Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Delvis sant om hur många som utvisats från Sverige

Foto: Hampus Andersson/DN

I en intervju med sajten KIT uppgav Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman att knappt 60.000 personer som nekats uppehållstillstånd återvänt sedan 2014. Den siffran stämmer, men Ygeman har i sitt svar inkluderat en mycket bredare tidsperiod än han faktiskt blir tillfrågad om.

VAL 2018

Påstående: ”Jag sa att 60.000 till 80.000 av de som kommit som flyktingar kommer behöva återvända. Sextio, bortemot åttio sa jag. Hittills, sedan 2014, har 59.800 återvänt, huvuddelen har återvänt frivilligt…"

Sagt av Anders Ygeman (S), intervju med KIT, 4 september 2018.

I januari 2016 sa dåvarande inrikesministern Anders Ygeman (S) som följande i vad som att blivit ett bevingat citat: ”Jag tror att det vart fall rör sig om 60.000 personer, men det kan också bli upp till 80.000.”

Citatet, i Dagens Industri, handlade om hur många av de 163.000 som sökte asyl under 2015 som skulle komma att avvisas. Enligt Ygeman väntade man sig att ungefär 55 procent av dessa 163.000, och siffran i Ygemans citat refererar alltså till det antal människor som beräknades få avslag på sin asylansökan och därför skulle behöva lämna landet.

Den 4 september blev citat åter aktuellt. Då medverkade Anders Ygeman, nu gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, i en utfrågning på sajten KIT. En av frågorna som ställdes till Ygeman löd som följande:

”Hur många av de 80.000 illegala som du lovade skulle utvisas har nu utvisats? Hur många som har fått nej finns nu i parallella samhällen? Hur löser ni detta? ”

– Jag sa att 60.000 till 80.000 av de som kommit som flyktingar kommer behöva återvända. Sextio, bortemot åttio sa jag. Hittills, sedan 2014, har 59 800 återvänt, huvuddelen har återvänt frivilligt, men en del har också återvänt med tvång, var då Ygemans svar.
Enligt Socialdemokraterna själva bygger beräkningen mer specifikt på antalet personer som återvänt mellan 2014 och 2017. Ygeman svarar alltså egentligen inte på frågan om hur många som ansökte om asyl 2015 som återvänt, utan inkluderar en mycket bredare grupp i sitt svar. Enligt Socialdemokraterna handlar detta om hur frågan var formulerad, där man inte specificerade vilken grupp de upp till 80.000 som skulle utvisas var.

Till DN uppger Migrationsverket att du får fram den officiella siffran över antalet som nekats asyl i Sverige och som sedan lämnat landet genom att adderas Migrationsverkets siffor över antalet som återvänt frivilligt med gränspolisens statistik över verkställda ärenden från Migrationsverket. Migrationsverket arbetar bara med självmant återvändande, och om detta inte går att få till så blir ärendet polisiärt.

Sett till den datan ser siffrorna över den tidsperioden Anders Ygeman refererar till som följande.


Räknar man bort de ärenden som är verkställda av gränspolisen från domstol och verkställda polisavvisningar stämmer Anders Ygemans siffror på ett ungefär. Mer specifikt rör det sig om 57.185 personer som återvänt mellan 2014 och 2018. Där är även de månader under 2014 som Alliansen fortfarande styrde landet medräknat. Räknar man med även ärenden från domstol och polisavvisningar är totalsiffran 66.738. Anders Ygeman har också rätt i att en majoritet av alla som lämnar landet gör det frivilligt, 69 procent av de som lämnade landet 2017 gjorde det frivilligt.

– Siffrorna stämmer inte i princip. De stämmer. Anledningen till att Anders Ygeman svarade som han gjorde var på grund av hur han förstod frågan. Hade man preciserat frågan ytterligare hade han svarat annorlunda, säger Juan-Pablo Roa, Biträdande avdelningschef och budskapsstrateg vid Socialdemokraternas kommunikationsavdelning, till DN. 

DN har tidigare i satsningen Fakta i frågan gått igenom hur många asylsökande som stannar kvar i Sverige trots att de fått avslag på sin asylansökan. I granskningen framgår det att det är svårt att specifikt säga hur många som faktiskt lämnat Sverige.

Av de 27.356 asylsökande som fick ett beslut om att lämna Sverige 2016 har bara 60 procent bekräftas lämna Sverige. En majoritet av dessa har lämnat självmant, och en mindre andel har rest ut ur landet efter att polisen övertagit ärendet. Hur många av de 40 procent som man inte bekräftat lämnat Sverige som finns kvar i landet vet man inte. Vissa lever kvar gömda, vissa har lämnat landet utan att meddela svenska myndigheter och vissa har trots utvisningsbeslut ändå tillstånd att befinna sig i landet för att de till exempel ansökt om arbetstillstånd. Antalet som faktiskt lämnat landet kan alltså var större än de officiella siffrorna.

”Att en person avviker betyder att denne avbryter att kontakt med Migrationsverket. Vad som hänt personen kan vi inte säga någonting om. Det är fullt möjligt att personen rest ut ur landet alternativt att personen väljer att fortsätta att bo i Sverige men utan tillstånd.”, skriver Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket, i ett mejl till DN.

I juli 2018 var totalt 17.445 ärenden från Migrationsverket ortfarande öppna hos gränspolisen. Av dessa ärenden rörde 12.328 personer som är efterlysta av gränspolisen och som alltså har avvikit. Via sin presstjänst berättar Migrationsverket för DN att man beräknar att 5.830 personer lämnat landet frivilligt i år. Under samma period har polisen verkställt 2.448 ärenden från Migrationsverket.

Totalt avgjordes 66.301 asylärenden under 2017, av dessa fick 27.205 uppehållstillstånd och 30.802 fick avslag.

Sammanfattning: Siffrorna som Anders Ygeman uppger i intervjun med KIT är i sak korrekta, det vill säga att knappt 60.000 personer har återvänt från Sverige sedan 2014. Då Anders Ygeman inkluderar en mycket större grupp än antalet som sökt asyl under 2015, är dock bilden han ger inte riktigt rättvisande. DN bedömer därför att påståendet bara är delvis sant. 

Fakta:Faktiskt

Det här är en faktakollsartikel gjord inom ramarna för samarbetet Faktiskt.se. Faktiskt är ett samarbete mellan några av Sveriges ledande mediehus där vi samlar faktakollade påståenden inom samhällsdebatten och det offentliga samtalet i Sverige. Läs mer om hur DN arbetar med faktakoll här.

Ansvariga för DN:s faktakollar går att nå via faktiskt@dn.se.

För frågor om initiativet som helhet, kontakta: faktisktse@gmail.com.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.