Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

DN liverapporterade från valet till EU-parlamentet

Foto: Jessica Gow/TT

På söndag gick Sverige till valurnorna för att rösta i EU-valet. DN liverapporterade hela dagen, med start klockan åtta på morgonen till sent på natten när valresultatet meddelats. 

Katarina Lagerwall: Välkommen till DN:s liverapportering. Här kan du följa valvakan hela dagen och kvällen fram till det samlade valresultatet presenteras för EU:s 28 medlemsländer. Våra korrespondenter finns på plats runt om i Europa för att ge dig senaste nytt om EU-valet, de rapporterar bland annat från Tyskland, Italien och Frankrike. På dn.se ser du dagens hållpunkter. Du kan också chatta med våra korrespondenter och experter. Följ oss direkt i DN.TV och på partiernas valvakor. Häng med hela dagen och kvällen!

Katarina Lagerwall: Nu öppnar vallokalerna för valet till EU-parlamentet. Från klockan 8.00 till 21.00 ikväll kan du gå till din vallokal som står angiven på röstkortet och lägga din röst på de 20 personer som ska representera Sverige. Det går att rösta även om du inte har tagit med dig röstkortet. Vet du inte vilken vallokal du tillhör? Ring 020-825 825

Katarina Lagerwall: Vad gör du om du inte kan ta dig till vallokalen? Det går att rösta via ombud, men då krävs speciella skäl som att man är sjuk eller sitter häktad. Saknar du ovanstående skäl och inte har möjlighet att åka till ditt valdistrikt idag är det försent att rösta – såvida du inte har förtidsröstat. Befinner du dig utomlands är det också försent att rösta idag. Det fungerar som förtidsröstning, rösterna måste hinna skickas hem så därför går det inte rösta på valdagen.

Katarina Lagerwall: Går det att ångra sitt val? Ja, om du har förtidsröstat kan du göra om valet idag i din egen vallokal. Men det går inte att ångra sig om du har röstat i vallokalen.

Katarina Lagerwall: Valdeltagandet i dag ser ut att bli rekordhögt. Enligt en ny mätning från Aftonbladet/Inizio uppgav hela 56 procent av de svarande i en webbenkät att de kommer ta sig till valurnorna, skriver TT. Vid förra EU-valet 2009 var deltagandet 45,5 procent.

Sara: Måste man ha röstkortet med? Duger det inte med ID?
Katarina Lagerwall: Nej, du behöver inte ha med dig röstkortet uppger Valmyndigheten.

Katarina Lagerwall: Till och med 23 maj hade drygt en miljon svenskar förtidsröstat, enligt Valmyndigheten. Intresset har ökat i alla åldersgrupper, men mest bland unga visar Aftonbladets mätning. Minst intresse finns bland personer födda på 1930-och 40-talet. I denna grupp uppger i stället fler att de inte tänker rösta.

Katarina Lagerwall: Vad beror vårt ökande intresse för EU-valet på? Sociala medier pekas ut som en faktor och att partierna har blivit duktigare på att använda dem. Jonatan Hedin, ansvarig för opinionsanalys vid Svenskt Näringsliv, anger ytterligare tre skäl: Bättre mediabevakning, polarisering och motreaktion samt ett mäktigare EU-parlament, skriver han på Europaportalen.

Katarina Lagerwall: TT: Socialdemokraterna kommer att ringa upp 100 000 väljare i dag i en sista ansträngning att vinna röster, skriver Expressen. En telefontjänst ringer upp väljarna som får höra ett inspelat meddelande med ett erbjudande om att vara med på ett telefonmöte. Mötet, som börjar klockan 11, leds av partiledaren Stefan Löfven och valgeneral Jan Larsson. Metoden är hämtad från amerikanske presidenten Barack Obamas kampanj. Tjänsten är köpt från ett företag i USA.

Peter: Måste jag idag rösta på den val kommunen man bor i ? Räcker det ej med id kort och gå till vilken som?
Katarina Lagerwall: Nej, du kan inte gå till vilken vallokal som helst. Så här skriver Valmyndigheten: "Du kan endast rösta i den vallokal du tillhör." (den står angiven på ditt röstkort) Däremot behöver du inte ha med dig något röstkort, det räcker med id-kort.

Katarina Lagerwall: Är du osäker på hur det går till att rösta kan du läsa mer på DN:s valsajt som finns här.

Youndi: Kan den höga förtidsröstningen bland unga göra vallokalsundersökningarna lite "skeva"?
Katarina Lagerwall: I de mätningar som DN har gjort inför EU-valet står det angivet om förändringarna för pariternas resultat är statistiskt säkerställda. De gäller även för vallokalsundersökningarna, så jag tror inte att de blir "skeva".

Katarina Lagerwall: Har du fortfarande inte bestämt dig för hur du ska rösta? I DN:s snabbguide kan du läsa vad partierna vill i EU-valet.

Henke: Det här kanske är en dum fråga, men vad röstar man på, och hur gör man det. På röstkortet finns ett antal representanter, röstar man då på partiet i fråga och därefter på representanten eller, röstar man bara på representanten? Går det att kryssa i fler än en representant?
Katarina Lagerwall: Det var en bra fråga. Så här gör du: På ditt röstkort som du har fått hemskickat står det vilken vallokal du ska gå till för att rösta. Vet du inte vilken vallokal du tillhör? Ring 020-825 825. I vallokalen finns partiernas valsedlar. Det finns både valsedlar med endast partibeteckning och med personer angivna. De har en ruta framför namnet så att man kan sätta ett kryss för en särskild politiker om man vill. Du kan bara välja en representant.

