Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Därför kan Wallström sitta kvar

Inga lagar eller regler hindrar Margot Wallström att sitta kvar som utrikesminister medan förundersökningen pågår, enligt statsvetaren Magnus Isberg.

– Det är helt upp till hennes eget omdöme och statsministerns, säger Magnus Isberg.

I går tisdag beslöt åklagare att inleda en förundersökning om eventuellt mutbrott i samband med att Margot Wallström (S) fick en hyreslägenhet av fackförbundet Kommunal. Från oppositionspolitiker har det kommit krav på att hon borde ta en time-out. Margot Wallström själv har avfärdat kraven och får stöd i det av statsminister Stefan Löfven.

Enligt statsvetaren Magnus Isberg, tidigare även kanslichef i riksdagens konstitutionsutskott, finns det inget i lagar och regler som hindrar Margot Wallströms att sitta kvar medan förundersökningen pågår. Det samma gäller om åklagaren skulle välja att väcka åtal.

– Det är helt upp till hennes eget omdöme och statsministerns, säger Magnus Isberg.

Inom Moderaterna pågår nu en konflikt kring frågan om partiet ska begära misstroendevotum mot utrikesministern. M-ledningen anser att sådana åtgärder endast ska tillgripas när man har kritik mot hur ett statsråd bedriver politik. Enligt Magnus Isberg är det dock helt upp till riksdagen att avgöra hur möjligheten till misstroendeförklaring ska användas.

– Det behöver inte motiveras sakpolitiskt utan är en ren omröstning om förtroende. Det kan handla om agerande som inte har med det politiska att göra, säger Magnus Isberg.

Om ett misstroende riktas mot statsministern själv måste hela regeringen avgå men handlar det om ett annat statsråd kan den sitta kvar. Statsministern kan dock även i det läget välja att upplösa regeringen, påpekar Magnus Isberg. Hittills har inget statsråd fällts i en misstroendeomröstning. Däremot valde dåvarande justitieministern Anna-Greta Leijon (S) att avgå inför hotet om misstroende i samband med den så kallade Ebbe Carlsson-affären i Palme-mordets efterdyningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.