Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Centerns doldis kämpar för att partiet ska överleva

”En person som har borgerliga värderingar skulle då inte ha någon med borgerliga värderingar som driver miljöpolitiken”, varnar Kent Johansson inför utsikten att C inte väljs in i  EU-parlamentet.
”En person som har borgerliga värderingar skulle då inte ha någon med borgerliga värderingar som driver miljöpolitiken”, varnar Kent Johansson inför utsikten att C inte väljs in i  EU-parlamentet. Foto: Magnus Hallgren

Kent Johansson är doldisen som ska rädda Centerpartiet kvar i  Europaparlamentet. I sin hjärtefråga – klimatet – har han mer gemensamt med Miljöpartiet än allianspartnern Moderaterna.

Centerpartiet är ett av tre partier som riskerar att åka ur Europa­parlamentet efter valet den 25 maj. En förnedrande förlust i EU-valet är lika med en urusel start inför riksdagsvalet i höst – en val­rörelse som är avgörande för partiets framtid.

Därför satsar partiet avsevärda resurser på Europaparlaments­valet. Den som ska rädda kvar i partiet i  det europeiska finrummet är Kent Johansson, en centerveteran som gick direkt från regionpolitiken i  Västsverige till EU.

Att han i jämförelse med fler­talet av övriga partiers toppnamn är relativt okänd tar 62-åringen från Skara tämligen lätt på. Han menar att centerväljarna är mer intresserade och kunniga om EU-politik än snittet.

– Många av våra väljare är tydligt berörda av de frågor som påverkas av EU-budgeten. Mat och livsmedel är frågor som engagerar våra väljare och regionalpolitiken är våra medlemmar engagerade i.

– Jag känner att jag har ett stöd för det jag gör, säger han.

Vad skulle det betyda för Centerpartiet att åka ur?

– Framför allt skulle det betyda att de frågor vi står för skulle tappa en röst. En person som har borgerliga värderingar skulle då inte ha någon med borgerliga värderingar som driver miljöpolitiken.

Miljö- och klimatpolitiken är Kent Johanssons absolut främst prioritet. Han sitter redan i industri­utskottet där betydande delar av energifrågorna behandlas.

– Jag kommer att vara vår parti­grupps förhandlare om de nya klimatmålen om jag blir invald, vilket jag räknar med. Det kommer att vara en av de absolut största frågorna de kommande åren, åtminstone i början av mandatperioden eftersom vi ska ta ställning till de europeiska klimatmålen, säger Kent Johansson.

När det gäller klimatmålen vill Kent Johansson gå betydligt längre än den svenska regeringen. EU-parlamentet beslutade nyligen att EU-länderna ska ha 30 procent förnybar energi till 2030. Regeringen ville inte ha några bindande mål.

– Jag kan tänka mig att ligga på 45 procent när det gäller förnyelse­bart. Jag tycker att det allra viktigaste är att man också har mål för förnyelsebart, för det handlar om vilket samhälle du vill ha. Man kan inte bara ha mål för utsläppen och energisparandet, man måste kunna peka på vad man vill göra annorlunda.

I miljöfrågan står Kent Johansson väldigt långt från Moderaterna, som Centerpartiet regerar tillsammans med i Sverige.

– Det får stå för Moderaterna att de har en sådan uppfattning. För mig handlar det om att det samhälle jag vill ha i större utsträckning måste ha förnyelsebar energi.

När DN frågar vilken partigrupp som det är lättast att samarbeta med svarar han utan att tveka ”den gröna gruppen”, där Miljöpartiet och Piratpartiet ingår.

– De är lite mer för förbud än vi, men när det gäller klimatmålen har vi samma mål.

Miljöengagemanget gör också att Kent Johansson har en rad reservationer mot ett eventuellt frihandelsavtal mellan EU och USA, även om han i grunden är positiv.

– Jag kommer inte att ge avkall på några principer som är viktiga för mig. Det kommer självklart finnas gränser för mig, exempelvis vad det gäller djurhälsa och synen på mat. Jag är motståndare till genmodifierad mat.

Kent Johansson poängterar att Europaparlamentet kommer att ha ett avgörande inflytande över av­talet.

– Vi måste godkänna detta, annars blir det inte av, säger han.

Fakta.
Kent Johanssons hjärtefrågor

Miljö och klimat

Öppenhet

Rörlighet

Kent Johansson

Ålder: 62 år.

Bor: I Skara och på Öland.

Bakgrund: Är folkhögskolelärare. Har haft flera tunga uppdrag på regional nivå, bland annat som regionråd i  Västra Göta­land i tolv år. ­Sitter i EU-parlamentet sedan 2011 där han tog över efter Lena Ek när hon blev miljö­minister.

Centerpartiets ­kandidater

1. Kent Johansson.

2. Kristina Yngwe.

3. Fredrick Federley.

Kryss­joker*

Fredrick Federley är en av Centerpartiets mest kända politiker. Nu lämnar han riksdagen och satsar allt på att kryssa sig in i EU-parlamentet. Är populär men också kontroversiell.

* Chans att komma in med personkryss.

Serien. Alla intervjuer

Del 1. Gunnar Hökmark, ­Moderaterna. 6 maj.

Del 2. Marita Ulvskog, ­Socialdemokraterna. 7 maj.

I dag: Del 3. Kent Johansson, Centerpartiet.

Kommande delar:

Marit Paulsen, Folkpartiet.

Isabella Lövin, Miljöpartiet.

Christian Engström, Piratpartiet.

Lars Adaktusson, Kristdemokraterna.

Malin Björk, Vänsterpartiet.

Dessutom: Feministiskt initiativ, Junilistan och Sverigedemokraterna.

Läs mer inför valet Allt om EU-valet och riksdagsvalet samlat på dn.se/valet-2014.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.