Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Dansk Folkeparti i närmare samarbete med SD

Kristian Thulesen Dahl har varit Dansk Folkepartis partiledare sedan 2012. Arkivbild
Kristian Thulesen Dahl har varit Dansk Folkepartis partiledare sedan 2012. Arkivbild Foto: Tariq Mikkel Khan

Under onsdagsförmiddagen möttes Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl i Rosengård i Malmö. 

– Om Dansk Folkepartis partiledare vill komma till Sverige och titta på vårt integrationsmisslyckande, då ställer vi naturligtvis upp, säger Åkesson (SD). 

VAL 2018

Det nationalistiska och populistiska Dansk Folkeparti, Danmarks näst största parti, kommer att hjälpa Sverigedemokraterna under valrörelsen. Den stärkta relationen mellan de två partierna är en del av ett nordiskt samarbete, ett råd under namnet ”Nordisk frihet”, där även det finländska partiet Sannfinländarna är med. 

Under onsdagen möttes SD-ledaren Jimmie Åkesson och Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkepartis partiledare, i Rosengård i Malmö. 

– Det är ju dessvärre så att det politiska etablissemanget i Danmark ser Sverige som ett skräckexempel när det kommer till kriminalitet och otrygghet. Och om Dansk Folkepartis partiledare vill komma till Sverige och titta på vårt integrationsmisslyckande, då ställer vi naturligtvis upp, säger Jimmie Åkesson och tillägger att Thulesen Dahl även har en fin bild av Sverige, då han ofta spenderade sina sommarlov här som liten. 

Som DN tidigare rapporterat har situationen när det kommer till arbetslöshet i Rosengård förbättrats avsevärt under de senaste 20 åren. I Herrgården som ligger just i Rosengård har andelen människor som har jobb ökat från 11 procent 2000 till 28 procent 2018. 

Dödskjutningarna i Sveriges utsatta områden ökar, men det finns ingen som tyder på att övrig kriminalitet också gör det. 

Relationen mellan Sverigedemokraterna och Dansk Folkeparti har tidigare inte varit nära, eftersom Dansk Folkeparti ansett att Sverigedemokraterna inte tagit nog avstånd från kontakter med högerextrema partier i Europa. Men så tidigt som 2014 meddelade man att det inte fanns några hinder för samarbete i EU-parlamentet, om Sverigedemokraterna avvisade samarbete med till exempel franska Nationella Fronten.

De nordiska invandringskritiska partierna har länge avstått samarbete med Sverigedemokraterna, och Sverigedemokraterna har länge kämpat för att släppas in i värmen hos Dansk Folkeparti och finska Sannfinländarnas grupp i Nordiska rådet, Nordisk frihet, någonting DN rapporterade om i november förra året. Norska Fremskrittspartiet, som valt att stå utanför Nordisk frihet, har formellt inga relationer alls med Sverigedemokraterna som man menar har ”bruna rötter” och en för mitteninriktad ekonomisk politik.

Jimmie Åkesson säger dock att Dansk Folkeparti aldrig varit särskilt negativt inställda till Sverigedemokraterna och han ser deras politik som inspirerande. 

– Det är klart att Dansk Folkeparti är en inspirationskälla. När det kommer till sakfrågor så har man nu börjat förhandla i Danmark om att personen som har begått ett brott i landet aldrig någonsin ska kunna få uppehållstillstånd. Det är den typen av förslag som är intressanta att titta på, säger Åkesson. 

Både Dansk Folkeparti och Sannfinländarna kommer att besöka Sverige i sommar. Då, menar Åkesson, kommer man att diskutera ett samarbete inför det svenska valet. 

– Det handlar om hur vi ska utveckla det nordiska samarbetet politiskt, exempelvis ett nordiskt försvarssamarbete. Sen kommer vi såklart att hjälpa varandra partimässigt. Och det är inte alls otroligt att vi gör politiska utspel tillsammans. 

Exempelvis diskuterar man frågan om gemensamma gränskontroller i Norden, något som danskarna, enligt Åkesson inte är jätteintresserade av i dag. 

– Men det beror mycket på hur den svenska politiken ser ut, när det kommer till invandring och inte minst återvandring. Det är klart att Dansk Folkeparti ser på oss på ett annat sätt än för bara några år sedan. Vi är ett av de större partierna i dag och de har mer utbyte av oss nu. 

Hur ser de på det faktum att ni fortfarande har problem med politiska vildar, både i riksdagen och ute i landet?

– De som är på valbara platser i våra riksdagslistor i dag har erfarenhet av kommunpolitik, det var ett krav från valberedningen, så vi har en helt annan stabilitet i partiet i dag är för några år sedan. Och när det gäller invandring och integration börjar det hända intressanta saker i Sverige också. Vi befinner oss nu i samma situation som Danmark var i för 10-15 år sedan, då Dansk Folkeparti tvingade de andra partierna att byta sin politik, säger Jimmie Åkesson. 

DN har sökt Dansk Folkeparti.

Läs mer:

SD släpps in i värmen i Norden 

Fakta i frågan: Har läget i utsatta bostadsområden blivit sämre?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.