Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Det här är inte SD:s dag”

VISBY 2014-07-01Gudrun Schyman (mitten), talesperson för Feministiskt initiativ som håller ”antirasistisk fest” i Sankta Karins Slottsruin under Almedalsveckan i Visby.
VISBY 2014-07-01Gudrun Schyman (mitten), talesperson för Feministiskt initiativ som håller ”antirasistisk fest” i Sankta Karins Slottsruin under Almedalsveckan i Visby. Foto: Janerik Henriksson/ TT

Samtidigt som Jimmie Åkesson talade i Almedalen klev Gudrun Schyman, för kvällen i rosaorange fjäderboa, upp på scen i S:ta Katarina kyrkoruin. Hundratals Fi-anhängare hade samlats under de vittrade valvbågarna till fest för kärleken.

Schymans tal blev mycket känslosamt, rösten brast av rörelse direkt. Hon ville att åhörarna skulle ta med sig den euforiska feststämningen in i valrörelsen.

- Nu går vi från idén att feminister ska vara lobbyister som försöker påverka makten. Nu går vi in i parlamentet och tar makten, sade Schyman.

Festen var kulmen på en dag där Feministiskt initiativ mycket medvetet valt att manifestera mot rasism just som det var Sverigedemokraternas tur att vara i Almedalens strålkastarljus.

- Vi vitaliserar demokratin, vi stärker de mänskliga rättigheterna, och det betyder något att vi gör det just nu när andra politiska strömningar går åt precis motsatt håll. Det betyder något att vi är så många här ikväll och det betyder något att vi samlar oss utifrån kärlek, sade Schyman och strök tårar ur ögonvrårna när hon klev av scenen till ett öronbedövande jubel från de flera hundra anhängarna som hade samlats under de vittrade valvbågarna.

Dessförinnan hade Behrang Miri, känd bland annat från Melodifestvalen, värmt upp den till stora delar unga publiken till kokpunkten genom att rappa om papperslösa. Schyman föregicks också på scen av tvåan och trean på Fis riksdagslista. Andranamnet Sissela Nordling Blanco markerade hårt mot Sverigedemokraterna.

- Vi tänker inte låta dem ha den här dagen i fred. Det här är inte deras dag, inte den här dagen eller någon annan dag, sade hon.

Hon påminde om att Fredrik Reinfeldt varnat för att Fi kan skapa kaos i svensk politik.

- Det här är vad kaos är: det sker hundra våldtäkter om dagen i Sverige. 150.000 barn lever i hem där de bevittnar eller utsätts för våld. Tusentals flyktingar dör i Medelhavet. Kaos pågår för fullt, sade Nordling Blanco

Tredjenamn på Fis lista är Victoria Kawesa med rötterna i Uganda. Hon berättade hur hon som nyanlänt flyktingbarn fick komma till Gotland en sommar, en ljus upplevelse som hon menade haft den största betydelse för henne. Här i Almedalen har hon utsatts för rasistiska hot.

- Gotland var min första trygga plats. Det här är mitt svar till Svenskarnas parti och Sverigedemokraterna om de frågar vad jag, en svart kvinna, gör på Gotland: Jag är hemma.

Feministiskt initiativ driver uppfattningen att på sikt ska asylprövningen avskaffas och Sveriges gränser bli helt öppna. Partiet vill också utfärda en amnesti för alla som lever som papperslösa i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.