Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

De är mäktigast i Sverige

Annie Lööf, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt. Sveriges tre mäktigaste enligt tidningen Fokus.
Annie Lööf, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt. Sveriges tre mäktigaste enligt tidningen Fokus. Foto: Scanpix

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är mäktigast i Sverige. På tredje plats kommer – något oväntat – nya näringsministern och centerledaren Annie Lööf. Allt enligt tidningen Fokus årliga makthavarlista.

Tidningen Fokus listar varje år de hundra svenskar som har störst makt att påverka Sverige. Enligt egen utsago är det inte den politiska makten specifikt som räknas, ändå rymmer rankningen många politiker.

Förklaringen lyder att de har stor makt över medborgarnas liv.

Ett av många namn som, enligt statsvetare Patrik Öhberg, förvånar är näringsminister Annie Lööf (C) som kniper tredjeplatsen.

– Jag ser det som ett slags önsketänkande. Lööf har ännu inte gjort något för att förtjäna den placeringen, hur ska hon ha hunnit det? Hon har möblerat om lite i regeringen, det är så här långt det enda.

– Dessutom så har hon mindre makt än sin företrädare eftersom hon gjort sin portfölj något mindre.

Patrik Öhberg jobbar på Göteborgs universitet där han forskar kring politiska makthavare – vilka som vill ha makt och vilka som verkligen har det.

Att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) toppar Fokus makthavarlista förvånar honom inte.

– Det är trevligt eftersom vi har representativ demokrati. De som styr och har de högsta ämbetena är också de som är mäktigast. Det tyder på att politiken är inflytelserik – att det spelar roll vem man röstar på.

På plats fyra landar utbildningsminister Jan Björklund (FP), på plats fem statssekreterare Per Schlingmann.

Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin, på plats sex, får bäst placering av politikerna i opposition.

– Jag tolkar det som att Lars Ohly är på väg ut och att Socialdemokraterna med Håkan Juholt inte bjuder någon riktig konkurrens. Då återstår Romson och Fridolin där Fridolin är den mest namnkunniga.

– Tre åker bort och en finns kvar, konstaterar Patrik Öhberg.

Spontant reflekterar han över det som även Fokus noterar: det stora antalet politiker. Öhberg tycker inte att urvalet blir riktigt rättvisande eftersom begreppet makt handlar om mer än att stifta lagar – eller för den delen opponera mot dem som gör det.

– De som har satt ihop listan verkar ha väldigt stor tilltro till politiker. Visst är det journalister som har satt ihop den? I så fall är det lite roligt att journalister inte tycker att journalister har makt.

– Politiker pratar ofta om att journalister har hur stor makt som helst. Listan visar nog en idealiserad bild, att de som styr och ställer politiskt också skulle vara de som sitter på makten.

Överst bland journalisterna på Fokus lista ligger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på plats 52. Margit Silberstein, politisk kommentator på SVT, landar på plats 60 och DN:s politiska chefredaktör Peter Wolodarski på plats 62.

– Man pratar om att Silberstein var med och avsatte Sahlin, ändå hamnar hon så långt ner.

– Det är lite märkvärdigt att journalister hamnar så långt ner. Vad Ekot säger på morgonsändningen får konsekvenser om vad folk pratar om under dagen.

Vid sidan av politikerna förekommer också många personer från näringslivet på listan. Allra högst av icke-politikerna placerar sig Stefan Ingves som syns på plats sju.

– Han är ju ändå chef för Riksbanken, så det är inte konstigt, säger Patrik Öhberg.

En person som figurerat mycket i medierna den senaste tiden är Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt. Han kan tyckas stå utan makt att förändra samhället, konstaterar Öhberg, men han har utan tvekan inflytande över debatten.

Så får han också en niondeplats på listan.

– Det snurrar mycket kring honom. Och det är makt, på sätt och vis.

Patrik Öhberg fortsätter:

– Maktbegreppet kan vara väldigt komplext. Vad pratar vi om, vad pratar vi inte om? Hur pratar vi om något? Det är också ett uttryck för det inflytande som Juholt har.

En av dem som befinner sig i toppskiktet – men ändå tappar stort – är utrikesminister Carl Bildt som faller från plats sju i fjol till plats sexton i år.

– Jag tycker att han borde ha en högre placering. Han borde definitivt ligga högre än Birgitta Ohlsson som finns på tionde plats. Det sägs att Bildt styr utrikesdepartementet helt själv, och han gör det med hjälp av Twitter och ett fulltankat plan. Det är ganska mäktigt tycker jag.

Politiker, näringslivspotentater och journalister. Men bara en enda person från kultursfären: Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund.

Att han finns med på listan är helt riktigt, tycker Patrik Öhberg, men han borde inte vara så ensam:

– Var är alla forskare och kulturpersonligheter? Och såna som jag – statsvetarna? Vi är ute och pladdrar väldigt mycket. Frågan är om inte folk påverkas av det?

Vid sidan av den formella makten finns också den informella, påminner Öhberg.

– En bästsäljande författare skulle exempelvis kunna påverka många människors tankebanor. Själv har jag nyss läst Leif GW Persson – han har helt klart brutit sig in i mitt huvud.

Sveriges mäktigaste

1.      Fredrik Reinfeldt, statsminister (M)

2.      Anders Borg, finansminister (M)

3.      Annie Lööf, näringsminister (C)

4.      Jan Björklund, utbildningsminister (FP)

5.      Per Schlingmann, statssekreterare M

6.      Gustaf Fridolin, språkrör MP

7.      Stefan Ingves, riksbankschef

8.      Peter Norman, finansmarknadsminister M

9.      Håkan Juholt, partiledare S

10.  10. Birgitta Ohlsson, EU-minister (FP)

Så gjorde Fokus

Systemet har i år fungerat så att Fokus redaktion samlat in 300 namn som kan komma på fråga. I en första gallring har man minskat listan till 200. Dessa har sedan stämts av med en extern panel av ett antal personer med kunskap om svensk politik och näringsliv, som har fått föreslå eventuella
förändringar.

Därefter har Fokus betygsatt de 200 utifrån kriterierna formell makt, informell makt, mediegenomslag samt en justeringsvariabel för extraordinära förhållanden som inte avspeglas i de andra kategorierna (till exempel om någon partiledare har aviserat sin avgång, vilket ger ett avdrag).

Mediegenomslaget har mätts genom förekomsten av namnet i mediedatabasen Retrievers svenska källor under 2011. De 100 med högst totalsumma för de fyra kategorierna har kvalificerat sig till årets lista. Exakt hur mätningen har gått till, vilka kriterierna har varit och hur respektive persons poäng ser ut går att läsa på fokus.se.

Källa: Fokus

Hela listan här

Makthavarlistan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.