Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

De kan ta över efter Hägglund

DN sände direkt från riksdagens presscenter där Kristdemokraternas partiledare höll presskonferens där han meddelade sin avgång. Se i efterhand.

Det finns ingen självklar efterträdare till Göran Hägglund som KD-ledare. Men flera tänkbara kandidater lurar i kulisserna.

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare
Har brett stöd i partiet sedan hon lyckades läka såren efter den uppslitande partiledarkampen mellan Göran Hägglund och Mats Odell 2010-2011. Men hon sitter inte i riksdagen, vilket ses som en stor nackdel.

Emma Henriksson, gruppledare i riksdagen
Naturlig efterträdare om man ser till den interna partihierarkin. Leder riksdagens minska partigrupp med 16 ledamöter. Men Emma Henriksson är okänd hos den breda allmänheten och ses inte heller av partifolk som en vinnare.

Jakob Forssmed, vice gruppledare och ekonomisk-politisk talesperson
Har vid sidan om Göran Hägglund varit mest framträdande i riksdagen efter valet. Enligt uppgift till DN är han favorit till efterträdare i kretsen kring Hägglund. Han är dock fortfarande okänd hos den breda allmänheten och anses blek i tv och debatter.

Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala
Van att stå i rampljuset sedan hon bakom Mats Odells kandidatur när han utmanade Hägglund om partiledarposten. Är högerfalangens favoritkandidat, men sitter inte i riksdagen och kan vara utmanande för partiets social-liberala falang.

Lars Adaktusson, EU-parlamentariker
En politisk nykomling som trotys sin magra politiska erfarenhet fick många personkryss i EU-valet. Den tidigare tv-programledaren är populär internt i partiet, men har ingen riksdagsplats vilket är en nackdel.

Stefan Attefall
Tidigare minister som slogs ut på personkryss tvingades lämna riksdagen i höstas. Skulle kunna vara en samlande kraft mellan partiets social-liberala falang och den konservativt färgade högerfalangen. Men även han saknar riksdagsplats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.