Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 18:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/darfor-vill-sabuni-ta-over-liberalerna/

Politik

Därför vill Sabuni ta över Liberalerna

02:02. Förra ministern Nyamko Sabuni vill bli partiledare för Liberalerna. "Jag värnar mitt parti", säger hon.

Den förra integrations- och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni kandiderar som ny partiledare för krisdrabbade Liberalerna.

– Jag har känt ett varmt mottagande från partimedlemmar. Därför går jag nu ut och säger att jag är kandidat, säger Nyamko Sabuni.

Rätta artikel

I början av februari meddelade Liberalernas partiledare Jan Björklund att han lämnar sitt uppdrag. Beskedet kom bara några veckor efter att L ingått 73-punktsöverenskommelsen med regeringspartierna och Centern, och därmed i praktiken spräckt Alliansen på nationell nivå. 

Sedan dess har två huvudkandidater framtonat som efterträdare på partiledarposten: Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. Nu meddelar Nyamko Sabuni att hon kandiderar till att ta över efter Jan Björklund.

Känner du tillräckligt stöd i partiet för att ta över som partiledare?

– Jag känner att jag har tillräckligt stöd och har mottagits väldigt bra. Men nu har vi en process framåt och det är ombuden som avgör vem de sen vill se som partiledare. Just nu är jag en av dem man vill höra, sen väljer man. Det är ett öppet fält, säger Nyamko Sabuni.

Liberalerna ingick Januariavtalet under stora våndor, hur ser du på resultatet?

– Resultatet är väldigt bra politiskt i varje enskild fråga. Men jag hade önskat att de här fyra partierna hade kunnat kommunicera mer av visionen för politiken. Det har man inte gjort och det tror jag är en miss. För varje budget som läggs hoppas jag nu att man beskriver visionen och vad man vill åstadkomma för vårt land. Det viktigaste måste vara att bedriva en bra politik som skapar bättre möjligheter och förutsättningar för vårt folk. Det är så vi blir attraktiva för väljarna, det är så L kan växa. Att bara säga att vi ska isolera SD och sedan inte ha en vision för vad man vill med politiken kommer inte att hjälpa.

Nyamko Sabuni håller presskonferens. Foto: Magnus Hallgren

Hade det varit lättare att kommunicera den här visionen om L satt sig i regeringen?

– Nej, det tror jag inte. Ibland får jag känslan av att såväl L som C öppnade sina lådor och sa: om du, Stefan Löfven, vill vara statsminister så får du genomföra det här. Jag hade önskat att de hade satt sig och resonerat om vad de vill för framtiden. Vilken politik som är bäst. Nu får vi ett mischmasch av liberal politik, högerpolitik och vänsterpolitik utan någon enhetlig agenda. Det är beklagligt. Men det finns chans att få det nu budget för budget under resten av mandatperioden.

M och KD kritiserar överenskommelsen och säger att det enda som förenar är motståndet mot SD, håller du med om det?

– Jag är beredd att dela den kritiken. Därmed inte sagt att politiken är dålig utan vi måste kommunicera visionen av vad det är vi vill med vårt land. Det andra löser sig självt. 

2017 skrev du en artikel där du argumenterade för samverkan med SD, vad menar du med samverkan?

– Jag menar att arbetet i riksdagens utskott måste fortsatt fungera på ett demokratiskt vis oavsett vilket parti som väljs in i riksdagen. Då upplevde jag att många gjorde en grej av att frysa ut SD. Men idag upplever jag att det fungerar som det ska.

Varför ska L samverka med ett parti som utnämner liberalismen som sin huvudfiende?

– Därför att ibland kan också de onda krafterna lägga sin röst på goda idéer. Kan vi använda de rösterna till att åstadkomma något som är bättre för vårt land så ska vi inte förneka medborgare det.

Bör L gå tillsammans med allianspartierna till val 2022?

– Liberalerna ska gå fram som eget parti med sin egen politik, men jag menar också att L ska kommunicera att vi är ett icke-socialistiskt parti i mitten. Vi har aldrig haft problem med att arbeta med Socialdemokraterna, vi har genomfört många bra reformer genom tiderna. Vi har också genomfört många bra reformer med Alliansen. 

– Vi ska gå till val på att vi är ett icke-socialistiskt parti med hemhörighet i Alliansen. Får vi majoritet så är det jättebra. Får vi inte majoritet så måste vi få återkomma till hur landet ska styras. Jag vill undvika att vi säger att Alliansen är död för alltid och därmed återstår bara att bli stödparti åt Socialdemokraterna. Det är jag inte beredd att skriva under på.

Varför vill du leda Liberalerna?

– Därför att jag värnar mitt parti. Därför att Sverige behöver ett parti utan särintressen - med bildningsgrund att stå på, från förskola till högre utbildning till forskning och innovation. Vi måste diskutera klimat- och miljöpolitik, ekonomi - vi har de största klyftorna inom OECD-länder. Alla talar om det men jag ser ingen politik för att lösa den matematiken. Vi måste också diskutera migration och integration. Det finns många viktiga frågor som Liberalerna idag inte ger svar på och som jag önskar att jag skulle få vara med i lag att utveckla politik och kommunicera den till väljarna.