Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

De rödgröna rycker ifrån regeringen

Foto: Stefan Rothmaier

Trots en politisk apriloffensiv har inte alliansen lyckats ta in på oppositionen. Tvärtom är gapet mellan blocken det största på nästan sex år, visar DN/Ipsos nya mätning. Samtidigt går Feministiskt initiativ framåt och når 2,3 procent.

Under april har allianspartierna satsat hårt på att återta det politiska initiativet. I vårbudgeten presenterades nya satsningar på skolan, vården och landsbygden – hjärtefrågor för de tre mindre allianspartierna.

Parallellt har Moderaternas ledarduo statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg ägnat mycket tid åt att kritisera de tre rödgröna partierna för att inte göra upp om politiken före valet.

Men de borgerliga framstötarna har inte påverkat väljarna, åtminstone inte i det korta perspektivet. Alliansen stöds av 36,6 procent av väljarna, den lägsta noteringen sedan alliansen bildades i augusti 2004.

Klicka här för att se en större version av grafiken.

– Det har varit en rad viktiga politiska händelser under mät­perioden som regeringens vårbudget, Ukraina­krisen och Moderaternas Sverigemöte, men inget av det här verkar ha hjälpt allianspartierna. Tvärtom har alliansen den sämsta siffra vi uppmätt, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Gapet till de tre rödgröna partierna är 15,9 procent, den största skillnaden sedan september 2008. Jämfört med samma månad förra valåret, april 2010, är gapet nu dubbelt så stort.

– Det är en betydande skillnad och ett klart sämre läge än förra valet, säger Johanna Laurin Gulled.

Läget för alliansen är dessutom något värre än den rekordlåga total­siffran visar. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag, vilket innebär att de två alliansparti­er som klarar fyraprocentspärren tillsammans samlar ett stöd på 30 procent. Översatt i mandat skulle alliansen få 113 mandat mot 206 för de tre rödgröna partierna.

Samtliga förändringar för allianspartierna är inom felmarginalen men Kristdemokraterna har ett statistiskt säkerställt avstånd till fyraprocentspärren. KD:s stöd på 3,0 procent är den lägsta siffran för partiet sedan våren 2005. Partiet har inte klarat spärren i någon Ipsos-mätning under 2014 och C har endast varit över vid ett tillfälle.

– Kristdemokraterna har legat på en låg nivå under hela mandatperioden medan Centerpartiet var uppe och nosade på 5 procent 2011, säger Johanna Laurin Gulled.

På den rödgröna sidan är läget relativt stabilt. Inga förändringar är statistiskt signifikanta, men noterbart är att Vänsterpartiet och Miljö­partiet denna månad är i princip jämnstora.

– Snarare än att Socialdemokraterna blir starkare är det V och MP som står för styrkan i det rödgröna blocket.

Den enda statistiskt signifikanta förändringen på partinivå återfinns i gruppen övriga partier som ökar till 3,4 procent. Större delen av väljarna i gruppen utgörs av Feministiskt initiativs sympatisörer. Sedan i mars har partiet ökat med 1 procentenhet, från 1,3 till 2,3 procent.

– Jämfört med mars är det en signifikant ökning. Sedan ska man inte dra för långtgående slutsatser av en mätning utan vi får se hur partiets stöd utvecklas under våren, säger Johanna Laurin Gulled.

Hon tror att det faktum att Feministiskt initiativ och Gudrun Schyman fått en hel del uppmärksamhet i medierna kan ha bidragit till uppgången, men ser samtidigt ökningen som en del i en bredare trend, där partier som Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Miljö­partiet är starka.

– Det ligger i linje med det vi i övrigt ser, det är inte bland de två stora partierna i mitten det växer utan det är på kanterna, säger Johanna Laurin Gulled.

Även Sverigedemokraterna har förekommit mycket i medierna den senaste månaden. Partiledaren Jimmie Åkessons Sverigeturné fick brandmän och sjukhuspersonal i Malmö att öppet ta avstånd från SD.

– Tidigare har SD påverkats positivt av att vara i blåsväder, på att vara underdog. Så har det inte blivit den här gången, säger Johanna Laurin Gulled.

Fakta.

Med några månader kvar till riksdagsvalet pratar många om att de osäkra väljarna kan avgöra valet och att de i år skulle vara ovanligt många.

Fakta i målet är att i april ingick 18,5 procent av väljarna i gruppen osäkra. Andelen osäkra ligger hos Ipsos på ­ungefär samma nivå som 2010.

Inför förra valet var andelen osäkra i april 19,5 procent. Under sommaren ökade andel osäkra till över 20 procent för att toppa på 21,1 i augusti. Först i september, i den sista mätningen, sjönk andelen osäkra till 15,2 procent. Så gruppen osäkra väljare var aldrig mindre än 15 procent och en betydande del av den gruppen röstade sannolikt inte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.