Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Dansk folkeparti tittar mot Tories

Danmark vaknade upp till en karta som var helt gul, Dansk folkepartis färg. Partiet vill använda sina valframgångar för att vända EU-debatten i Danmark.

– Danska politiker måste nu lyssna mer till dem som tycker att EU har fått för mycket inflytande, säger partiledaren Kristian Thulesen Dahl.

Storsegern för det EU-negativa partiet kommer att få stora konsekvenser i den danska inrikespolitiken.

Kanske till och med ett partiledarbyte i borgerliga Venstre som gjorde ett katastrofval.

I EU-parlamentet rör sig DF mot mitten, genom en invit om att ingå i samma partigrupp med konservativa EU-kritiska partier som brittiska Tories, skriver Berlingske. Förhandlingar påbörjades redan under måndagen.

– Vi kan få mer inflytande i den gruppen, motiverar Kristian Thulesen Dahl.

Partiets EU-toppkandidat Morten Messerschmidt tar samtidigt bestämt avstånd från antisemitiska Front National, och alla partier som vill samarbeta med dem. Även Sverigedemokraterna.

I Danmark kommer skrällvalet för DF att leda till att EU-debatten blir inriktad på att skydda danska intressen, tror många bedömare.

Dansk folkeparti fick till slut 26,6 procent av rösterna, och blev störst i 71 av 92 danska valkretsar.

Med två verserade jurister i ledningen istället för den fritt fräsande Pia Kjærsgaard har Dansk folkeparti lyckats locka både röda och blå väljare.

Partiledaren Kristian Thulesen Dahl och Morten Messerschmidt, talar själva aldrig om invandringsstopp eller ”kriminella utlänningar”. Istället talar de om EU-traktat som kan ändras, trygghet för danskar, och skydd för de generösa danska välfärdssystemen.

Det är en mycket medveten strategi från Kristian Thulesen Dahl, som gett utdelning i opinionssiffrorna.

Partiet som S-veteranen Poul Nyrup Rasmussen kallade ”inte rumsrena”, har bytt kostym. Men den främlingsfientliga politiken finns kvar.

Så sent som i vintras vägrade DF rösta för godkännande av 1.600 nya danska medborgare, som uppfyllde alla formella krav, därför att för många på listan kom från ”icke-västliga och muslimska länder”.

För borgerliga Venstre börjar nu en Golgatavandring. I ett känslosamt tal sent på valnatten tog partiledaren Lars Løkke Rasmussen på sig skulden för katastrofsiffrorna, 16,7 procent.

Publiciteten kring partiledarens dyra partibetalda kläder har kostat dyrt i väljarförtroende.

Lars Løkke Rasmussen har nu kallat till krismöte med partiets huvudstyrelse, och det mullrar i partileden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.