Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Det finns en poäng med att vara anonym på nätet”

Foto: Anna-Lena Mattsson
Statsminister Fredrik Reinfeldt använder migrationsminister Tobias Billström som ett alibi för att tillfredsställa den interna opinionen inom Moderaterna mot invandring. Det anser Sverige­demokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Apropå debatten om näthat tycker han att även folkvalda SD-politiker ska ha rätt att debattera anonymt på nätet.

Statsministern anser att näthatet är en ”oroande samhällsutveckling”. Delar du hans uppfattning?

– Ja, det gör jag. Det finns all anledning att fortsätta den diskussionen som nu har påbörjats. Tonen på internet lämnar väldigt mycket övrigt att önska.

Hur ser du på att de flesta debattörer på till exempel sajten Avpixlat är anonyma?

– Jag tycker att flera tidningar har tagit ett ganska stort ansvar genom att avanonymisera. Men det finns också en poäng med möjligheten att vara anonym. Man måste någonstans väga de här sakerna mot varandra. Jag har själv inte landat i vad jag tycker.

Men på Avpixlat är det ju anonymt?

– Det är ju deras beslut. Jag har inget med dem att göra.

Anser du att även riksdagsledamöter och andra förtroendevalda i Sverigedemokraterna kan agera under pseudonym på nätet?

– Det står alla fritt att göra det. Sedan är det klart att om man är folkvald är det en bra utgångspunkt om man är öppen med vad man tycker. Men det är inget jag kan styra över, utan det står var och en fritt att agera hur den vill om man agerar inom lagens ramar.

Tycker du om att SD-riksdagsledamoten Erik Almqvist, som sagt till DN att han brukar debattera anonymt på nätet, gör fel?

– Då måste man känna till sammanhanget och det gör jag inte.

Erik Almqvist har efter järnrörsskandalen fortfarande inte avsagt sig sin riksdagsplats. Varför?

– Du ska fråga Erik om det, men enligt uppgift till mig ska det ske ganska snart.

Den tidigare rättspolitiske talespersonen Kent Ekeroth gör comeback i riksdagens utskott som ersättare i EU-nämnden och näringsutskottet och avslutar därmed sin ”time-out” efter järnrörsskandalen. Varför får han komma tillbaka, han bar ju också omkring järnrör på stan?

– Vi har ju sett en möjlighet för Kent att vara kvar. Sitter du i riksdagen ska du också göra ett jobb. Då är det rimligt att han får vissa uppdrag.

Moderaternas grupp som ska se över partiets migrationsfrågor ska, enligt gruppens ord­förande Tobias Billström, se över ”volymen” på asyl- och anhöriginvandring, ett uttalande som statsminister Fredrik Reinfeldt sedan dementerade. Hur tolkar du Moderaternas hållning i den frågan?

– Det är inget nytt att han använder Tobias Billström som ett slags alibi för att tillfredsställa den interna opinionen som finns i de här frågorna. Det visar att våra framgångar påverkar debatten. Vi har redan sett Socialdemokraternas Stefan Löfven kritisera arbetskraftsinvandringen väldigt skarpt. Det var ungefär så det såg ut i Danmark för 10–15 år sedan och det tycker vi är väldigt positivt.

Sverigedemokraterna firar i helgen 25 år som parti. Är det några delar i ditt partis historia som du vill ta avstånd från?

– Jag var den första att vara öppen och erkänna att det har förekommit en hel del dumheter i vårt parti. Jag skäms när jag ser gamla demon­s­trationsbilder mellan skinnskallar och vänsterextremister. Den typen av yttringar tar jag givetvis avstånd från. Men utan vår historia hade vi inte varit där vi är i dag. Det betyder inte att jag tycker att allting var bra när jag gick med i partiet 1995. Vi har gjort en lång resa och vägen har varit ganska krokig. Och jag är ganska nöjd med där vi befinner oss i dag.

Anser du därmed att partiet gjort upp med kopplingen till den rasistiska rörelsen Bevara Sverige svenskt och den nazistiska Vit makt-rörelsen?

– Ja, det tycker jag väldigt tydligt att vi har. Jag har missat tiden på 90-talet och vet egentligen inte mer än det som våra motståndare har talat om för oss. Det är i första hand våra motståndare som fått skriva vår historia.

Men inget av detta finns med på er hemsida i er egen genomgång av partiets 25 år. Varför?

– Jag vet faktiskt inte vad som nämns på hemsidan. Men jag tycker att vi är trovärdiga när vi säger att vi gjort upp med det.

Läs mer: DN Plus: Almqvist kommenterar anonymt på nätet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.