Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Det behöver göras mer på UD”

”Det behöver göras mer”. Det säger biståndsminister Hillevi Engström (M) efter den kritiska rapporten om utrikesdepartementets utbetalningar av biståndspengar.

Hillevi Engström, som nyligen tog över som biståndsminister efter Gunilla Carlsson, hade på torsdagseftermiddagen fortfarande inte läst den rapport som Svenska Dagbladet och Sveriges Radios Eko-redaktion uppmärksammat. Bland annat visar rapporten att två tredjedelar av 70 granskade bidragsärenden från 2011 och 2012 underkänts. Anledningen är bland annat att akterna saknar handlingar, vilket gör att det är svårt att veta varför pengar betalats ut till organisationer

Biståndsministern lovar att ”dra slutsatser” när hon tagit del av rapporten.

– Det är väldigt bra att det sker en granskning av hur det fungerar. Vi har också aviserat i budgetpropositionen att vi ska göra en översyn som påbörjas under hösten kommer att genomföras 2014, säger Hillevi Engström till DN.

Är det acceptabelt med den här typen av anmärkningar på ett bistånd som UD ansvarar för?

– Vi ska hantera det här på ett väldigt effektivt, rättssäkert och bra sätt. Det är jag den första att vara tydlig med. Jag kommer att sätta in mig i rapporten och också dra slutsatser. Då kan jag också bli lite mer tydlig.

Hon betonar att rapporten beställts av UD:s expeditionschef och ännu inte nått den politiska nivån på utrikesdepartementet.

Har du sedan du tillträdde som biståndsminister sett något som du vill ändra på när det gäller UD:s bistånd?

– Än så länge kan jag inte säga det. Jag tycker att jag mötts av en hög professionalitet bland medarbetarna. Samtidigt är inget så bra att det inte kan bli bättre. Vi vet att det kommit kritik från Riksrevisionen och att det gjorts förbättringar. Men det behöver göras mer.

På den moderata arbetsstämman i Norrköping som inleddes på torsdagen ska partiet besluta sig för en biståndsnivå på 1 procent av bruttonationalinkomsten (BNI), något som den borgerliga regeringen haft sedan den tilllträdde 2006.

Hillevi Engström tror inte att uppmärksamheten kring UD-rapporten leder till någon större intern bistånddebatt på stämman.

– Jag tror inte att det här påverkar generös vilja till att hjälpa andra, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.