Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

DN avslöjar: Spelet bakom decemberöverenskommelsen

02:21. Statsminister Stefan Löfven kommenterar överenskommelsen som stopppar extravalet. Reporter: Mats J Larsson Foto: Carl Lundborg

Den historiska överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna förhandlades fram under stort hemlighetsmakeri. En avgörande kontakt togs mellan finansminister Magdalena Andersson och KD-ledaren Göran Hägglund, visar DN:s kartläggning. Även S-ministern Mikael Damberg spelade en nyckelroll.

Med bara tre dagar kvar till att statsminister Stefan Löfven på tisdag skulle ha utlyst extra riksdagsval den 22 mars träffade regeringspartierna och den borgerliga oppositionen på lördagen en överenskommelse som innebär att det inte blir någon ny valrörelse.

Ledarna för Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna meddelande på en gemensam presskonferens i riksdagen att minoritetsregeringar ska kunna få igenom sin budget i riksdagen utan risk för att fällas av oppositionen. Bakom överenskommelsen ligger hemliga samtal, möten och förhandlingar som pågått under nästan tre veckor.

Efter regeringens nesliga budgetnederlag i riksdagen den 3 december och Stefan Löfvens besked samma dag om att utlysa extra val var positionerna till synes helt låsta mellan S–MP-regeringen och de borgerliga som velat diskutera reglerna för minoritetsstyre på mötet med Löfven och MP-språkrören på regeringskansliet Rosenbad den 2 december.

Sju dagar senare, den 9 december, skrev alliansledarna en gemensam artikel på DN Debatt. De upprepade då att de var beredda att göra upp om långsiktiga regler för regeringsbildning och budgetomröstning. Artikeln uppfattades först som ”en bjudning med armbågen” i regeringskansliet.

Men efter kontakter på flera nivåer mellan borgerliga företrädare och socialdemokrater kontaktades regeringskansliet av ett före detta statsråd. Då insåg kretsen kring Stefan Löfven att det låg allvar bakom förhandlingsinviten och att det fanns en möjlighet att få till stånd en blocköverskridande uppgörelse och undvika nyval.

KD-ledaren Göran Hägglund sågs av S-företrädare som den mest konstruktive av de borgerliga partiledarna, Det var honom som finansminister Magdalena Andersson valde att kontakta den 15 december. Dagen därpå träffade hon Hägglund.

– Jag och Magdalena Andersson samtalade igenom de här frågorna riktigt grundligt och jag tydliggjorde vad jag såg som möjligt för allianspartierna att medverka med. Det var nog det som fick det att få fart så att det blev verkliga förhandlingar, berättar Göran Hägglund.

Den 17 december hade han telefonkontakt med Magdalena Andersson. KD-ledaren fick då klart för sig att regeringen ville undvika extravalet.

Den 18 december inleddes förhandlingar av en grupp som i första hand bestod av partiernas gruppledare i riksdagen men också av några ministrar och partisekreterare. Förutom Tomas Eneroth deltog Magdalena Andersson vid några möten men ersattes senare av näringsminister Mikael Damberg (S).

– Damberg spelade en viktig roll när förhandlingarna var på väg att haverera, säger en källa med insyn.

Värsta krisen uppstod den 20 december när Stefan Löfven höll jultal på Stortorget i Gamla stan och gick till angrepp på de borgerliga och den tidigare finansministern Anders Borg. Samtidigt pågick hemliga förhandlingar i riksdagshuset några hundra meter därifrån.

– Stämningen var upprörd bland de borgerliga mot Löfvens hårda tonläge mitt under pågående förhandlingar, berättar en källa.

Från Miljöpartiet deltog partisekreterare Anders Wallner och finansmarknadsminister Per Bolund samt gruppledaren Maria Ferm. Den borgerliga sidan representerades av gruppledarna Jakob Forssmed (KD), Anders W Jonsson (C), Erik Ullenhag (FP) och tillträdande M-partisekreteraren Tomas Tobé.

Partiledarna hölls utanför de direkta förhandlingarna till sista stund. Däremot har moderatledaren Fredrik Reinfeldt under funnits med i kulisserna som bollplank till sin efterträdare Anna Kinberg Batra, berättar en högt uppsatt moderat.

Först på annandagens kväll träffades samtliga partiledare för att bekräfta överenskommelsen. Det skedde enligt uppgift i god stämning. Överenskommelsen slöts med handslag.

– Regeringen har backat. Vi erbjöd den här överenskommelsen redan den 2 december. Nu har de ändrat sig, tycker folkpartiledaren Jan Björklund.

Han och övriga alliansledare som tidigare välkomnade extravalet tycker nu tvärtom att det är bra att det inte blir av.

– Det här är ett principgenombrott för hur Sverige ska styras, säger Annie Lööf, ledare för Centerpartiet.

En del i uppgörelsen är att Miljöpartiet i regeringsställning får insyn i pensionsgruppens arbete. Men partiet blir därmed inte ett sjätte parti i pensionsöverenskommelsen.

– Det viktiga är vilka som deltar i beslut om framtidens pensioner, anser vice statsminister Åsa Romson (MP).

Vänsterpartiet ingår inte i överenskommelsen, men partiledaren Jonas Sjöstedt har fått löpande information om de pågående förhandlingarna. Han välkomnar uppgörelsen och skriver i ett pressmeddelande att han vill att den rödgröna budgeten genomförs ”i en eller flera ändringsbudgetar” under 2015.

Överenskommelsen

1. Den statsministerkandidat som representerar största partikonstellationen släpps fram vid en omröstning i riksdagen om talmannens förslag. Det sker genom att övriga partier som står bakom överenskommelsen lägger ned sina röster.

Här har Socialdemokraterna lovat något de inte lovade före valet, nämligen att släppa fram en borgerlig regering om alliansparterna är större än de rödgröna.

2. En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Om det finns en risk för att förslaget skulle falla avstår övriga partier som står bakom överenskommelsen från att delta i omröstningen.

De borgerliga har ändrat sig från i höstas när de röstade på sin budget, trots att de visste att Sverigedemokraterna också skulle ställa sig bakom deras budgetförslag.

3. Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet lovar att inte upprepa fjolårets beslut i riksdagen att i efterhand riva upp en inkomstskattesänkning för högre inkomster efter att budgeten beslutats i sin helhet.

4. Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal: försvar och säkerhet, pensioner och energi.

De borgerliga har släppt in Miljöpartiet i de blocköverskridandesamtalen i pensionsgruppen. Dock är MP inte del av pensionsgruppen, utan deltar bara med så länge partiet sitter i regeringen.

Decemberöverenskommelsen tillämpas första gången när regeringen lägger fram vårpropositionen i april 2015.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.