Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Centern står fast om flygskatt – trots starkt stöd bland partiets väljare

Rickard Nordin, arkivbild.
Rickard Nordin, arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

En majoritet av Centerpartiets väljare stödjer regeringens flygskatt, enligt en undersökning från DN/Ipsos.

Men det är ingenting som väcker oro hos partistyrelsen. 

– Vi har inga planer på att ändra uppfattning. Vi vill ha åtgärder som är effektiva för klimatet och då är biobränsle mycket bättre än flygskatt, säger Rickard Nordin (C) som är riksdagsledamot och ansvarig för energi- och klimatfrågorna för sitt parti. 

VAL 2018

Den 1 april träder lagen om flygskatt i kraft, trots oppositionens motstånd. Centerpartiet, som profilerar sig som alliansens gröna parti, har hela tiden varit kraftiga motståndare och menar att en flygskatt inte kommer att göra någon skillnad för miljön. I stället vill man satsa på teknikutveckling och flyg som drivs med biobränsle. 

Och trots heta diskussioner i riksdagen, är väljarna allt mer positiva till att betala mer för sina flygresor.

LÄS MER: Världsmästarpar nobbar flyg och siktar på noll utsläpp

Nu vill över hälften av Centerpartiets väljare se en beskattning av flyget. Men det är inget som oroar Rickard Nordin (C), som är ansvarig för energi- och miljöfrågor. 

– Jag tycker att det är positivt att fler anser att vi behöver ta tag i utsläppen och arbeta för att minska dem. Det är kanonbra. Men vi måste göra åtgärder som gör en skillnad för klimatet, säger han. 

Nordin anser alltså inte att flygskatten hör till den kategorin. 

– Vi förespråkar biobränsle i flyget i stället, det driver teknikutvecklingen framåt. Flygskatten gör inte flyget grönare utan bara dyrare. 

Men era väljare kanske inte håller med er i den frågan. Är det ett problem? 

– Vi har ju inte sett en undersökning där ni ställer frågorna mot varandra. En sådan undersökning är kanske mer intressant än bara ja eller nej till flygskatten. Jag upplever att vi får bra respons från våra väljare gällande biobränsle för flyget. 

Ni kan inte tänka er att börja kompromissa?

– Nej, vi har inga planer på att ändra uppfattning. Vi vill ha åtgärder som är effektiva för klimatet och där är biobränsle mycket bättre än flygskatt, säger Rickard Nordin. 

Fakta:Flygskatten

Flygskatten träder i kraft den 1 april.

Skatten är avståndsbaserad och har tre nivåer. + Inrikesresor liksom resor inom Europa blir 60 kronor dyrare.

För resor till länder utanför EU som inte är längre än 600 mil blir skatten 250 kronor.

Längre resor än 600 mil blir 400 kronor dyrare.

Skatten tas ut vid start från svensk flygplats. 

Skatten gäller inte för barn under 2 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.