Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Damberg vill ge S en nystart

39-årige Mikael damberg är ett av de hetasste namnen som nämns som ny S-ledare.
39-årige Mikael damberg är ett av de hetasste namnen som nämns som ny S-ledare. Foto: Lars Lindqvist
Tredelad föräldraförsäkring, ett omgjort rutavdrag och en ny kompetensförsäkring som ska gälla alla anställda. Det är några av de reformer som Mikael Damberg vill att Socialdemokraterna ska driva i framtiden. Riksdagsledamoten är ett av de hetaste namnen till att bli ny S-ordförande.

Den 39-årige ekonomen från Solna förespråkas av Socialdemokrater som vill ha en yngre partiLedare som kan vinna medelklassen i storstäderna. Själv har han legat lågt men ger nu för första gången en större intervju om vilken politik han vill att S ska föra, och om han vill bli partiledare.

– Uppenbarligen finns det flera som för fram mitt namn. Men jag är väldigt tydlig med att säga att det är valberedningen som ställer frågan, och jag svarar valberedningen om den skulle bli aktuell, parerar Mikael Damberg S tiotusenkronorsfråga.

Ingen av S ordförandekandidater vill tydligt säga att han eller hon vill, men nästan ingen vill heller utesluta det.

Mikael Dambergs interna kritiker pekar på att han inte har förutsättningar att hålla ihop Socialdemokraterna eftersom han aldrig lyckades ena SSU under sin ordförandetid. I stället ledde han högerfalangen att besegra vänsterfalangen. Det är en invändning han är ganska trött på.

– Den är oerhört överdriven. Jag är god vän med Luciano Astudillo (som ledde vänsterfalangen) och Veronica Palm (som ledde vänsterdistriktet Stockholms stad.) Det där är etiketter som jag har väldigt svårt för.

Han vill inte ge sin syn på den interna stridsfrågan om skatterna sammantaget behöver sänkas eller höjas, utan hänvisar till att det behövs en bred översyn och att det är viktigt att sjukvården och äldreomsorgen får tillräckligt med pengar. Också när det gäller a-kassans utformning passar han.

Mikael Damberg säger att socialdemokratin behöver en nystart och ett nytt självförtroende där partiet vågar prioritera. Kärnfrågorna för honom är ordning och reda i statsfinanserna, en tillväxtpolitik mot massarbetslösheten och en bred utbildningssatsning. Den sistnämnda gäller inte bara de elever som nu går i skolan utan också vuxna.

– Jag skulle vilja se en kompetensförsäkring som gäller alla i arbetslivet. Staten måste vara motorn för att den kommer till stånd, men arbetsmarknadens parter har ett stort ansvar och jag utesluter inte att också individerna får ett ansvar. Försäkringen ska göra det möjligt att ta en paus, studera och kunna sadla om.

Det stora reformprojektet det närmaste årtiondet tror han handlar om just arbetslivets vilkor, att hantera kraven och vardagsstressen.

– Hälften av mina kvinnliga bekanta i 35–45-årsåldern har varit sjukskrivna ett antal veckor eller månader för att de inte klarat att få ihop karriären med familjen. Och det är en samhällsförändring vi bara sett början på.

Mikael Damberg tror att det behövs flera olika politiska åtgärder för att kunna hantera problemet. En handlar om att damma av den i hans ögon insomnade feministiska kampen och dela föräldraförsäkringen i tre lika stora delar. Två avdelas till vardera föräldern och den tredje väljer de själva hur de ska använda. Han tror också på att göra om rutavdraget så att det passar barnfamiljer bättre.

Mikael damberg var SSU-ledare i fyra år

Bor: med fru och två barn i bostadsrätt i Solna.

Bakgrund: Förvaltningsekonom. SSU-ordförande 1999–2003. Riksdagsledamot sedan 2002. Nu vice ordförande i utbildningsutskottet. Ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län. Ingår i partiets verkställande utskott.

Intressen: Löpning och läsning.

Fler namn som nämns som S-ledare är riksdagsledamöterna Thomas Östros, Sven-Erik Österberg, Tomas Eneroth, Leif Pagrotsky och Veronica Palm. Kommunalrådet Anders Lago i Södertälje, Metallordföranden Stefan Löfven, förra miljöministern Lena Sommestad och förre näringsministern Anders Sundström är andra namn som nämns.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.