Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

De fyra allianspartiernas försök till förnyelse

Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har alla försökt förnya sig. DN går igenom hur.

Ulf Kristersson, M.
Ulf Kristersson, M. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Moderaterna

Detta sade de efter valet 2014

M hade brustit i utvecklingen av centrala politikområden, konstateras i eftervalsanalysen. Partiet drog slutsatsen att det behövdes ny politik för att locka tillbaka väljare från SD.

Det här har de gjort sedan dess

Har gjort omfattande förändringar av migrationspolitiken. Har även ökat fokus på försvarsfrågor samt brott och straff.

Exempel på konkreta förslag

Vill genomföra ett sjätte jobbskatteavdrag. Skärpta straff för gängkriminalitet och sexualbrott. Temporära uppehållstillstånd. Skärpta försörjningskrav för anhöriginvandring.

Jan Björklund, L.
Jan Björklund, L. Foto: Pontus Lundahl/TT

Liberalerna

Detta sade de efter valet 2014

Partiets styrka låg i skolfrågan, enligt valanalysen. Nu krävdes en breddning, inom ekonomisk politik och välfärdsfrågor. Nytänkande nödvändigt inom migration och integration.

Det här har de gjort sedan dess

Liksom övriga partier har Liberalerna ägnat sig mycket åt försvar, polis, säkerhet, migration och integration. Därutöver en del nya förslag om skola, vård och skatter.

Exempel på konkreta förslag

Förlängd skolplikt för nyanlända elever. Höjda polislöner. Bygg ut flygvapnet till 160 JAS-plan. Återinför vårdbiträden. Stopp för nya religiösa friskolor. Färre ska betala statlig skatt.

Annie Lööf, C.
Annie Lööf, C. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Centerpartiet

Detta sade de efter valet 2014

Prioriterade miljö och företagande i valrörelsen. Det räckte till ett valresultat på drygt sex procent. För att nå högre krävs att C lägger till minst ett prioriterat politikområde, enligt den egna valanalysen.

Det här har de gjort sedan dess

Har lagt mer fokus på bland annat rätts- och försvarspolitiken. 2015 svängde C i Natofrågan och är nu för ett svenskt medlemskap.

Exempel på konkreta förslag

Föreslår fler och bättre betalda poliser och höjda försvarsanslag. Vill rabattera arbetsgivaravgiften för nyanlända och ungdomar. Vill lägga ned Arbetsförmedlingen.

Ebba Busch Thor, KD.
Ebba Busch Thor, KD. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristdemokraterna

Detta sade de efter valet 2014

För att locka fler väljare måste annat än hjärtefrågorna få ta plats, löd KD:s valanalys. Brottsbekämpning, försvar, migration och integration pekades ut som särskilt viktiga.

Det här har de gjort sedan dess

Efter utspel om terrorbekämpning och försvar har KD åter riktat fokus mot vård och omsorg. Partiet driver LSS-frågan hårt och har uppdaterat sin sjukvårds- och äldrepolitik.

Exempel på konkreta förslag

Jobbskatteavdrag för föräldrar. Mer primärvård. Tillfälliga uppehållstillstånd men större möjligheter till anhöriginvandring. Svenska Jas-plan mot IS. 30.000 fler poliser.

• Läs även: Den borgerliga regnbågen som bleknade efter valförlusten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.