Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Centern protesterar mot datalagring

Centerpartiet ställde sig på fredagen bakom en internationell resolution mot EU:s datalagringsdirektiv. Samtidigt arbetar regeringen just nu med ett förslag om hur direktivet ska införas i Sverige.

Direktivet om datalagring innebär i korthet att alla uppgifter om våra telefonsamtal och mejl ska sparas hos operatörerna i minst sex månader. Syftet är att polisen ska kunna använda dem för att spåra brottslingar. Mer bakgrund finns här.

Direktivet är mycket omstritt, eftersom det enligt många innebär ett grovt ingrepp i den grundläggande medborgerliga rättigheten att få ha sin privata korrespondens i fred.

Kritiken framfördes ånyo på fredagen, när de liberala partiernas europeiska förbund ELDR ställde krav på att EU-kommissionen lägger fram ett nytt förslag om att skrota eller åtminstone göra om direktivet. I ELDR ingår det svenska Centerpartiet, som inte bara stödjer fredagens resolution utan även var initiativagare till den.

– Vi vill se en klausul i direktivet om att det ska vara frivilligt att införa, säger Abir Al-Sahlani (C) till DN.se. Hon är riksdagsledamot och har deltagit i ELDR-konferensen i Helsingfors.

Men hur går det ihop med att dina Allianskolleger i regeringen just nu jobbar på att direktivet ska bli svensk lag?

– Självklart blir det en diskussion om detta, men det får inte stoppa oss från att försöka förbättra politiken och trycka på från europeiskt håll.

Något internt borgerligt motstånd i stil med det som uppstod under FRA-debatten är inte aktuellt, enligt Al-Sahlani.

– I den här situationen är det väldigt viktigt att Alliansregeringen håller ihop och att vi får igenom våra förslag. Det vi vill är att EU-parlamentet ska driva på för en förbättring av den personliga integriteten.

Folkpartiet deltog också i ELDR-konferensen men valde att lägga ner sina röster när resolutionen om datalagringsdirektivet skulle antas.

– Vi tyckte det skulle vara konstigt att komma med ett dubbelt budskap när den svenska regeringen nyligen gått ut med att man ska lägga ett förslag om att införa direktivet, säger EU-parlamentarikern Olle Schmidt till DN.se.

I sak delar dock Folkpartiet resolutionens kritik, uppger Schmidt.

Parallellt med att Sveriges regering förbereder ett lagförslag, håller EU-kommissionen på att utvärdera datalagringsdirektivet. Detta arbete har dock försenats och slutdatum är oklart. Den expertgrupp som utför granskningen har dock redan pekat ut stora brister i direktivet, bland annat när det gäller säkerheten kring sparade data.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.