Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 18:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/de-ser-ut-att-bli-valets-vinnare/

Politik

De ser ut att bli valets vinnare

Foto: Paul Hansen

Med över 5.900 av 6.305 valdistrikt räknade ser Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna ut att bli det svenska EU-parlamentsvalets stora vinnare.

EU-valet 2019

Det var jubel på Moderaternas valvaka när den preliminära rösträkningen i EU-valet 2019 presenterades. Man hade skäl att jubla, då partiet ökade till 16,7 procent. Det är betydligt högre än de 13,65 procent partiet fick 2014, deras då sämsta resultat i ett val sedan 1970. De resultaten skulle innebära, enligt SVT:s vallokalsundersökning, att partiet får en EU-parlamentariker till. Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer var försiktigt optimistisk när SVT:s Valu först presenterades 21.00 och visade en uppgång för partiet.


– Jag är en realistisk optimist. Det är en prognos. Men prognosen ger en bra känsla. Sen får vi avvakta det slutliga resultatet, säger Strömmer till DN,

Moderaternas fjärdenamn Arba Kokalari ser efter de preliminära siffrorna ut att få en plats i EU-parlamentet.

– Ingenting är klart ännu men jag känner mig väldigt glad.

Hur nervöst är det för dig som ligger på gränsen att komma in?

– Det är klart att det är väldigt pirrigt. Men jag har känt ett massivt stöd från väldigt många människor. Både människor som sagt att de ska rösta på mig och de hundratals kampanjare som slitigt dygnet runt i min kampanj. Jag är otroligt tacksam.


Centerpartiet ser också ut att få ännu en EU-parlamentariker när partiet enligt den preliminära rösträkningen landar på 10,8 procent, en uppgång med 4,2 procent.


– Centervänner, vi är det parti som ökat mest under den här mandatperioden, sa Annie Lööf i ett tal under valvakan.

Den tredje vinnaren är Sverigedemokraterna. Enligt den preliminära rösträkningen skulle partiet få 15,6 procent, en stor uppgång jämfört med 2014 års 9,67 procent.