Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/centern-vill-forbjuda-religios-omskarelse/

Politik

Centern vill förbjuda religiös omskärelse

C-ledaren Annie Lööf talar på torsdagen under partiets stämma i Karlstad. Foto: Tommy Pedersen/TT

KARLSTAD. Centerpartiet ska verka för att omskärelse av barn som inte sker av medicinska skäl förbjuds. Det beslutade partistämman på lördagen. Vice partiordföranden Anders W Jonsson varnar för att det inkräktar på religionsfriheten. Från Judiska centralrådet riktas skarp kritik mot beslutet. 

Beslutet föregicks av en intensiv debatt där bland andra Dana Pourkomeylian från ungdomsförbundet CUF var uppe i talarstolen och argumenterade för ett förbud. I en första votering föll ett förslag om att omskärelsen ska bli olaglig men stämman biföll sedan en annan formulering som säger att partiet ändå ska ”verka för” ett förbud. Förslaget som vann stöd (med siffrorna 314 mot 166) kom från ungdomsförbundet.

Dana Pourkomeylian skriver på Twitter:

”Vi gjorde det. Vi gjorde det verkligen med KROSSANDE majoritet. Centerpartiet är nu för att förbjuda icke-medicinsk omskärelse av pojkar. Jag kan inte i ord uttrycka min glädje och tacksamhet till #cstamma och mitt älskade @cuf. Frihet, även för barn!”

https://twitter.com/Pourkomeylian/status/1177885987898310657

Anders W Jonsson, som är läkare, gruppledare i riksdagen och vice partiordförande, argumenterade hårt emot ett förbud. Det är orimligt att säga nej till en sedvänja som är central inom två världsreligioner, sade han från talarstolen.

På en pressträff efter omröstningen framhåller Anders W Jonsson att stämmans beslut är i linje med vad Läkarförbundet och Vårdförbundet anser i frågan. Han pekar också på att argumenten som framfördes för ett förbud inte handlade om religion.

– Det har handlat om ett barnrätts- och integritetsperspektiv. Anledningen till att partistyrelsen ville avslå det här förslaget var att vi ser att i den här frågan finns det andra hänsyn att ta, säger Anders W Jonsson.

Hur tror du att judar och muslimer i Sverige kommer att uppfatta det här beslutet?

– Jag hoppas att de tolkar det här på samma sätt som de tolkar att Barnläkarföreningen har gjort det ställningstagandet, att det handlar om ett barnsrättsperspektiv, säger Anders W Jonsson.

Dana Pourkomeylian beskriver detta som en ”liberal principfråga”.

– Barn är egna individer med egna rättigheter och egen kroppslig integritet och den måste vi slå vakt om, säger hon till DN.

Hon vill inte uttala sig om hur beslutet kan komma att uppfattas av de folkgrupper som berörs.

– Men argument som har ett kulturrelativistiskt eller religiöst perspektiv kan aldrig stå i vägen för att vi ska gå framåt i vår demokrati och slå vakt om allas rättigheter till sin egen kropp. Vi förbjuder inte omskärelse men vi vill att de som berörs ska vara en del av det här beslutet.

Dana Pourkmeylian underkänner Anders W Jonssons argument att ställningstagandet skulle kunna uppfattas närmast som ett förbud mot judendom och islam. Hon drar paralleller till hedersförtryck.

– Det är samma argument som gjorde att debatten om hedersrelaterat våld och förtryck blev så försenad och de kommer alltid att komma upp för att skydda religiösa särintressen. Men vi är en demokratisk och sekulariserad stat och ska så förbli, säger Dana Pourkomeylian.

Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig är ”väldigt besviken” över C-stämmans beslut.

– Det är väldigt oroande. I praktiken blir det omöjligt att leva som jude eller muslim om ett sådant förbud realiseras, säger han. 

Verständig tror dock inte att förslaget kommer att bli verklighet.

– Det finns vad jag vet inga andra demokratier som infört ett förbud.

Mohamed Temsamani, ordförande för Förenade islamiska föreningar i Sverige, anser att ett förbud vore en inskränkning i religionsfriheten.

– Ett förbud kommer att ytterligare öka utsattheten för två av landets mest utsatta religiösa minoriteter, säger Temsamani.  

Läs mer: Centern i ”ställningskrig” med Miljöpartiet om skogen