Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Det här är reglerna för politikernas extrabostäder

Det är bara politikerns egna kostnader för övernattningsbostad som riksdagen ska ersätta. Men reglerna säger inte någonting uttryckligen om eventuell sambo.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt borde bara ha begärt ersättning från riksdagen för halva sin hyra, eftersom hans sambo också står på kontraktet. Men det finns ingen regel som exakt anger hur en riksdagsledamot ska agera om en egen lägenhet delas med någon annan.

– Det står inte explicit, men det är underförstått att vi bara täcker ledamotens egna kostnader, säger Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagsförvaltningen, till DN.se.

– Grunden för ersättning är att man har sitt permanenta boende någon annanstans och har sin familj där.

Det maximala belopp som en riksdagsledamot kan få ersättning för är för närvarande 8.000 kronor. Riksdagsförvaltningen har ingen synpunkt på hur stor lägenhet man har. Hyran för Juholts lägenhet i Stockholmsförorten Västertorp ligger på 7.255 kronor.

– Om han hade bott där själv hade han kunnat få ersättning för hela hyran, säger Marianne Bjernbäck.

Enligt henne har riksdagen ingen juridisk grund för att begära tillbaka pengar som betalats ut felaktigt och det är heller inte aktuellt med någon polisanmälan. Riksdagen granskar inte aktivt hur ledamöterna bor utan litar på att de uppgifter som lämnats är korrekta.

Att ledamöter delar
övernattningsbostad med någon annan är ganska vanligt, enligt Marianne Bjernbäck. Att det som i fallet Juholt upptäcks felaktigheter är däremot ovanligt.

– Det har jag inte varit med om, säger Bjernbäck.

Reglerna är tydligare när det gäller de övernattningsbostäder som riksdagen själv disponerar och lånar ut till ledamöter. I dessa fall bor ledamoten normalt gratis men får betala en viss del av hyran om någon annan övernattar där.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.