Elisabeth: Jag poströstade från utlandet, gjorde detta enligt instruktionerna med vittnen som intygade att jag var jag. Däremot kom inte utlandsröstkortet med. Stod ingenting om detta i instruktionerna. Är min röst giltig?
Katarina Lagerwall: Det bästa är att du kontaktar Valmyndigheten för att få rätt information. Du når dem på telefon 020-825 825.

Katarina Lagerwall: Från klockan 8.00 till 21.00 ikväll kan du gå till den vallokal som står angiven på röstkortet och lägga din röst till EU-valet. På Valmyndighetens hemsida finns information om hur valet går till.

Erik: Hej, vill bara uppmana alla vettiga människor att rösta idag - mot högerextremism och kommunism. Är inte länge sedan Stalin och Hitler dominerade Europapolitiken. Ändå ser vi stilla på när dessa krafter tar plats i våra demokratiska institutioner, precis som vidgjorde på 30-talet. Vi har inte råd att sitta i soffan idag och se på när Le Pen, Åkesson och kommunister tar mark. Själv röstar jag på (M) för jobbens skull. Jobb är bästa medicinen för demokrati, fred och frihet i Europa.
Katarina Lagerwall: De stora vinnarna tippas inför valet bli EU-skeptiker, inte sällan främlingsfientliga partier på högerkanten. Men i Nederländerna tyder vallokalsundersökningar på att högerrextrema PVV backade.

Katarina Lagerwall: EU-valet kan bli en rysare för de partier som ligger på gränsen för att få en plats i parlamentet. Sverigedemokraterna (SD) och Feministiskt initiativ (Fi) är två nya partier som väntas väljas in. Här kan du läsa om senaste väljaropinionen från DN/Ipsos.

anna: När får vi resultaten?
Katarina Lagerwall: Det ska komma ett första valresultat klockan 23 ikväll.

Mattias: Henke: precis som du anar så röstar du på partiet i första hand. När det sen är dags att fördela partiets platser så kollar man om någon kandidat nått över 5% av partiets totala antal röster. Om så är fallet så räknas personkryss. När man har platser kvar men inga kandidater över 5% så fördelas platserna egter ordninhen på respektive partis öista.
Katarina Lagerwall: Precis som du skriver krävs 5 procent för att en kandidat i partiet ska röstas in och få en plats.

Katarina Lagerwall: Dagens val är det åttonde EU-valet och denna gång är det 28 medlemsländer som går och röstar mellan den 22 och den 25 maj. Först ut var Storbritannien och Nederländerna, på fredagen röstade irländare och tjecker. Lördagen var det valdag i Lettland, Malta, Slovakien. Idag går Sverige och övriga medlemsländer till valurnorna.

Katarina Lagerwall: Ungefär 400 miljoner européer har möjligheten att rösta på vem som få en plats i Europaparlamentet. Rösträttsåldern är 18 år, med undantag av Österrike där den är 16.

Katarina Lagerwall: Platserna i parlamentet fördelas utifrån varje lands folkmängd. Ledamöterna delas in efter politisk tillhörighet, inte nationalitet. Sverige har 20 ledamöter av totalt 751.

Katarina Lagerwall: Sedan 1979 väljs ledamöterna genom allmänna direkta val för en fem årsperiod. Arbetet för ledamöterna innebär bland annat att de har sammanträden i Strasbourg (12 gånger per år) och i Bryssel. I Bryssel har de även extra sammanträden samt möten i sina utskott och politiska grupper.

Andy: Var och röstade i en lokal i Falkenberg jättetrevlig blev bjuden på kaffe och vetebröd ch fick en pratstund med andra röstande. Jättetrevligt.Katarina Lagerwall: DN:s reporter Caroline Englund rapporterar om att det råder full fart i vallokalerna: "En strid ström av Sundbybergsbor besökte Lilla Alby skola för att rösta under söndagsmorgonen. Redan vid strax efter halv tio hade besökarna varit betydligt fler än rösträknarna förväntat sig.", säger hon.

Pär: Hittar inte mitt röstkort går det att rösta ändå?
Katarina Lagerwall: Ja, du kan rösta utan röstkort. Men du måste ha med dig legitimation.

Katarina Lagerwall: Flera länder har redan röstat - Storbritannien, Nederländerna, Tjeckien, Irland, Lettland, Slovakien och Malta. Klicka här om du vill veta hur det har gått enligt vallokalsundersökningarna.

Katarina Lagerwall: DN liverapporterar från valvakan hela dagen och kvällen fram till det samlade valresultatet presenteras för EU:s 28 medlemsländer. Våra korrespondenter finns på plats runt om i Europa för att ge dig senaste nytt om EU-valet, de rapporterar bland annat från Tyskland, Italien och Frankrike. På dn.se ser du dagens hållpunkter. Du kan också chatta med våra korrespondenter och experter. Följ oss direkt i DN.TV och på partiernas valvakor. Häng med hela dagen och kvällen!

Katarina Lagerwall: "Det finns många goda skäl att rösta. Att hålla extremismen stången är ett av de viktigaste." Läs DN:s chefredaktör Peter Wolodarskis söndagskrönika.

Fröet: Samtliga partier och kandidater har sina hjärtefrågor som de anger att de har för avsikt att driva i Bryssel. En del av dessa frågor hör inte ens hemma i EU-parlamentet. Häpnadsväckande är att ingenstans i debatten har jag kunnat finna någon mer uttalad kritik mot det absurda förhållandet att ca 50% av EU:s budget på runt 140.000 miljoner euro utgörs direkt och indirekt av jordbrukssubventioner till Europas bönder. Vilket enskilt land skulle skulle lägga halva sin statsbudget på att subventionera ett överproducerande jordbruk? Det parti eller den kandidat som uttalat att man med kraft skulle verka för att minska och så småningom, liksom vi Sverige gjorde under 70- och 80-talen, avveckla jordbrukssubventionerna skulle få min röst. Tyvärr har jag inte kunnat finna något sådant parti eller en sådan enskild EU-kandidat. Finns det partiet eller den kandidaten eller har jag missat något här?Dagens EU känns mest som ett gigantiskt europeiskt LRF som tillgodogör sig europeiska skattemedel vilka skulle göra betydligt större nytta inom exempelvis forskning och utbildning.
Katarina Lagerwall: Många är liksom du kritiska till att jordbrukssubventionerna. Här kan du läsa mer om var pengarna i EU:s budget går.

