Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

De rödgrönas övertag i opinionen utraderat

Socialdemokraterna har sin lägsta notering i regeringsställning på 17 år, visar DN/Ipsos.
Socialdemokraterna har sin lägsta notering i regeringsställning på 17 år, visar DN/Ipsos. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nu är det dött lopp mellan blocken. För första gången sedan mars 2012 är alliansen lika stor som de tre rödgröna partierna, visar DN/Ipsos.

Socialdemokraterna har sin lägsta notering i regeringsställning på 17 år.

På onsdag röstar riksdagen om regeringens budget. Det blir den hittills tuffaste prövningen för S+MP-regeringen.

Om Sverigedemokraterna väljer att frångå praxis och rösta på alliansens budget står den nya regeringen inför en svår kris bara två månader efter att den tillträdde. Men det finns få tecken i DN/Ipsos novembermätning som tyder på att ett extraval skulle ge ett tydligare valresultat. Som helhet är opinionsläget stabilt.

Den tydligaste förändringen sedan valet är att skillnaden mellan blocken raderats ut. För första gången sedan mars 2012 är de två traditionella blocken lika stora. På en månad har gapet minskat från 5,4 till 0,2 procentenheter.

– De rödgröna partierna har i princip haft ett övertag i opinionen sedan Stefan Löfven tillträdde som S-ledare. Och det övertaget har man nu tappat. Det är en ny situation, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Jämfört med tidigare mandat­perioder är läget i opinionen viktigare för den nuvarande regeringen.

– Regeringens svaga förankring i riksdagen innebär att stödet i opinionen spelar större roll. Det blir svårare att forma agendan med motvind i opinionen. Regeringens opinionsstöd kan också påverka hur oppositionspartierna agerar i riksdagen, säger David Ahlin.

Socialdemokraterna noterar ett stöd på 28,5 procent. Det är det sämsta stödet som partiet haft i regeringsställning sedan februari 1997, då budgetsaneringarna skrämde bort många väljare. Skillnaden jämfört med oktobermätningen är inom den statistiska felmarginalen.

– Den långsiktiga trenden för Socialdemokraterna är negativ. I mars 2012 var stödet 35 procent och sedan dess har kurvan långsamt sluttat nedåt, säger David Ahlin.

Huvudmotståndaren Moderaterna, där en ny partiledare nomineras inom kort, går framåt till 26,5 procent. Jämfört med valresultatet är förändringen statistiskt signifikant.

– Att opinionssiffrorna delvis återhämtar sig för Moderaterna kan påverka eftervalsdebatten och viljan att ifrågasätta den förda politiken. Det har man sett exempel på förut bland annat i Socialdemokraterna efter valet 2006, säger David Ahlin.

Flertalet partier ligger i stort sett still. Noterbart är att Kristdemokraterna med ett stöd på 2,8 procent är tillbaka på en mycket låg nivå.

– Kristdemokraterna har åter­igen haft svårt att göra sig hörda och har varit tämligen osynliga efter valet.

Partierna

Socialdemokraterna: Den nya regeringen har haft en skakig start där både det politiska hantverket och samarbetet med MP har hackat betänkligt ett flertal gånger.

Vänsterpartiet: Satsade allt på vinsterna i välfärden, men fick ingen vidare utdelning i valet. Har synts mycket under budgetförhandlingarna.

Miljöpartiet: Har efter valet gått med på en rad smärtsamma kompromisser i frågor som Förbifarten, försvaret och kärnkraften. Uteblir resultat på andra viktiga områden riskerar språkrören en svekdebatt.

Sverigedemokraterna: Tror själva att de vinner på ett nyval. Än så länge syns varken positiva eller negativa effekter av hoten om att fälla regeringen.

Feministiskt initiativ: Mindre än i valet men taktikröstarna kan inte ha varit så många då större delen av väljarna finns kvar.

Centerpartiet: Är det av de borgerliga partierna med mest självförtroende just nu. Har stabiliserat sig i nivå med valresultatet, men ännu syns ingen ytterligare effekt av Annie Lööfs höstoffensiv.

Kristdemokraterna: Har efter valet studsat tillbaka till en riktigt låg nivå. Göran Hägglund är knappast oroad. Han har sett dåliga opinionssiffror mellan valen förr.

Folkpartiet: Jan Björklund har hållit en hög profil efter valet, som var FP:s näst sämsta någonsin. Efter den kallduschen får han vara nöjd med att FP och riksdagsspärren inte nämns samtidigt alltför ofta.

Moderaterna: Övergången från Fredrik Reinfeldt till den troliga blivande partiledaren Anna Kinberg Batra tycks ha fungerat bra i väljarnas ögon. Har tagit tillbaka en del av tappet i valet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.