Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Det här är Håkan Juholt

Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Från politisk doldis till rubrikernas man - läs om en vältalig smålänning som otippat blev ledare för ett parti i motvind.

En otippad partiledare
Det kom som en stor överraskning för de flesta när Håkan Juholt i mars 2011 utsågs till Mona Sahlins efterträdare som socialdemokratisk partiledare. Hans namn hade inte funnits med i förhandsspekulationerna. Juholt hade till och med själv sagt att han vore olämplig som partiledare.

Däremot har han pekats ut som en av dem som gjorde Sahlins ställning omöjlig. Bland annat var han snabb med att stödja SSU-ordföranden Jytte Gutelands krav på att hela s-toppen måste bytas ut efter valet 2010.

Dessförinnan var Juholt ett okänt namn för de flesta svenskar. Smålänningen från Oskarshamn hade sedan debuten i riksdagen 1994 främst ägnat sig åt försvarsspolitik. I det interna partiarbetet klättrade han dock uppåt i hierarkin. Mellan 2004 och 2009 innehade han posterna som först biträdande och sedan tillförordnad partisekreterare.

Vänstersvingar och högersvängar
Själv har Juholt placerat sig ”något till vänster” på den socialdemokratiska skalan. Som partiledare har han låtit detta färga retoriken. De konkreta politiska förslagen har dock burit viss prägel av anpassning till de reformer den borgerliga alliansen genomfört sedan 2006.

Exempelvis fanns skatteavdraget för hushållsnära tjänster (rut) kvar, om än lätt modifierat, i den skuggbudget som S lade fram hösten 2011. Där framgick också att Socialdemokraterna inte tänkte riva upp de jobbskatteavdrag som alliansen infört i flera omgångar.

Samtidigt försökte Juholt och hans ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich ge budgetförslaget en socialdemokratisk profil genom att betona statliga investeringars betydelse för ekonomin.

De positiva omdömena om Juholt som partiledare har framför allt gällt hans kvaliteter som talare och debattör. Många imponerades av hans spänstiga insats i riksdagens partiledardebatt i höstas kort efter hyresskandalen. Hans många referenser till musik och litteratur har också gett bilden av en politiker som är kulturellt mer bevandrad än många kolleger.

Fadäser och skandal
Juholt har under sitt första år som partiledare vid flera tillfällen lämnat besked i politiska frågor som han sedan övergivit eller tvingats korrigera. Exempelvis backade han kort efter sitt tillträde från en idé om att tillsammans med facken se över pensionssystemet.

Därefter svängde han fram och tillbaka i fråga om den svenska militära insatsen i Libyen. Även rena felaktigheter har förekommit när Juholt debatterat, senast på konferensen Folk och försvar i januari.

Utöver det politiska vinglandet har Juholts partiledarskap belastats tungt av skandalen kring hans hyresersättning från riksdagen. Det var Aftonbladet som i oktober avslöjade att han fått dubbelt så hög ersättning som han borde för sin övernattningslägenhet i Stockholm. Avslöjandet blev starten på en massiv mediebevakning. Juholts ställning ifrågasattes på många håll men i slutändan uttalade partiledningen fortsatt förtroende för honom.

Ett parti i motvind
Håkan Juholt tog över partiet när det redan befann sig i utförsbacke i opinionen. Valet 2010, då Sahlin försökte leda en rödgrön trepartikoalition, blev Socialdemokraternas sämsta på 100 år. Kurvorna har fortsatt peka neråt. I december 2011 fick S bara stöd av 24 procent av väljarna i en mätning från DN/Synovate, en historiskt låg nivå. Den 20 januari i år visade en mätning från Skop att bara 13 procent av svenskarna tror att Juholt är skickligare än M-ledaren Fredrik Reinfeldt på att styra landet.

Född: 1962 Bosatt: Oskarshamn och

Född: 1962
Bosatt: Oskarshamn och Stockholm
Yrke: reporter och fotograf på tidningen Östra Småland 1981-1994.
Familj: Sambo och två barn sedan tidigare.
Politiska uppdrag: SSU:s förbundsstyrelse 1984-1990, riksdagsledamot 1994-, ledamot i försvarsutskottet 1994-, biträdande och sedan tillförordnad partisekreterare 2004-2009, ordförande försvarsutskottet 2010- partiledare 2011-

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.