Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Datalagringslagen i riksdagsdebatt

I dag fattar riksdagen beslut i den kontroversiella frågan om datalagringsdirektivet i riksdagen. Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan med stöd av Sverigedemokraterna komma att försena beslutet med ett år.

– Regeringen bör agera i EU för att riva upp och omförhandla datalagringsdirektivet medan lagförslaget vilar ett år, sade Miljöpartiets Maria Ferm, när riksdagen inledde debatten om den kontroversiella datalagringslagen.

Lagen ålägger operatörer att spara uppgifter om tele- och internettrafik i sex månader, men ser nu ut att bli försenat med ett år.

Detta sedan Sverigedemokraterna ställt sig bakom Vänsterpartiets och Miljöpartiets krav på en så kallad vilandeförklaring i ett år. Därmed finns det tillräckligt stort stöd i riksdagen för ett sådant krav. Beslut ska fattas klockan 16 i dag.

Johan Linander (C) anklagade oppositionen för de böter som kommer att utfärdas mot Sverige, om riksdagen inte antar lagen.

– Den 6 april kommer EU-kommissionen att ha sammanträde och om vi inte fattar beslut om att införa lagen kommer kommissionen att vända sig till EU-domstolen och böter och vite kommer att utfärdas. Det handlar om 150 miljoner, kanske i värsta fall 500 till 600 miljoner kronor. Det är ni som är ansvariga för det, sade Linander.

Folkpartiets Johan Pehrson framhöll att statens ansvar är att skydda medborgarnas integritet men också att skydda dem mot brottslighet. Båda uppgifterna måste gå att förena, sade han.

– Sverige är ett av världens mest öppna och fria länder och så ska det också bli.

Han framhöll att trafikadata har lagrats i årtionden och använts i brottsbekämpning. EU-direktivet handlar om att reglera denna verksamhet och det är proportionellt, enligt Pehrson.

– Värdet av en effektiv brottsbekämpning överstiger hotet mot min personliga integritet. Det får bara användas vid grov brottslighet. Vari ligger den påstådda massövervakningen, undrade han.

Han avvisade påståendena att lagen är ineffektiv. Tvärtom har användningen av trafikdatauppgifter i årtionden använts effektivt i brottsbekämpning, framhöll han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.