Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Centeruppror mot kritiserat program

Problemen fortsätter för Centerledaren Annie Lööf. Nu går flera distrikt i södra Sverige ihop för att försöka skriva om delar av det hårt kritiserade idéprogrammet. Före jul presenterade en arbetsgrupp förslag på nytt idéprogram för Centerpartiet.

Förlaget väckte ramaskri i centerrörelsen. Programmet innehåller flera kontroversiella tankar, bland annat att partiet ska verka för helt fri invandring, att månggifte ska tillåtas och skolplikten avskaffas.

DN kan i dag avslöja att ett antal distrikt i södra Sverige har gått samman för att försöka skriva ihop gemensamma ändringsförslag.

– Samordnar vi våra synpunkter får det en helt annan tyngd. Det är viktigt att det tydliggörs åt vilket håll partiet ska gå, så att vi får en bred uppslutning. Det vore konstigt om vi får ett program som få satt ihop men som inte har en bred förankring, säger Gösta Gustavsson, ordförande för distriktet i Östergötland.

Han tycker, i likhet med många andra centerpartister, att det förslag som lagts är alltför nyliberalt och fokuserar för mycket på individen på bekostnad av samhället.
– Den socialliberala linjen får stå tillbaka, traditionella frågor som grundtrygghet och skatt efter bärkraft vill vi gärna betona, säger Gösta Gustavsson.

De distrikt som i första hand kommer att försöka prata ihop sig är, utöver Östergötland, Kalmar, Blekinge, Jönköping, Skåne och Kronoberg. Men det kan bli fler.

– Träffar man andra centerpartister hör man att många har liknande synpunkter, säger Gösta Gustavsson.

Lennart Pettersson, distriktsordförande för Skåne, säger att distriktets kretsordförande ska samlas den 14 januari för att diskutera förslag till ändringar i idéprogrammet:

–  Jag utgår ifrån att vi sedan ska försöka samordna oss med andra distrikt eftersom det ger störst effekt.

Även Centerpartiet i Stockholms län deltar i arbetet med att gå samman för att få bort en del kontroversiella formuleringar ur idéprogrammet.

– Har alla ett eget förslag blir det kaos på stämman. Det är bättre om vi samordnar oss och jobbar fram gedigna formuleringar, säger Hans Lindqvist, landstingspolitiker i Stockholm och tidigare EU-parlamentariker.

Han är bekymrad över Centerpartiets framtid.

– Det var kris redan innan det här tokiga förslaget kom, var finns opinionen för månggifte? Annie Lööf måste sätta ned foten på ett eller annat sätt, säger han.
Centerledaren har haft en rad motgångar den senaste tiden.

I decembermätningen från DN/Ipsos fick Centern bara stöd av 3,4 procent av väljarna. Enligt en Sifoundersökning som publicerades i Aftonbladet i slutet av december har bara var femte väljare förtroende för Annie Lööf jämfört med var tredje för ett år sedan.

Idéer för framtidenCenterns idéprogram

Idéer för framtiden
Centerns idéprogram beskriver partiets principiella ståndpunkter och tankar inför framtiden. Till skillnad från partiprogrammet som är inriktat på konkreta politiska lösningar.
Idéprogrammet ”En hållbar framtid” presenterades den 18 december. Där slås det fast att Centern är ett liberalt decentralistiskt parti.
De mest kontroversiella punkterna är helt fri invandring, möjlighet till månggifte, avskaffande av skolplikten och den lagstadgade arvsrätten, samt federalism.
Centerns partistyrelse fattar beslut om programmet i mitten av februari och medlemsorganisationerna och enskilda medlemmar kan komma med synpunkter fram till den 5 februari. På den extra stämman den 22–24 mars fattas beslut om programmets slutliga utformning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.