Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

De kräver svar av Juholt

När de sju ordinarie medlemmarna i Socialdemokraternas verkställande utskott möts på torsdagen står en viktig fråga på dagordningen: Hur arbetet med partiets skuggbudget gick till. En fråga där LO kan komma att rikta kritik mot partiledaren Håkan Juholt.

Socialdemokraternas verkställande utskott är partiets tyngsta beslutande organ mellan kongresserna. Utskottet består av sju ordinarie ledamöter: Partiordföranden Håkan Juholt, partisekreterare Carin Jämtin, LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, ordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland Elvy Söderström, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne Heléne Fritzon, riksdagsledamot och
ordförande för socialdemokraterna i Stockholms län Mikael Damberg samt riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg.

Dessa sju kommer att träffas på partihögkvarteret under torsdagen för att sedan fortsätta mötet i en utvidgad grupp på fredagen. Då kommer åtta adjungerade ledamöter att delta, bland dessa Lena Sommestad, ordförande för S-kvinnor och en av dem som nyligen ifrågasatt Håkan Juholts val av ny gruppsekreterare i riksdagen, Urban Ahlin och som har rakt motsatt uppfattning än Juholt när det gäller Rutavdraget; något hon vill avskaffa men Juholt vill ha kvar.

En annan adjungerad är EU-parlamentarikern Marita Ulvskog som tidigare under hösten sagt att hon tror att Juholt har ett ”väldigt starkt stöd” i partiet och själv den 14 oktober uttalade att hon har förtroende för Juholt.

Följande är också adjungerade och kommer att delta vid fredagens möte:

Peter Weiderud, ordförande i Sveriges kristna socialdemokraters förbund, som i en intervju i Expressen den 1 januari sa att det är ”bättre att rikta allvarlig personkritik i partistyrelsen innan man gör det offentligt”.

Tommy Ohlström, partikassör, som av anonyma källor påståtts ha varnat Juholt för att de bidrag han fick för sitt boende var felaktiga redan 2009, något som Ohlström förnekat.

Gabriel Wikström, ordförande i ungdomsförbundet SSU, sa i en intervju i Gefle Dagblad den 25 november 2011 följande om Juholt: ”Jag tror att han har förmågan att lära av sina misstag. Och han har visat att han står upp när det blåser.” Samtidigt sa Wikström att Juholt inte kan sitta kvar ”i det långa loppet”.

Magnus Nilsson, ordförande i socialdemokratiska studentförbundet, gav Juholt sitt stöd när denne valdes till ny partiledare i mars förra året.

Carina Moberg, gruppledare riksdagsgruppen, sa den 12 oktober förra året, efter det första kravet kommit på Juholts avgång, att hon gav honom sitt fortsatta stöd. I höst har hon varit starkt kritisk till hur Juholt arbetat med partiets skuggbudget.

Tommy Waidelich, partiets ekonomiskpolitiske talesperson, var den som tillsammans med Håkan Juholt inför arbetet med skuggbudgeten i september skulle ha försökt driva igenom en kovändning i frågan om a-kassan. Waidelich har kallat det hela för ”en pseudodebatt”.

Och det är kring just arbetet med budgeten och hur ersättningen i a-kassan skulle se ut som de två VU-mötena kommer att kretsa. Enligt de uppgifter som kommit ut var det Håkan Juholt och Tommy Waidelich som försökte att få igenom en helt ny politik när det gäller a-kassan. Efter att Socialdemokraterna i flera år kritiserat regeringen för en för låg a-kasseersättning och krävt höjd ersättning lade Juholt och Waidelich fram ett förslag på oförändrad a-kasseersättning.

Waidelich har förnekat detta och säger i en intervju att det dokument som skickades ut till flera riksdagsledamöter den 26 september innehöll en höjning av a-kassan på 2 miljarder.

Nu kommer alltså frågan på bordet och då också nya frågor kring Håkan Juholts sätt att leda partiet, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– VU–mötena är en station som Håkan Juholt måste igenom och den kan sätta stopp för honom, säger Hinnfors.

Jonas Hinnfors påpekar att det som nu händer är otrampad mark för Socialdemokraterna. Skulle ett verkställande utskott rikta så stark kritik mot en partiordförande att dennes ställning kan ifrågasättas så är det unikt.

Socialdemokraterna har ingen tradition att ta hand om sådana här händelser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.