Katarina Lagerwall: Undrar du villken nytta EU gör i din hemort? Nu finns en ny webbplats ”EU nära dig” som visar projekt i Sverige som finansierats med EU-pengar. På en interaktiv karta och i en faktaruta presenteras de olika projekten och berättar hur mycket de har fått i EU-bidrag. Syftet med sajten från EU-kommissionen är att ge exempel på vad EU gör för att öka tillväxten och få unga i arbete.

Katarina Lagerwall: Klockan 11 börjar chatten om EU-valet med statsvetare Camilla Sandström på Umeå universitet. Ställ dina frågor om valet här.

Katarina Lagerwall: Nu kan du chatta om EU-valet med statsvetare Camilla Sandström på Umeå universitet.

Nyfiken: Är det något eller några partier som förespråkar fri invandring eller arbetar för att asylsökare ska kunna söka asyl redan utanför Europa, på respektive EU-lands ambassad el. dyl.?
Camilla Sandström: Det finns partier som vill öka möjligheten till invandring i EU. Det gäller bland annat arbetskraftsinvandring. Jag känner inte till att något parti vill att man ska kunna söka asyl från ex. ambasad i tredje land. främst eftersom det inte finns kapacitet att hantera det.

Bock: Varför säger man att det ska röstas "mot extremismen"? Hur kan vi göra det här i Sverige? Det spelar väl ingen roll vad vi röstar i Sverige, det påverkar inte "extremisterna i EU".
Camilla Sandström: Nej du har rätt vi kan inte påverkar direkt i andra länder men valresultatet i Sverige påverkar hur stora de olika grupperna i parlamentet kan bli även de mer extrema grupperna.

Marre: Finns det risk/chans att Sverige börjar med Euro inom en snar framtid?
Camilla Sandström: Nej inte inom den närmaste framtiden.

Jens: Varför ska man rösta i EU-valet? Kan Sverige ens påverka något i EU?
Camilla Sandström: Alla länder har möjlighet att påverka i EU. De små länderna är till och med överkompenserade i förhållande till de stora länderna när det gäller fördelning av mandat och röster i de olika organen. Men visst Sverige är ett land av 28 länder så vi måste kompromissa och försöka hitta gemensamma lösningar som passar så många läner som möjligt. I Europaparlamentet kan enskilda ledamöter ha stor inflytande i politiken om de blir så kallade rapportörer eller föredragande i olika frågor.Flera svenska ledamöter har varit rapportörer och har därmed haft stort inflytande på utformningen av politiken.

S.Kagåochrösta: Hej! Jag undrar varför det uppfattas som mer demokratiskt med EP parlamentet än med ministerrådet som faktiskt innehåller representanter från vår regering som vi röstat fram i riksdagsvalet. Är inte risken stor att det blir förvirrat alltihopa?
Camilla Sandström: För oss som är vana vid ett enkammarsystem i riksdagen kan det te sig förvirrat, men många länder i Europa är federala länder och har ett liknande tvåkammarsystem som i EU där den ena kammaren företräder regeringarna och indirekt medborgarna och den andra medborgarna direkt. På det här sättet har vi två kanaler för inflytande.

Norrbaggen: Har läst att Storbritannien vill (ska?) rösta om att lämna EU. Vad skulle det innebära för unionen i stort? Finns det tecken på att EU är på väg att splittras?
Camilla Sandström: Om det är så att britterna röstar för att lämna EU kommer det med all säkerhet att få stora konsekvenser för EU som helhet. Det kan därför vara den stora framtida utmaningen för EU dvs att hålla samman unionen.

Voter: Vilket parti ska man rösta på om man vill gå ur EU? kan Sverige överhuvudtaget gå ur EU?
Camilla Sandström: Ja Sverige kan formellt sett lämna EU. Det finns flera, främst små partier, som vill att Sverige ska läman EU.

elisabet : jag undrar vikket eller vilka partier som vill driva en aktiv politik för en bra djurhållning? Attt inte transoprtera djur kors och tvärs för slakt. Att ge grisarna en bättre miljö och förbjuda dburhöns? Vilket parti talar om våra djur inte bara vilda djur utan även tamdjur?
Camilla Sandström: Detta är en fråga som debatterats mycket i valrörelsen. EU har nyligen röstat för nya regler på området men det är uppenbart att mer behöver göras framförallt för att länderna ska följa lagstiftningen. Alla partierna som var med i valdebatten i TV lovade på ett eller annat sätt att jobba för att lagstiftningen ska efterlevas i högre grad.

Wozniak: Vad innebär frihandelsavtalet mellan EU och USA? Är de flesta svenska partierna för eller emot det?
Camilla Sandström: Vi vet ännu inte vad avtalet innehåller eftersom det ska förhandlas fram under den kommande mandatperioden. De flesta partierna är för ett avtal, men avvaktar givetvis innehållet.

Ville: Dom flesta namnen på vallistorna är helt okända. Varför skickar inte partierna sina toppolitiiker dit om nu EU-parlamentet har så stor makt?
Camilla Sandström: Att personerna är okända beror delvis på att medierna i Sverige inte lyfter fram vad som görs i Europaparlamenetet, men också på att partierna själva inte prioriterar det här valet. Det kanske blir ändring på det om valdeltagandet ökar.

