikt, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. 

Centerpartiet är dock kritisk till Miljöpartiets klimatsatsning.

Miljöpartiets stora satsning inför valet presenterades först i en debattartikel i DN. Under en uppföljande konferens utvecklades några av förslagen ytterligare. 

Enligt Isabella Lövin har den så kallade Klimatfärdplanen tagit flera år att arbeta fram. 

– Det har varit en lång process i Miljöpartiet och vårt klimatnätverk har jobbat med att ta fram de här förslagen. Vi har haft olika arbetsgrupper som har arbetat med olika delar, säger Lövin. 

Hon säger också att MP ”givetvis har haft kontakt med forskare och experter på vägen”.

Hon öppnar för att utreda möjligheterna till att införa en kilometerskatt som en av alla skatter som i framtiden kan komma att ersätta den nuvarande bensinskatten. 

– Det finns inget sådant konkret förslag i Klimatfärdplanen i nuläget. Men det finns ju sådana förslag i exempelvis Frankrike, så det kan mycket väl komma i framtiden, säger Lövin. 

Har ni någon konkret tanke på hur ni ska ersätta bensinskatten? 

– Vi har ju en politik som beskattar det som är dåligt för miljön och gör det billigare med det som är bra för miljön. Så den här omställningen ser vi på längre sikt och hur skatteintäkter kommer att fördela sig om tolv år, det återstår att se. 

Men ni har inget konkret förslag för att ersätta bensinskatten i nuläget?

– Det är ju inte så att vi från en dag till en annan ska förbjuda bensin utan det handlar om att fasa ut fossila drivmedel och ersätta med naturliga på sikt. 

Rickard Nordin från Centerpartiet är kritisk till Miljöpartiets satsning. Han anser att förslagen i stor utsträckning handlar om ”fina mål och bra pamflett”. Inte minst är han tveksam till om målet ”fossilfritt Sverige 2030” är genomförbart. 

– Jag vill också minska utsläppen kraftigt till 2030 men vi har inte tekniken till det här i nuläget. Den stora frågan är ju hur vi ska gå till väga, inte vilket målet är, säger Nordin. 

En del förslag är han dock villig att hålla med miljöpartiet om. 

– Det finns en del trevliga förslag. Till exempel landningsavgifter och att man vill öka den inhemska livsmedelsproduktionen och minska importen av kött. Men om igen, jag tror det när jag ser det. Jag delar många av deras ambitioner men saknar genomförandet. Kommer de med konkreta förslag, är jag villig att förhandla.

Även Isabella Lövin hoppas på att kunna komma överens med sina riksdagskollegor. På frågan om hon är villig att kompromissa, svarar hon: ”Självklart!”. 

– Politik handlar ju om att genomföra saker, inte bara tycka saker. Och det vi har här är en förslagsbank med konkreta förslag som vi kommer att arbeta med under en lång tid framöver, säger språkröret. 

I januari publicerade Aftonbladet en stor granskning om hur utvinnandet av grundämnet kobolt utvinns i bland annat Kongo-Kinshasa under inhumana förhållanden med barnarbete och urusla löner. 

Metallen är en mycket viktig beståndsdel i alla möjliga sorters batterier, inte minst i elbilar. DN ställde frågan om kobolt till Isabella Lövin. 

Hur ska ni säkerställa att vi i Sverige inte använder oss av elbilar som inte har producerats på ett schyst sätt? 

– Det är en enormt viktig fråga som handlar om spårbarhet. Där måste vi driva och se till att de bilar som kommer in på den svenska och europeiska marknaden produceras på ett bra sätt.

Men finns det några lagar som reglerar det i nuläget? 

– Det finns på EU-nivå.

Finns det med bland era nya förslag? 

– Det törs jag inte svara på. Men det finns det säkert. 

Klimatfärdplanen i korthet

Fossila drivmedel ska få ett slutdatum.  För att lyckas behöver transporterna effektiviseras och alternativen till fossildrift gynnas. Investeringar för både elektrifiering och produktion av förnybara drivmedel kommer gynna både miljön och ekonomin, anser Miljöpartiet. 

 

Ekonomin ska klimatsäkras. Miljöpartiet vill bland annat att ”bruna riskvikter” ska införas för bank- och försäkringsbolag, för att reflektera riskerna med fossila investeringar. Hushållen ska ges möjlighet att spara i gröna sparkonton. 

 

Klimateffekten av konsumtionen ska begränsas. Miljöpartiet vill införa etappmål för att minska utsläppen som svenskarnas konsumtion orsakar utomlands, och genomföra tydliga åtgärder för att produkter på marknaden ska bli mer hållbara. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.