Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 15:22 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/det-tar-sig-for-annie-loof/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Det tar sig för Annie Lööf

Annie Lööfs sommartal var en klar förbättring efter Almedalen – men C-ledaren behöver se över sina ordval, anser retorikexperten Fredrik Söderquist.

Retorisk situation

I Almedalen höll Annie Lööf ett spretigt tal, där metaforer och språkliga uttryck krockade med varandra medan hon betade av det ena politikerområdet efter det andra. Det skapade många oavsiktliga lustigheter hos publiken, och talet gav ett splittrat intryck. I dagens sommartal för partiaktiva i Nyckelviken var därför förhoppningen att Lööf skulle se över språkbehandlingen, välja ett enhetligt bildspråk och koncentrera sig på några politiska huvudfrågor för att därmed skapa ett sammanhållet och inspirerande tal inför C:s valupptakt.

Huvudintryck

Inledningsvis tog Lööf upp de olika hjälpinsatserna som görs för att stävja den stora skogsbranden, och brandbekämparna hyllades som hjältar. Sedan övergick talet till viktiga Centerfrågor inom landsbygds-, närings- och miljöpolitiken med fokus på vad Centern vill åstadkomma framöver – ett tydligt inspel inför alliansparternas förhandlingar om det gemensamma valmanifestet. I denna del var talet befriande konkret och förslagsinriktat, något som ofta har varit en bristvara i Lööfs tal. Med fanns också de obligatoriska avsnitten om Alliansens facit efter åtta år, farorna vid en rödgrön valseger och favoritämnena giftfri mat och (förlängd) miljöbilspremie. Detta mer enhetliga och väl framförda tal var ett av Lööfs bättre. Det tar sig för Annie Lööf.

Retoriska grepp

I en inledning ska talaren skapa uppmärksamhet, välvilja och intresse. Det gjorde Lööf genom att inleda med ordet ÖSREGN!!! från en av hjältarnas Facebookuppdateringar, och på så sätt kastades vi in i händelsernas centrum. Lööf kunde då befolka den aktuella katastrofscenen med hjältar, offer, ansvarig minister Eskil Erlandsson och andra aktiva inom Centerrörelsen personer som Lööf uppmanat att hjälpa de drabbade med stort och smått. Därmed sällade sig Centern och Lööf till hjältarna, visade empati med de drabbade och kunde i milda ordalag kritisera de som försökt politisera frågan. Erlandssons återberättade ögonvittnesskildring och andra konkreta detaljer var andra minnesbärande element.

Förbättringsförslag

Med snygga övergångar mellan olika teman hade talet känts mer enhetligt. Lööf behöver också undvika stilblandning, och se över sitt ordval. Ska de som bekämpar branden verkligen kallas eldsjälar, om man vill slå an en allvarlig ton? Lööf skulle dessutom vinna på att systematiskt gå igenom hela sitt tal med en idiomatisk ordbok. Då skulle vi kanske slippa höra märkliga konstruktioner som en lättnadens mening, personer som känner rädsla och skador eller precis fått upp hakan ovanför vattenytan. Dessa felkonstruktioner är många, och ger tyvärr ett slarvigt eller rent av obildat intryck.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.