Ulrika: Är det endast miljöpartiet (MP) genom Åsa Romson som har föreslagit att asylsökare ska kunna söka asyl redan utanför Europa, på respektive EU-lands ambassad?
Camilla Sandström: Jag har inte sett att någon annan har föreslagit det, främst på grund av att ambassaderna i nuläget inte har kapacitet att hantera det. Andra partier har föreslagt att man ska jobba med med kvotflyktingprocesser. Det skulle innebära att ca 100 000 flyktingar skulle kunna komma till EU.

Peter Johansson: Driver något av partierna frågan om att sluta med flytten av parlamentet mellan Bryssel och Strasbourg?
Camilla Sandström: Ja, det finns en intressegrupp bestående av parlamentariker från flera partier i EP som driver frågan.

Maxwell: Hur stor prioritet har klimatfrågan i EU? Har den tappat status de senaste åren? Känns som det.
Camilla Sandström: Klimat- och energipolitiken står på dagordningen under den kommande mandatperioden så den kommer vi att få höra mer om inom kort.

Rösta idag: Vilka länder har av tradition lågt röstdeltagande? Och vilka har högt? Var hamnar Sverige på en sån lista?
Camilla Sandström: Det är svårt att generalisera men de östeuropeiska länderna har ofta ett lägre valdeltagande än de västeuropeiska länderna. Ett problem är att valdeltagandet har dalat rejält i hela EU sedan det första valet 1979.

Peter Johansson: Vilka svenska partier sitter i den intressegruppen?
Camilla Sandström: Det är ofta enskilda ledamöter som sitter med i gruppen. Men såväl ledamöter från S, M, Fp har nyligen skrivit debattartiklar i ämnet.

Röstaren: Varför röstar färre svenskar i EU-valet än i riksdagsvalet? Är det inte trots allt EU som styr mycket av Sveriges politik?
Camilla Sandström: Ja det har du rätt i, men valet räknas trots det som ett så kallat andra rangens val. Det beror på att många, även mediera och partier, uppfattar det som mindre viktigt eftersom man inte utser någon regering. Men mycket pekar på att valdetagandet ökar i det här valet vilke är positivt.

Frida: Hur många procent krävs för att ett parti ska komma in i parlamentet?
Camilla Sandström: 4 %

Josef A: Hej Camilla. Hur säker är omröstningen till EU? Existerar det röstfusk? I vilka länder i så fall? Mvh Josef
Camilla Sandström: Jag har inte hört talas om röstfusk i samband med EP-valen. Ett viktigt kriterium för att länder ska kunna komma med i EU är att de har väl fungerande och demokratiska institutioner - det innefattar också fungerande valmyndigheter.

sk: Varför har inte alla länder samma antal ledamöter i parlamentet. Blir det inte orättvist när t ex tyskland har 96 o sverige 20?
Camilla Sandström: Det bygger på en fördelning i förhållande till ländernas medborgarantal. Små länder är i viss mån överkompenserade i förhållande till de stora länderna.

Jonna: Finns EU om 10 år
Camilla Sandström: Det mesta pekar på att det gör det - men innehållet kan givetvis ha förändrats.

xx: Varför vill inte alla partier i Riksdagen utom SD genomföra en folkomröstning om EU-medlemskapet, varför ska vi betala 35 miljarder till ett parlament i ett annat land, förstår ingenting.
Camilla Sandström: Det beror på att vi redan har röstat om medlemskapet och att partierna följer utfallet av den folkomröstningen.

Nikk: Vilka är det egentligen som fattar besluten i EU, kommissionen eller parlamentet?
Camilla Sandström: Kommissionen är den institutionen som lägger fram förslagen till parlamentet och ministerrådet. Dessa två organ fattar gemensamt beslut i frågor som till exempel rör den inre marknanden.

Voter: Jag vill inte att EU ska ha en militär styrka. Vilka svenska partier vill det?
Camilla Sandström: Den Europeiska gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken är under uppbyggnad och har en civil och miltär del. Det råder delade meningar om hur den egentligen ska utformas men generallt kan sägas att partierna på vänsterkanten är mer negativa eller skeptiska medan partierna på hägerkanten är mer positiva.

dn.se: Chatten med Camilla Sandström börjar närma sig sitt slut, passa på att ställa era frågor. Klockan 12 kan ni chatta med David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Skellefteå: Har verkligen parlamentet någonting att säga till om? Är det inte så att Ministerrådet i princip kan stoppa alla förslag från parlamentet?
Camilla Sandström: Ministerrådet och parlamentet måste vara överens för att ett lagförslag ska antas.

Micken: Vilka frågor tycker du är viktigast i det här valet? Vilka frågor har fått störst utrymme?
Camilla Sandström: Om vi tittar till vilken fråga som medborgarna tycker är angelägnast är det miljöfrågan och den har ju också varit uppe i debatten inte minst när det gäller klimat, kemikalier och djurhållning.

mor: Hur ställer sig socialdemokraterna till att införa euro?
Camilla Sandström: Eftersom svenskarna röstat nej till Euro är det ingen fråga som fått någon större plats i debatten. S följer liksom de flesta övriga partier utfallet i folkomröstningen och säger i dagsläget nej till Euron.

dn.se: Nu avrundar vi chatten med Camilla Sandström. Tack för alla frågor och svar! Om några minuter kan ni chatta med David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Patrik: Blir alla röster räknade och klara redan ikväll? Hur ser det ut i alla andra eu-länder? Röstar och räknar dom alla röster idag också?
Camilla Sandström: Det är delvis beroende på hur många som röstar, men alla länder brukar inte hinna räkna färdig under kvällen/natten.

