Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Cuf-politiker polisanmäld för våldtäkt

Arkivbild.
Arkivbild. Other: Janerik Henriksson/TT

En politiker som är aktiv i Centerpartiets ungdomsförbund Cuf har polisanmälts misstänkt för våldtäkt. Det är den tredje medlemmen i förbundet som anklagas för sexuella övergrepp och trakasserier i spåren av Metoo rörelsen. 

Uppgiften om den misstänkta våldtäkten kom till förbundsstyrelsens kännedom i början av oktober efter att en kvinnlig medlem hade vänt sig till dem. Vilket P3 Nyheter var först att rapportera om.

– Vi hade inget skäl att tvivla på uppgifterna utan gjorde bedömningen att personen inte kan ha kvar sitt uppdrag i förbundet. Vi har nu inlett ett uteslutningsärende mot personen, säger Magnus Ek, förbundsordförande i Cuf. 

Enligt Magnus Ek ser förbundet väldigt allvarligt på händelsen. Utöver polisanmälan har Cuf startat en internutredning och ger stöd till den utsatta kvinnan.

Detta är det tredje fallet av sexuella övergrepp och trakasserier som uppdagats inom Cuf på kort tid och som inneburit att två medlemmar har uteslutits. Nyligen fick en man lämna förbundet efter uppgifter om sexuella övergrepp mot en kvinnlig partimedlem på ett Cuf-event. Händelsen utspelade sig då kvinnan var minderårig och hon ska då ha blivit bjuden på alkohol av mannen som därefter tilltvingade sig sex, enligt kvinnan. 

Det andra ärendet rör en person som har ”uppträtt olämpligt”, säger Magnus Ek som inte vill gå in närmare på vad det innebär.

– Det är inget jag kan kommentera med hänsyn de till inblandade personerna men vi bedömer att det inte föreligger något skäl för en polisanmälan, säger han. 

Den tredje medlemmen gäller det aktuella våldtäktsfallet och där väckte förbundet ett uteslutningsärende på tisdagen. 

Vad säger det här om Cuf?

– Vi tar händelserna på yttersta allvar och det är något som vi inte vill ska hända. Alla medlemmar ska kunna känna sig trygga och därför är det viktigt att vi agerar och går till botten med sådana här uppgifter, säger Magnus Ek. 

I flera av fallen ska alkohol ha varit inblandat. Magnus Ek framhåller att det inom förbundet råder en policy om att inte dricka alkohol under förbundets event som följs av de flesta av ungdomsförbundets avdelningar. Samtidigt framhåller han att de här tre fallen är allvarliga händelser som inte ska kopplas ihop med alkohol. 

– Men vi ser över om vi har haft en dålig arbetsmiljö och här tror vi att vi har mer att göra tillsammans med resten av Centerrörelsen, säger Ek. 

Konkret har det bland annat lett till att Cuf ser över sina interna rutiner och riktilinjer för att ge stöd till medlemmar. 

– Det handlar om ett långsiktigt arbete för att skapa en organisation som är trygg för alla medlemmar. Men just nu fokuserar vi på att hantera alla uppgifter som eventuellt kan komma fram, säger han. 

I en medarbetarenkät inom moderpartiet Center har det tidigare framkommit att tre personer har blivit sexuellt trakasserade på arbetsplatsen under de senaste fyra åren. Fallen har utretts internt. 

 

 

 

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.