Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 22:42 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/de-tar-plats-i-riksdagen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

De tar plats i riksdagen

Centerveteranen Eskil Erlandsson håller sig kvar med en kryssuccé medan bostadsminister Peter Eriksson blir utan plats efter Miljöpartiets katastrofval. Årets doldis på riksdagslistan är partikollegan Leila Ali Elmi. Frispråkiga Amineh Kakabaveh (V) får förnyat förtroende efter en mandatperiod full av konflikter med partiledningen. 

VAL 2018

Uppdatering 180916 kl 16.35 Texten har tillfogats en rättelse

Den färdiga riksdagslistan som presenterades på söndagen innehöll få överraskningar. De flesta av partiernas toppkandidater är välkända namn, men det finns en och annan som är ny för den breda massan.

Läs mer: Valresultat till riksdagen klart – mandatfördelningen oförändrad

Miljöpartisten Leila Ali Elmi är känd för de flesta i Angered i Göteborg där hon har bedrivit en mycket lyckad personvalskampanj. Hon har fått 6 procent av rösterna, flest av alla personkryssade miljöpartister som kandiderar till riksdagen i Göteborgs kommun. Det gör att hon får ett av MP:s två riksdagsmandat från Göteborg.

– Det känns fantastiskt, sade Leila Ali Elmi till TT på fredagskvällen.

Hon säger att det är en ära att bli inkryssad till Sveriges riksdag.

Leila Ali Elmi gick med i Miljöpartiet i samband med valrörelsen 2014. Att det blev just MP berodde på att det var det parti som bäst stämde överens med hennes åsikter.

Hon tvekar inte om vilken fråga hon vill driva i riksdagen.

– Jag är från en förort och uppvuxen i en förort, den frågan som är viktigast för mig är skolpolitiken. I de socioekonomiskt utsatta områdena så är det ganska dåliga skolor. Vi behöver sätta skolan i fokus och det är den frågan jag framför allt kommer att pusha på ifall jag kommer in i riksdagen.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, klimatminister Karolina Skog och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke får riksdagsplatser, vilket de inte har haft hittills.

Samma tur har inte det tidigare språkröret och nuvarande bostadsministern Peter Eriksson som blir utan plats som en konsekvens av att Miljöpartiet har förlorat nio mandat av sina tidigare 25.

Förra landsbygdsministern Eskil Erlandsson kan andas ut. Han kryssar sig in från plats fyra på Centerns lista i Kronoberg och tar partiets enda mandat där. Någon egentlig personvalskampanj säger han sig inte ha bedrivit, men även i tidigare val har han haft ganska många kryss.

– Jag har fortsatt bevista de sammankomster jag blivit inbjuden till, samlingslokaler och bygdegårdar och liknande, säger Eskil Erlandsson och tillägger att han också tror sig vara ”välkänd i mitt lilla län”.

I Östergötland var striden hård om Centerns enda mandat. Linköpings kommunalråd Muharrem Demirok såg länge ut att ta sig in tack vare kryss, knappt före listettan Magnus Ek. Men det färdiga resultatet visar att Ek vann. Demirok får nöja sig med att bli ersättare.

Kristdemokraternas EU-parlamentariker, det tidigare tv-ankaret Lars Adaktusson kryssade sig däremot in och knep KD-mandatet i Dalarna. Ebba Busch Thor får den riksdagsplats som hon saknat sedan hon blev vald till KD-ledare. Eftersom hon inte har haft en riksdagsplats har hon inte kunna delta i partiledardebatterna i riksdagen.

Den omdebatterade vänsterprofilen Amineh Kakabaveh har haft en konfliktfylld mandatperiod med partiledningen som helst ville peta henne helt från listan. I stället planerade hon att driva en krysskampanj. Men efter att ha stått på plats åtta för Stockholms kommun och läns gemensamma lista – och Vänsterpartiets starka resultat – tar sig Amineh Kakabaveh in på en valbar plats, trots allt.

Konflikten har rört synen på kvinnors rättigheter och hedersförtryck i förorterna som splittrar partiet. Amineh Kakabaveh är också ordförande i organisationen Varken hora eller kuvad.

Någon, eller några, välkända politiker gör comeback efter en tids bortovaro. En av dem är Johan Pehrson för Liberalerna, tidigare partisekreterare.

Stockholms tidigare finansborgarråd, Kristina Axén Olin, hoppade av politiken av personliga skäl. Nu väljs hon in för Moderaterna på grund av sin höga listplacering, inte personkryss.

Rättelse: Amineh Kakabaveh drev enligt egen utsago ingen personvalskampanj. Hon fick ändå fick 2.251 personröster i Stockholms kommun vilket är 2,81 % av Vänsterpartiets väljare.

Läs mer: Kändisar missar riksdagsplats

Personkryss

Det är stora variationer i personröstandet mellan riksdagsvalkrets och riksdagspartier. 

Mest personkryssades det i Jönköpings län: 30,09 %

Minst personkryssades det i Västra Götalands län (västra): 19,34 %

Partiet med mest personkryss var SD: 32,36 %

Partiet med minst personkryss var S: 19,79 %

Mest personkryss per parti och valkrets var KD i Örebro län: 39,56 %

Minst personkryss per parti och valkrets var KD i Hallands län: 14,22 %

 

För att kunna bli invald på personröster i riksdagen måste en kandidat ha fått så många personröster att det motsvarar minst 5 procent av partiets röster i valkretsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.