Kurran: Man talar om enfrågepartier men i långa stycken tycker jag att det verkar som många väljare är enfrågeröstare i stället för att rösta efter olika partiers ideologi. Är det för att ideologierna får för lite plats både i massmedia och hos partierna själva?
Camilla Sandström: Det finns en tendens i EP-valet att enfrågepartier får större utrymme jämfört med i de nationella valen. Det kan bero på att man i det här valet inte röstar fram en regering och att man därför har större frihet att rösta på frågor som man tycker är angelägna just nu.

Rasmus R: Brukar opinionsmätningarna stämma överrens med verkligheten eller har folk en tendens att säga en sak och sedan rösta på annat sätt?
David Ahlin: Hej! De sista väljarbarometrar som publiceras inför riksdagsval har historiskt sett varit relativt träffsäkra och lyckats fånga opinionsläget väl. Lite värre är det med sistamätningarna inför EU-valen. 2009 visade det sig att flera mätningar hade överskattat stödet för Socialdemokraterna och Moderaterna, samtidigt som stödet för Folkpartiet och Sverigedemokraterna underskattades. Väljarna bestämmer sig sent och det hinner hända saker efter det att vi och andra institut slutat mäta.

Rråland: Jag röstade på ambassaden. De lade mitt kuvert i en kartong där det förut varit skrivarpapper och kryssade i på vallängden att jag röstat. Hur vet jag att inte ambassadpersonalen öppnar alla kuvert i den där skrivarpapperskartongen och tillser att de som röstat har röstat "rätt"? Det borde ju vara så att allas röstkuvert läggs i en förseglad och plomberad låda, kan man tycka. .
Camilla Sandström: Valmyndigheten har information om hur man går tillväga om man misstänker att något inte gått rätt till. http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/overklaga/index.html

bgl: Vem får del av resultaten av alla valbarometrar som vi har svarat på? Svaren ger en närmast mäktig bild av svensk opinion och utgör ett egentligen skrämmande vapen för den som vill driva en egen agenda!
David Ahlin: Hej, de undersökningar som Ipsos genomför på uppdrag av Dagens Nyheter publiceras i tidningen, dessutom lägger vi ut hela vår rapport på vår hemsida samma dag som undersökningen publiceras. Men självklart genomförs också undersökningar som inte publiceras öppet, t ex av intresseorganisationer och partier.Katarina Lagerwall: Många går och röstar trots det fina vädret . Här är en bild från Djupadal Ö-Rosenvång i stadsdelen Limhamn.

Lars: Vilket parti har gått fram mest i de sista undersökningarna/mätningarna? Mvh Lars Olsson
David Ahlin: Hej, några partier har en tydligt positiv trend om vi jämför sistamätningarna från fredag/lördag med veckorna innan, och det är Miljöpartiet, Feministiskt inititiv, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet. De har alla ökat sitt stöd de sista två veckorna inför valdagen. Utvärderingar av tidigare val har visat att de partier som ökat under valrörelsen ofta har fortsatt att vinna stöd under de sista dagarna innan valdagen.

Robert: Hej David, vilket parti ser ut att få flest röster i nuläget?
David Ahlin: Hej, alla mätningar som publicerats säger att Socialdemokraterna blir största parti, och de sista mätningarna från Novus, Ipsos och Sifo ger S ett stöd kring 25 procent vilket skulle innebära att S lyckats försvara nivån från valet 2009.

Micke L: Hejsan! Påverkas folk av mätningarna? Om man tex ser att partiet man tänkt rösta på förmodligen ändå inte kommer komma in så kanske man lägger rösten på något annat? Finns det en risk i det? Att folk röstar utifrån resultaten i mätningarna alltså?
David Ahlin: Det finns säkert en sådan effekt även i det här valet. Att de sista mätningarna gett Junilistan och i viss mån även Piratpartiet ett lågt stöd har säkert fått vissa väljare att fundera över risken att rösten blir "bortkastad"

Lola: När kan vi förvänta oss ett preliminärt slutresultat?
David Ahlin: SVT ska släppa sin stora vallokalsundersökning ikväll kl. 21. Då får vi en mycket god indikation på hur valet har slutat. Sedan får vi vänta till efter kl. 23 för att få reda på preliminära valresultat.

scibo: I opinionsundersökningarna verkar SD i EU-valet ökat sin andel med över 90%. Tror ni denna prognos kommer att hålla?
David Ahlin: Sverigedemokraterna ser ut att göra debut i Europaparlamentet. De sista mätningarna inför valet har SD på ca 7-8 procent. Samtidigt har mätningar visat att Sverigedemokrater hör till de väljare som tycker att EU-valet är minst viktigt. Det blir därför mycket spännande att se om SD klarar att ta sig över spärren, om deras väljare går och röstar i tillräcklig utsträckning

Moderaten: Ger EU-valet någon hint om hur folk kommer att rösta i riksdagsvalet?
David Ahlin: Det är svårt att säga, men om EU-valet blir ett bakslag för Moderaterna, vilket mätningarna indikerar att det blir, så kan det öka pessimismen bland de egna inför riksdagsvalet. När Moderaterna skulle behöva ladda om och mobilisera alla valarbetare inför höstens val så blir det istället en diskussion om varför det gick dåligt i EU-valet.

Nils-Anders: Görs det undersökningar i andra länder också? Vissa länder har redan röstat. Kan man se redan nu hur det verkar har gått där?
David Ahlin: Hej, det görs undersökningar i de flesta länder. Ipsos finns i de flesta av EU-länderna och har publicerat flera, bland annat en i torsdags i Nederländerna som spådde att valet skulle bli ett bakslag för främlingsfientliga partier, vilket delvis gick emot den vedertagna bilden där.

