Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Centerpartist känner sig som biskop Brask

"Känner mig som biskop Brask", skriver Centerns Johan Linander på Twitter. Han syftar på att han tänker rösta ja till EU-lagen om datalagring trots att partistämman uttalade sig kritiskt till den.

DN.se har genomfört en enkät som visar att samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund vill stoppa EU:s direktiv om datalagring. Direktivet innebär att uppgifter om alla telefonsamtal och mejl ska sparas så att polisen kan använda dem när man utreder brott (läs mer om direktivet här).

Riksdagsmajoriteten kommer dock att besluta att datalagringen blir svensk lag, och är alltså på kollisionskurs med sina yngre medlemmar. De som gått till hårdast attack mot sitt moderparti är Centerns ungdomsförbund CUF.

– Det finns en gräns och den har passerats för länge sedan när det gäller datalagringsdirektivet. Då måste man ha en ryggrad och stå upp för mänskliga rättigheter, säger ordföranden Hanna Wagenius i en intervju med DN.se.

Centerpartisten Johan Linander sitter i riksdagens justitieutskott och resonerar alltså som biskop Brask: Till detta är jag nödd och tvungen.

– Nu finns direktivet, skyldigheten att införa det kvarstår, kommissionen har stämt oss till EU-domstolen och vitesbeloppet har börjat löpa, säger Linander till DN.se.

Han menar att han i grunden är överens med CUF och vill bli av med datalagringen men att riksdagen nu är bunden av både EU-beslut och den uppgörelse som gjorts mellan regeringspartierna.

Vilken mandat Centerstämman gett råder det delade meningar om. CUF-ordföranden Hanna Wagenius talar om ett tydligt mandat att säga nej till direktivet. Linander tolkar stämmobeslutet som mer öppet.

Johan Linander framhåller att lagringstiden har sänkts till minimivån sex månader. Han utlovar att Centerpartiet ska fortsätta arbeta emot direktivet på EU-nivån.

– Vi har fått med oss hela den liberala partigruppen på att försöka göra datalagringen frivillig för medlemsländerna. Då skulle Sverige kunna ta bort det i efterhand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.