Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Det här är Annie Lööf

Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Centerpartiets ledare är en 29-årig småländska uppvuxen på bondgård, med juristexamen och en svårslagen förmåga att vinna kryss i personval. Hon är också Sveriges näringsminister.

Kometkarriär är ett slitet uttryck men det kan försvaras som beskrivning på Annie Lööfs politiska bana. Som 28-åring kröntes hon till Centerledare och tog strax därefter plats som statsråd i Fredrik Reinfeldts regering. Då hade hon redan hunnit vara både kommunpolitiker och riksdagsledamot.

Det politiska engagemanget vaknade sista året på gymnasiet. Annie Lööf (före giftermålet Johansson) har själv berättat att hon beställde hem alla partiers program och Centerns fick hennes gillande. Valombudsman för Centerns ungdomsförbund i Jönköpings län blev hennes första uppdrag.

Därefter blev det kommunfullmäktige i Värnamo och 2006 var hon redo för större utmaningar. Efter en framgångsrik personvalskampanj kryssades hon in i riksdagen. Där tog hon plats i konstitutionsutskottet och var under en period partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

2010 lyckades Lööf än bättre i personvalet och drog in 30 procent av kryssen i sin valkrets. Nu fick hon bli Centerns ekonomisk-politiska talesperson och ledamot i finansutskottet.

När Maud Olofsson i juni 2011 tillkännagav att hon tänkte avgå som partiledare, blev Annie Lööf en av tre kandidater till att efterträda henne. Valberedningen fann att hon hade det överlägset största stödet inom partiet och på partistämman i september samma år blev hon vald.

Lööf  har gjort ställningstaganden angående exempelvis skatter och alkoholmonopolet som placerat henne till höger om partiet. Hon har uttryckt beundran för Margret Thatcher och den libertarianska författaren Ayn Rand. Under den infekterade FRA-debatten sällade hon sig till övervakningslagens kritiker och hamnade i opposition mot partilinjen.

Inför partiledarvalet tonade hon dock ner sin profil och framhöll att hon hädanefter måste företräda hela partiets åsikter. Hennes förankring inom Centern beskrevs som stark och efter misslyckandet i valet 2010 fick hon uppdraget att leda partiets valanalysgrupp.

I en artikeln på DN Debatt i augusti 2011 utlovade hon nytänkande i bostadspolitiken, satsningar på infrastruktur och ett tydligare ledarskap i miljöfrågorna om hon skulle bli vald till Centerledare. Företagande hör också till de frågor som ligger Lööf varmt om hjärtat.

I januari 2013 utbröt en strid inom partiet kring ett förslag till nytt idéprogram. Kritikerna, som tillhör den traditionella socialliberala falangen, ansåg att förslaget drog alltför långt i nyliberal riktning med stark betoning på individens frihet. Annie Lööf såg sig tvungen att offentligen distansera sig från förslaget och efterlyste mer "socialt patos" och "tydligare skrivningar om miljön".

Fakta annie lööf

Född 16 juli 1983
Uppväxt på en gård i byn Maramö utanför Värnamo
Familj Gift med Carl-Johan
Utbildning Juristexamen sommaren 2011
Övrigt Tidigare fotbollsmålvakt i IFK Värnamo

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.