Kia: Hur väntas de olika delarna av Stockholm rösta?
David Ahlin: Hej, det kan jag inte svara på. De undersökningar som genomförts är inte tillräckligt omfattande för att kunna säga något om olika delar av Stockholm.

NN: Är det många som ändrar sig i sista minuten? Felmarginal?
David Ahlin: Hej, utvärderingar av tidigare EU-val har visat just det, att en hel del ändrar sig de sista dagarna. 2004 till exempel visade de sista mätningarna inför EU-valet att Junilistan skulle få ca 5 procent i valet och därmed klara spärren. Samtidigt blev det en omfattande debatt om varför Junilistan inte fick vara med i SVTs slutdebatt och många tyckte att det var orättvist. På valdagen fick Junilistan över 14 procent av rösterna och eftervalsmätningarna visade att många väljare hade ändrat sig i sista minuten och valt just Junilistan.

Kerstin: Hejhej! Har en opinionsundersökning visat helt fel någon gång? Finns det några ”skräckexempel”?
David Ahlin: Hej, ja det finns sådana exempel och de sista mätningarna inför just EU-valet 2004 lyckades inte fånga Junilistans kraftiga ökning, samtidigt som både S och M överskattades rejält. Samtidigt måste man komma ihåg att väljarbarometrar avspegler partisympatierna under de dagar då intervjuerna genomförs. Det kan hända mycket under de sista dagarna innan valdagen, efter att opinionsinstituten slutat mäta.

Joakim: Om man tittar på röstbenägenhet, dvs väljare som sympatiserar med ett parti och viljan att gå och rösta. Kan detta komma att påverka valresultatet och om ja vilka partier kan tjäna på detta?
David Ahlin: Hej, ja röstviljan påverkar, och särskilt i EU-valet eftersom valdeltagandet har varit betydligt lägre jämfört med riksdagsvalen. Ipsos mätningar visar att Feministiskt initiativs och Miljöpartiets väljare oftare svarar att EU-valet är viktigt, medan Socialdemokraternas, Moderaternas och Sverigedemokraternas väljare mer sällan svarar att EU-valet är viktigt. Resultatet säger något om hur mobiliserade de olika partiernas väljare är, och det kan ha betydelse för valutgången.

Jåcke: Hur ser siffrorna ut för Fi?
David Ahlin: Hej, I de två sista mätningarna från DN/Ipsos (fredag) och Novus (lördag) så hade Fi stöd av 4,5 respektive 5,4 procent. Jämfört med mätningarna veckorna innan hade stödet för Fi ökat rejält vilket tyder på att Fi har medvind, och skulle kunna indikera att Fi fortsätter att öka ytterligare något i valspurten.

Amanda: Har läst att ovanligt många går och röstar i år. Stämmer det? Något hum om det kan bli rekord och vad siffran måste nå upp till i så fall? /Amanda
David Ahlin: Hej, ja antalet förtidsröster är högre i år, ca 1,25 miljoner mot ca 1 miljon 2009. Det talar för att det blir ett rekordhögt valdeltagande, högre än de 45,5 procent som var Sveriges notering 2009. Men då gäller förstås att lika många går och röstar på själva valdagen som sist!

Martinez: Är det stora skillnader i valdeltagande i Sverige? Var röstar folk mest respektive minst? Några teorier om varför?
David Ahlin: Hej, ja det brukar vara ganska stora skillnader mellan olika kommuner och delar av landet. Valdeltagandet är typiskt sett högre i kommuner med många högutbildade och höginkomsttagare, som till exempel välmående förortskommuner kring storstäderna.

Olle: Varför är ett högt valdeltagande viktigt?
David Ahlin: Hej, valdeltagandet brukar användas som ett mått på hur det står till med demokratin i landet. Om få röstar brukar det betyda att många känner sig utanför och utan möjlighet att påverka samhället genom att delta i valet. När det gäller EU-valet så har Europaparlamentet under åren fått allt mer att säga till om. Till exempel i miljöfrågor (som rankas som den viktigaste frågan i valet) och när det handlar om jordbrukspolitik, internationella avtal et c.

Jóhann Eiríkur: Hej! Finns det redan nu några färska siffror om förväntat valdeltagande? Röstade för en timme sedan i min vallokal här i centrala Stockolm, och fick faktiskt vänta i 5 minuter innan det fanns en ledig grön skärm. Har jag aldrig varit med om i mitt 60-åriga liv, men det kändes kul över att seengagemanget.
David Ahlin: Hej, man har kunnat följa förtidsröstningen dag för dag och där ser vi att antalet förtidsröster är ca 250 000 fler än 2009. Mycket information finns här på www.val.se

Molly: Tror ni att vädret och att Sverige spelar bronsmatch i VM-hockeyn gör att valdeltagandet blir lägre än vad det skulle varit en mulen, trist dag? Vilken parti påverkas mest av det tror ni?
David Ahlin: Hej, jag tror inte att det påverkar så särskilt mycket.

Molly: Vilka partier gynnas vanligtvis av lågt valdeltagande respektive högt. Alltså vilka partier röstar troligtvis soffliggarna på, om de skulle resa sig från soffan (eller strandmadrassen?)
David Ahlin: Hej, Socialdemokraterna och Moderaterna har tidigare haft vissa svårigheter att få sina väljare att också gå och rösta i EU-valet. Om S- och M-väljarna i högre utsträckning än andra väljer att stanna hemma så gynnas förstås de andra mindre partierna av det. Ipsos mätningar för DN visar att Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas väljare tycker att EU-valet är mindre viktigt jämfört med t ex Miljöpartiets och Fi:s väljare.

