Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Debattörer ser inget nytt S

I torsdagens DN Debatt presenterar nya S-ordförande Håkan Juholt och nya ekonomiskpolitiske talespersonen Tommy Waidelich om partiets politik för framtiden. Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och S-märkt debattör, och Lotta Gröning, Expressens vänsterkrönikör, är inte imponerade.

– De säger i princip vad Moderaterna säger, att det ska löna sig att arbeta, men man ser en ändrad inriktning i socialdemokratins ekonomiska politik med borttagen förmögenhetsskatt och fastighetsskatt, säger Expressens vänsterkrönikör Lotta Gröning till DN.se.

Samtidigt känner hon igen väldigt mycket i debattartikeln, exempelvis kritik mot nedskärningar i yrkesutbildningen som hon förvisso tycker är berättigad. Enligt Gröning finns det i debattartikeln några embryon till saker som kan bli bra, bland annat satsningar på tjänstesektorn, men i stort imponeras hon inte på förslagen för att nå full sysselsättning.

– Jag har tre råd till S: Tillsätt en grupp som analyserar vårt samhälle och den riktning vi är på väg. Gör en stor översyn av trygghetssystemen och ta itu med problemen. Först efter analys och översyn vet man vad och hur man ska satsa, säger Lotta Gröning.

– Både S och regeringen verkar sakna koll på att hela samhället håller på att ändra sin struktur i grunden. Det blir lätt tomma ord och gamla lösningar som möjligen fungerade förr när industrin var dominerande. Det räcker inte med att säga att man vill få bort barnfattigdomen, det vill ju alla.

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och S-märkt debattör, ser heller inget nytt alls i debattartikeln. Snarare nygammalt, säger han.

– Vad jag reflekterade över var intrycket av att de försöker berätta att de inte är så revolutionära som en del har varit rädda för. Sedan tror jag att de försöker utnyttja möjligheten att säga något nu när de är nya för det kan få den effekten att även gammal skåpmat kan framstå som ny och fräsch. På så vis uppfattades även ”nya” Moderaterna som nya och fräscha när de lanserade sin gamla politik, säger Stig-Björn Ljunggren till DN.se.

Han menar att det inte finns någon quickfix för skapa full sysselsättning. Socialdemokratins profil är enligt Ljunggren att, i stället för att dumpa inträdeslöner på arbetsmarknaden, satsa på utbildningar så att man gå in på högre lön, men med högre produktivitet.

– Det skriver Juholt och Waidelich om här också, precis som de skriver om välfärdsjobben som är ett slags plusjobb eller rut inom offentlig sektor. I debattartikeln fanns en triangulering som jag fnissade åt: De skriver att det ska löna sig att arbeta och så kokar det ner till att det ska bli billigare att vara med i a-kassan.

Vad tycker du om förslaget om en bonus till kommuner som lyckas minska deltidsarbetet i välfärden?

– Det är något de tror att de kan räkna hem, men det är inte heller något nytt. Det liksom allt annat är värt att pröva. Man brukar säga om det permanenta tvåtredjedelssamhället att det finns många potentiella lösningar så jag tycker man ska göra allt man kan, säger Stig-Björn Ljunggren.

Lotta Gröning håller med om att bonusen kan fungera och påpekar att exempelvis Nynäshamn har prövat ett morotssystem för att komma åt deltidsarbetet. Att få bort det helt, som Juholt lovat försöka, kräver dock väldigt tydliga politiska riktlinjer och Gröning frågar sig om Juholt vågar satsa på det.

– Det finns en sorts oförmåga som politiken sitter fast i. Man bara förvaltar och analyserar inget utan att någonting egentligen fungerar som det ska. Den svenska politikerkåren gör så gott den kan, men den löser inga problem.

Jytte Guteland, ordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU), tycker att debattartikeln tar upp relevanta frågeställningar, inte minst den aviserade skatteöversynen.

– Man ska inte oroas över att man kanske inte klarar sin ekonomi. Väljarna behöver få besked om skattepolitiken tidigt. Inför förra valet var en viss del av befolkningen oroad över att flera skatter skulle höjas samtidigt, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.