Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Distrikten kräver större öppenhet i valprocessen

Sorgligt men inte oväntat. Reaktionerna på Håkan Juholts avgång ute i partidistrikten är entydiga. Och många kräver nu en större öppenhet när man väljer ny partiordförande.

Håkan Juholts besked att han hoppar av som partiordförande för Socialdemokraterna kom inte som någon större överraskning för partidistrikten ute i landet. Men något större jubel mötte inte beslutet, trots att kritiken stundtals varit hård mot Juholt.

Snarare togs beskedet mot med uppgivenhet och nedstämdhet. Sorgligt, tragiskt och orättvist var några av kommentarerna.

– Det är inte rättvist att han ska behöva lämna men situationen blev efter hand ohållbar, säger Heléne Fritzon, distriktsordförande i Skåne och ledamot i verkställande utskottet.

Phia Andersson, distriktsordföranden i Södra Älvsborg, riksdagsledamot och ledamot av partistyrelsen, är ännu tydligare i sitt stöd till Håkan Juholt.

– Det är sorgligt. Jag önskar att vi hade kvar samma partiledare, ­säger hon.

Jana Nilsson, 2:e vice ordförande, Halland:

– Avgången kom inte som någon överraskning, det har varit uppenbart den senaste veckan att det inte fanns någon annan väg. Det är tråkigt, han har haft ett starkt stöd här hos oss. Men han har gjort bort sig för många gånger.

Inte heller för Anna Johansson, biträdande kommunalråd i Göteborg, var det något överraskande besked.

– Det var inte helt oväntat. Hela situationen är djupt tragisk – för oss, för Håkan Juholt, för svensk politik. Jag har stor respekt för att Håkan Juholt tog detta beslut.

Hos Lilly Bäcklund, distriktsordförande i Västerbotten, väcker beskedet minnen från när Mona Sahlin avgick.

– ”Nej inte nu igen” var min första tanke. Det var inte så många månader sedan som vi upplevde samma sak med att Mona slutade och jag vet hur mycket arbete det innebär och så mycket kraft som går åt samtidigt som det ordinarie arbetet med att forma politiken måste fortsätta.

Några menar att medierna haft betydelse för Håkan Juholts beslut att kasta in handduken samtidigt som man uttrycker självkritik.

– Det är ju inte enbart den som står i frontlinjen som bär ansvar. Som parti har vi ett ansvar men också medierna som intresserat sig för annat än det budskap Håkan har försökt nå ut med, säger Lilly Bäcklund.

Heléne Fritzon instämmer i den analysen.

– Det är flera olika orsaker som lett fram till den här situationen men det är inte enbart ett mediedrev. Det har varit interna drev av olika slag och ett antal händelser som till slut gjort att vi hamnat i den här situationen, säger hon.

En mer öppen valprocess kan bli följden av Juholts avhopp.

– Omedelbart kommer det inte ha någon inverkan på processen att hitta en ny ordförande men fram­över vill jag se en mer vidgad process för att få fram partiledarkandidater, säger Heléne Fritzon.

Jana Nilsson:

– Viktigast nu är att det blir högt i tak och att det inte blir en personfråga – vi måste sätta ner foten och driva vår politik nu.

Partistyrelsen och dess verkställande

Partistyrelsen och dess verkställande utskott (VU) är högsta beslutande organ mellan kongresserna, som hålls vartannat år. Ledamöterna i VU sitter också i partistyrelsen. LO:s ordförande har alltid garanterad plats i både partistyrelse och VU.

Socialdemokraterna har 26 partidistrikt, ett i varje län. Distrikten styrs av distriktstyrelsen som är högsta beslutande organ mellan distriktskonferanserna, som hålls varje år. Distrikten bestämmer hur S-kandidaterna placeras på Landstingsvalsedeln och vilka kandidater som ska finnas med på riksdags- och EU-valsedlar.

Ute i kommunerna styr arbetarkommunen och dess styrelse. Här är sidoorganisationer representerade liksom fackklubbar från olika förbund.

Det är arbetarkommunen som beslutar om i vilken ordning S-kandidater ska placeras på valsedlarna till kommunalvalet.

Socialdemokraterna har haft regeringsmakten huvuddelens av tiden efter 1930-talet, men befinner sig sedan 2006 i opposition. Partiet har cirka 105 000 medlemmar och i det senaste valet var väljarstödet starkast i Norrbotten och Västernorrlands län.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.