Jankovic: Händer det att opinionsmätningar förfalskas (inte bara i Sverige utan kanske ännu mer i andra länder) för att ge sken av att ett parti kommer att vinna stort och därför få fler att rösta på det?
David Ahlin: Hej, jag vet inte. Jag antar att det kan förekomma, i länder vars demokratiska system fungerar dåligt.

Nisse Liten: Halloj! Finns några teorier om varför valdeltagandet ser ut att bli så högt just i år?
David Ahlin: Hej, om valdeltagandet slår rekord så betyder det att fler väljare tycker att valet har varit viktigt. Jag tror att många röstar idag för att markera mot främlingsfientlighet och rasism. Våren har präglats av anti-rasistiska demonstrationer och rapporter från Europa om främlingsfientliga partier som vinner mark. Dagens val blir en chans att markera.

Katarina Lagerwall: Flera av partiledarna har börjat rösta. På förmiddagen röstade Folkpartiledaren Jan Björklund på Norra Ängby skola i Bromma. -Det ser ut som att valdeltagandet går upp och det är ju väldigt positivt och jag känner för Folkpartiets del att vi har vind i ryggen, så det känns bra, säger han till TT. På Kulturhuset i centrala Stockholm röstade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Han var nöjd trots att valturnén har kantats av antirasistmotstånd. Om protesterna har bidragit till att fler röstat på SD var svårt att svara på, ansåg han. -Jag vet inte. För några år sedan hade det säkert kunnat mobilisera väljare, men jag tror inte det ger fler röster i dag. Vi är så pass stora nu att vi behöver nå ut med vårt budskap för att få röster, säger Jimmie Åkesson till TT.

Jan Lewenhagen: TYSKLAND. Berlin bjuder på ett underbart försommarväder _ 25 grader i skuggan och en lätt svalkande vind. Frågan är om det är valväder. 64,4 miljioner är valberättigade. Vid det förra valet _ 2009 _ gick mindre än hälften och röstade (43,3 procent). Prognoser tyder på att det blir än färre i dag

Katarina Lagerwall: TT: Miljöpartiets språkrör Åsa Romson står i solen vid vallokalen i Aspuddsskolan i Stockholm och delar ut valsedlar. Hon är extra spänd inför kvällens valresultat efter gårdagens Novusmätning som visade på att Miljöpartiet har chans att gå om Moderaterna som andra största parti och dessutom gå från två till tre mandat i EU-parlamentet. - Det vore en riktig skräll och rolig pinne att ta, säger hon.

Katarina Lagerwall: Nu klockan 13 ska statsminister Fredrik Reinfeldt rösta i Tibbles gymnasium i Täby.

Jan Lewenhagen: TYSKLAND. I februari underkände den tyska författningsdomstolen treprocent-spärren till Europaparlamentet. Det betyder att en rad småpartier har chansen till mandat _ alltifrån Djurskyddspartiet till det högerextrema NPD. De som vet tror att 130 000 röster kan räcka till ett mandat.

Jan Lewenhagen: UNGERN. I Ungern blir förstås regeringspartiet Fidesz största parti. Frågan är om det högerextrema Jobbik eller socialistpartiet MSZP ska bli näst största parti. De ligger bägge runt 15 procent i opinionsmätningarna.

Katarina Lagerwall: Hur många mandat har medlemsländerna? Är det fler länder än Tyskland som inte har någon spärr för partier att få en plats i parlamentet? Här finns fakta om länderna till EU-valet.

Jan Lewenhagen: POLEN. Om man ska tro opinionmätningarna kan det konserativa oppositonspartiet Lag och rättvisa (PiS) kan bli största parti i det polska valet. Dagens val är början på en rad val i Polen _ regionala val i höst, presidentval nästa sommar och parlamentsval nästa höst.

Katarina Lagerwall: FINLAND. Senaste opinionsmätningen visar att Samlingspartiet, Vänsterförbundet och högerextrema Sannfinländarna tar hem segern i det finska EU-valet, rapporterar yle.fi.

Niklas: Vilken tid stänger vallokalerna idag?
Katarina Lagerwall: Fram till klockan 21.00 ikväll kan du gå till din vallokal som står angiven på röstkortet och lägga din röst. Vet du inte vilken vallokal du tillhör? Ring 020-825 825.

Jan Lewenhagen: TYSKLAND. "Klorkycklingar" har blivit en tysk valfråga i Europavalet. Det handlar om TTIP, frihandelsavtalet mellan EU och USA som just nu förhandlas. I USA desinficeras kycklingar i klor efter slakt, i Europa är det förbjudet. Klorkycklingarna har blivit till en symbol för de som är emot TTIP.

Statsminister Fredrik Reinfeldt röstar i Tibble Gymnasium i Täby. Foto: Claudio Bresciani/TT Statsminister Fredrik Reinfeldt röstar i Tibble Gymnasium i Täby. Foto: Claudio Bresciani/TT

Katarina Lagerwall: Drygt 1,2 miljoner svenskar har redan röstat. TT: Totalt har 1 202 207 svenskar förtidsröstat till EU-valet att jämföra med 927 301 inför valet 2009, uppger Valmyndigheten. Novus presenterade i går sin sista opinionsmätning inför valet. Socialdemokraterna var då de tillfrågades förstaval med 25,1 procent, därefter kom Miljöpartiet med 15,5 procent och sedan Moderaterna med 15,0 procent. Feministiskt initiativ har i flera mätningar i rad hamnat över spärren på fyra procent som krävs för att komma in i parlamentet. I Novus mätning fick FI 5,4 procent, jämfört med 2,2 procent i valet 2009. Sverigedemokraterna fick 6,3 procent, långt över de 3,3 procenten i senaste EU-valet.

