Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 22:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/centerpartiet-vill-satsa-miljoner-mot-trafficking-i-eu/

Politik

Centerpartiet vill satsa miljoner mot trafficking i EU

Foto: Lisa Mattisson

Centerpartiet vill satsa 45 miljoner euro ur EU:s budget på arbete mot människohandel och sexköp i Europa. 

– För oss handlar det om att stärka jämställdhetsarbetet på riktigt, säger partiledaren Annie Lööf. 

EU-valet 2019

Under onsdagseftermiddagen träffade Annie Lööf och Centerpartiets andranamn på EU-listan Abir Al-Sahlani företrädare för Insamlingsstiftelsen mot trafficking (IMT). Där fick de två politikerna höra om situationen för människor, både vuxna och barn, som har utsatts för människohandel i Europa och i Sverige. 

En av dem som närvarade vid mötet var forskaren Wanjiku Kaime Atterhög som precis avslutat en rapport vid Uppsala Universitet. 

Rapporten ringar in de största utmaningarna som samhället har för att hjälpa brottsoffren att ta sig in i samhället igen. 

I Sverige är det kriminaliserat att köpa sex, men inte att sälja det. Personer som säljer sex ses istället som brottsoffer. Kombinationen av lagföringen av personer som köper sexuella tjänster och stödet till de utsatta är det som gör att den svenska modellen fungerar bra, visar rapporten. 

Kaime Atterhög menar dock att utmaningen med systemet är att man i Sverige fokuserar mycket på lagföring av personer som misstänks bedriva exempelvis människohandel. Medan stödet till de utsatta i stor utsträckning sköts av civilsamhället, så som olika frivilligorganisationer. 

Centerpartiet vill satsa över 50 miljoner euro ur EU:s budget för att hjälpa personer som utsatts för människohandel. 

De föreslår tre förslag: dels att skapa särskilda enheter inom EU-domstolen Eurojust och Europol som ska ha som uppdrag att arbeta med nationella myndigheter i särskilda utredningsgrupper. De vill också att 10 miljoner euro ur EU:s gemensamma budget går till finansiering av utredningar av människohandelsfall. 

Vidare vill partiet att ytterligare 45 miljoner euro, drygt 515 miljoner svenska kronor, ska användas till projekt som förebygger trafficking. 

– Det kan till exempel handla om att stärka arbetet i kvinnojourer. Jag är väldigt personligt engagerad i de här frågorna. Vi ser ju hur civilsamhället kan arbeta om man får ekonomiska resurser och det är det som vi nu vill skjuta till. 

Abir Al-Sahlani. Foto: Lisa Mattisson

Abir Al-Sahlani, som hoppas komma in i Europaparlamentet efter söndagens val, tror att det finns goda förutsättningar för att få stöd för förslagen hos de andra politikerna i EU. 

– Det som kan vara ett problem, är ju de som inte tror på ett europeiskt samarbete. Och där måste vi driva på och vara ganska högludda, säger Al-Sahlani.