Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Det här är Anna-Karin Hatt

Anna-Karin Hatt.
Anna-Karin Hatt. Foto: Fredrik Persson
Anna-Karin Hatt får en delvis ny roll i Reinfeldts regering. Hon blir IT- och energiminister och tar alltså över energifrågorna som tidigare skötts av näringsministern.

Anna-Karin Hatt var tidigare en av de mest tippade på posten som ny C-ledare.

Som 37-åring tog steget in i regeringen efter valet 2010. Den före detta frisören blev it- och regionminister samt biträdande näringsminister.

Född i Hylte och uppvuxen på halländska landsbygden tog hon steget in i Centerpartiet, med fokus på frågor om miljö. Hon har inom partiet haft en rad betydelsefulla uppdrag, bland annat som talskrivare åt Lennart Daléus, Andreas Carlgren och Maud Olofsson.

Sistnämnda anses inte ha gjort någon hemlighet av att hon favoriserat Hatt och velat se henne som efterträdare på ordförandeposten inom Centerpartiet.

När alliansen tog makten 2006 blev Anna-Karin Hatt statssekreterare för partiets samordningskansli i statsrådsberedningen. Då hon 2010 lyftes in i regeringen ansågs det vara Olofssons sätt att bereda henne väg.

Som it-minister har Anna-Karin Hatt satsat stort på att Sverige inom kort ska få en digital agenda. Målet är att Sverige ska bli ”bäst på it”, har hon sagt till DN.se.

Anna-Karin Hatt är gift med förre socialdemokraten Greger Hatt, tidigare talskrivare åt förre statsministern Ingvar Carlsson. Greger Hatt är numera centerpartist.

För bara några månader fick paret en son som får följa med it- och regionministern på jobbet.

– Det känns väldigt, väldigt bra att få ingå i det här laget, sa Anna-Karin Hatt, på regeringens presskonferens där det tillkännagavs att hon nu får en ny politisk roll.

Som It- och enegiminister kommer Anna-Karin Hatt ansvara för energifrågorna som tidigare legat på näringsministerns bord.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.