Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/detta-har-hant-turerna-kring-sd-sedan-valet/

Politik

Detta har hänt: Turerna kring SD sedan valet

SD:s valvaka, september 2018. Foto: Roger Turesson

Sedan valet den 9 september har inställningen till Sverigedemokraterna svängt bland flera av de övriga riksdagspartierna.

Dubbelt budskap, september 2018

Alliansen valkampanjar med två olika besked i regeringsfrågan. M och KD vill försöka ta makten även om de rödgröna blir större. C och L vill i så fall söka en lösning över blockgränsen.

Ett mandat avgör, september 2018

Valet slutar med 144 riksdagsmandat för de rödgröna, 143 för de borgerliga och 62 för SD.  Stefan Löfven röstas ner som statsminister av Alliansen plus SD. Alliansen vill ha S-stöd för en borgerlig minoritetsregering men får kalla handen.

Ända in i kaklet, november 2018

Ulf Kristersson (M) vill bilda en M-KD-regering med stöd av C och L – men även SD:s röster krävs. SD ger honom sitt stöd men C och L röstar nej med argumentet att en sådan regering skulle tvingas ge SD inflytande.

Budget men ingen regering, december 2018

Ett budgetförslag för 2019 från M och KD antas av riksdagen med stöd av SD. Annie Lööf (C) har lagt fram en lista på krav för att Stefan Löfven ska få hennes stöd men förhandlingarna bryter samman. Stefan Löfven röstas ner av riksdagsmajoriteten en gång till.

En regering till slut, januari 2019

Stefan Löfven släpps fram av riksdagen sedan han gjort upp med C, L och MP om januariavtalet. Samarbetet motiveras med att SD ska hållas borta från inflytande. Ulf Kristersson dödförklarar Alliansen som politisk kraft på nationell nivå.

KD öppnar dörren, mars 2019

Ebba Busch Thor förklarar i ett inlägg på Facebook att från och med nu ska KD interagera med alla riksdagspartier, inklusive SD, på samma sätt. M-ledaren Ulf Kristersson tycker att principen är klok men ger inga klara besked om hur han själv tänker agera.

En lunch stjäl rubrikerna, juli 2019

Under Almedalsveckan hamnar det som sker i Visby i skuggan av en händelse i Stockholm. Ebba Busch Thor äter lunch med Jimmie Åkesson. De diskuterar energi, sjukvård och migration. KD-ledaren ser ”goda förutsättningar för gemensamt agerande”.

M vill låta alla vara med, september 2019

Ulf Kristersson kritiserar regeringen för att inte ha inkluderat SD när man bjudit in till nationell samling mot gängvåldet. Han skickar sin rättspolitiske talesperson Johan Forssell att sondera om SD kan stödja M-förslagen mot brottsligheten.

Läs mer: 

Väljarna mer positiva till SD-samarbete 

Ewa Stenberg: Sverigedemokraterna är på väg att få en ny roll i politiken