Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Det här är Tommy Waidelich

Foto: Jessica Gow
Tommy Waidelich är brevbäraren som vill bli Sveriges nästa finansminister. På onsdagen står han i rampljuset när den nya ledningen för Socialdemokraterna lägger fram sitt första budgetförslag.

Trots en lång politisk karriär var det många som inte kände till Tommy Waidelich när han befordrades till ekonomisk-politisk talesperson av nye S-ledaren Håkan Juholt. ”Superskräll” kallades han i DN.

Som villaägare i den burgna stadsdelen Duvbo i Stockholmsförorten Sundbyberg lever Waidelich mitt i den väljarkår som Socialdemokraterna måste försöka nå: storstädernas medelklass. Han bekände också utan omsvep vid sitt tillträde att han använt både rut- och rot-avdrag.

– För oss har det underlättat vardagen, jag tycker att det är bra med hushållsnära tjänster, sade Tommy Waidelich då till DN.

Sitt första politiska uppdrag fick han som 25-åring när han 1988 blev  kommunalrådssekreterare i Södertälje. Inom partiet hade han sin första högre position som ordförande för socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU i Stockholms län 1989-92.

Han tog plats i riksdagen redan 1991 och har suttit där sedan dess med vissa avbrott. Där har han varit ordinarie ledamot i finansutskottet och konstitutionsutskottet samt ordförande i EU-nämnden. Nu är han vice ordförande i finansutskottet, där moderaten Anna Kinberg Batra håller i ordförandeklubban.

1995 tog Waidelich en paus från riksdagsarbetet och for till Bryssel som EU-parlamentariker. Där arbetade han i budgetutskottet. Han blev kvar i tre år.

Brevbärarjobbet (Waidelich kallar sig på sin hemsida för postiljon) ägnade han sig åt på 1980-talet. Då hann han också med att studera på universitetet.

Som ekonomisk-politisk talesperson är Waidelich adjungerad till både partistyrelsen och det mäktiga verkställande utskottet. Det är hans andra vända i partitoppen: han satt i styrelsen även åren 1997-2005.

Waidelich har fått den tuffa uppgiften att utmana en av Sveriges mest kända och populära politiker, moderaten Anders Borg.

– Det ska bli roligt att ta debatten mot honom, har Waidelich sagt till DN om sin motståndare.

fakta tommy waidelich

Född: 1963
Familj:
Gift, fyra barn
Bor:
Sundbyberg utanför Stockholm
Yrke:
Brevbärare
Fritid:
Umgås med familj och vänner, idrottar, lagar mat
Uppdrag:
Att bli Sveriges näste finansminister
Aktuell: Lägger fram Socialdemokraternas skuggbudget för 2012

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.