Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Centern vill ge snabbare psykvård

02:04. Ett slags snabb första hjälpen-psykiatri. En ny vårdform utan remisskrav för de som drabbas av lättare psykisk ohälsa. Det föreslår Centerpartiet som vill avdela 1,2 miljarder för det på tre år.

Centern vill satsa 1,2 miljarder kronor över tre år för att fler ska få snabbare psykiatrisk vård.

– Den skrämmande utvecklingen i ungas och kvinnors ohälsa kräver att vi agerar, säger C-ledaren Annie Lööf.

Barnens rätt i samhället (Bris) slog på onsdagen larm om att samtalen till organisationens jourtelefon handlar om allt allvarligare tillstånd som självskadebeteenden och självmordstankar. Sedan tidigare är det känt att omkring hälften av alla sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa och kvinnor är mest drabbade.

Det är bakgrunden till Centerns förslag om att öka tillgängligheten i den psykiatriska vården. Partiet vill förstärka det som kallas första linjens psykiatri så att fler kan få hjälp vid lindrigare former av psykisk ohälsa utan att det ska krävas en remiss.

De 1,2 miljarder kronor som partiet vill skjuta till ska bland annat gå till att ge undersköterskor och sjuksköterskor grundläggande utbildning i samtalsterapi. Modellen har Centern hämtat från Norge och Storbritannien.

– Den skrämmande utveckling som vi ser bland barn och unga och kvinnors ohälsa kräver att vi agerar. Vi behöver jobba förebyggande men vi behöver också se till att dessa människor mycket snabbare får tillgänglig vård, säger partiledaren Annie Lööf.

Genom att öka chansen till tidiga insatser hoppas man undvika att den psykiska ohälsan förvärras och blir mer svårbehandlad.

Pengarna ska utgå som statsbidrag under tre år till landsting och regioner som själva får utforma detaljerna i verksamheten. På vissa håll är detta redan utbyggt men Centern vill att systemet ska omfatta hela landet.

– Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin skiljer sig åt beroende på var man bor. Det är en regional orättvisa som är förödande, säger Annie Lööf.

Förslaget bygger vidare på reformer som Centern har presenterat tidigare om en webbportal som ger information om var köerna till psykiatrin är kortast samt en morot på 300 miljoner kronor till landsting och regioner som kortar köerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.