Jan Lewenhagen: UNGERN. Om Jobbik hamnar på 15 procent får det ses som ett bakslag för partiet. Så sent som i april fick de högerextrema 20 procent i det ungerska parlamentsvalet. Minskningen kan bero på anklagelserna mot Jobbik-ledamoten Béla Kovács som just väckts. Europaparlamentarikern Kovács är misstänkt för att ha spionerat på EU för Rysslands räkning. Hans koppling till Ryssland sedan flera decennier har gett honom smeknamnet KaGeBéla.

Johan: Ungefär hur många procent krävs för varje ny mandat?
Jan Lewenhagen: Om din fråga avser Tyskland så läste jag just att 0,5 procent av rösterna kan räcka till ett mandat.

Jan Lewenhagen: TYSKLAND. När berlinarna går till vallokalerna i dag kan de också delta i den lokala folkomröstningen om Tempelhofs framtid. Omröstningen har drivits fram av de som vill att det jättelika flygfältet i centrum ska bevaras orört och kunna användas som i dag _ av drakflygare, joggare, cyklister, hundrastare och så vidare. De styrande Socialdemokraterna vill att fältet delvis ska bebyggas med 4 700 bostäder och ett bibliotek. Flygfältet lades ned 2008.

Katarina Lagerwall: När Fredrik Reinfedlt lämnade sin röst på Tibble gymnasium berättade han att han hade personkryssat. Men vem som fått statsministern röst ville han inte avslöja. - Jag har naturligtvis kryssat, men jag säger inte för vem. Jag tycker att den möjligheten ger en extra dimension, säger han till TT.

Jan Lewenhagen: POLEN. Även i Krakow i södra Polen genomförs en lokal folkomröstning i samband med EU-valet. Invånarna avgör om Krakow ska ansöka om att få arrangera vinter-OS 2022 eller inte.

Marcus: Vilken partigrup tillhör vänsterpartiet? Jag är orolig för de vänsterextrema partierna i EU.
Katarina Lagerwall: Det finns sju partigrupper i EU-parlamentet. Vänsterpartiet hör till parlamentets vänstergrupp GUE/NGL, som består av två delar – i den ena finns EU:s kvarvarande kommunistpartier och i den andra finns bland andra Vänsterpartiet. Det kan bli spänningarna mellan de olika falangerna i gruppen. Här redogör DN:s Brysselkorrespondent i vilka grupper de svenska partierna finns.

Jan Lewenhagen: TYSKLAND. Det eurokritiska, eventuellt också högerpopulistiska, Alternativ för Tyskland får enligt opinionsmätningarna sex-sju procent av rösterna och därmed en handfull av Tysklands sammanlagt 96 mandat. Jämför det med Ukips och Nationella frontens väntade framgångar i England respektive Frankrike. Intressant.

Foto: Beatrice Lundborg Foto: Beatrice Lundborg

Jan Lewenhagen: UNGERN. I det postkommunistiska Ungern är de politiska positionerna ofta spegelvända mot vad vi är vana vid. Vänsterpartierna vill framstå som de mest mest EU-vänliga och anklagar Fidesz och Jobbik för att vilja driva Ungern mot öster och sluta förbund med Putin.

Katarina Lagerwall: Göta Petterson, 9, systern Svea Petterson, 10, Anna Engström, 11, Alice Thomsen, 10, Christoffer Erenius, 11, och Viktor Ingmarsson,10, säljer bullar och läsk till de röstande utanför Ålstensskolan i Bromma. På några timmar har de fått in cirka tusen kronor till en kommande resa för klass 4a, där alla utom Göta går. Ingela Gabrielsson, som just röstat, passar på att köpa en påse bullar: "Det är ju Mors dag i dag", rapporterar DN:s reporter Staffan Kihlström.

Marianne Björklund: STORBRITANNIEN. Britterna röstade i EU-valet redan i torsdags, men väntar med att redovisa resultatet tills alla länder har röstat. Samma dag var det lokalval i 161 engelska kommuner. Resultatet där visar på stora landvinningar för EU-kritiska Ukip, vars platser ökade med 161. Mycket talar för att Ukip går bra även i EU-valet. Opinionsmätningar innan valet pekade mot att partiet blir det största, Labour näst störst och premiärminister David Camerons parti, de Konservativa, först tredjen störst.

Jan Lewenhagen: TYSKLAND. Två världar i ett Europa. I vår del av kontinenten verkar det som att hälften av väjarna inte ids gå till vallokalerna. I östra Ukraina hindras de av beväpnade separatister.

Theya: Vilken tid är det beräknat att valresultaten är klara?
Katarina Lagerwall: Du kan följa valvakan på dn.se hela dagen och kvällen. Cirka 21.00 förväntas de första beräkningarna om valdeltagande på EU-nivå. Runt 22.00 kommer de första vallokalsundersökningar och preliminära resultaten på EU-nivå. Klockan 23.00 presenteras ett valresultat för hela Europa.

Marianne Björklund: STORBRITANNIEN. Ukips framgångar har fått de etablerade partierna att rannsaka sig själva. Inom Liberaldemokraterna, var stöd rasat, kommer krav på att ledaren Nick Clegg ska avgå. Labours ledare Ed Miliband anklagas för att ha drivit en dålig, otaktisk kampanj. Samtidigt klagar högerfalangen inom de Konservativa på att premiärminister David Cameron varit för mjäkig både i EU- och invandringsfrågan, Ukips paradfrågor. Ukip vill att Storbritannien lämnar EU och skärpa invandringskontrollen drastiskt.

Marianne Björklund: STORBRITANNIEN. Tidningarna i Storbritannien var tapetserade med bilder på när Ukips ledare Nigel Farage njuter av ännu en pint. På ett ställe lyckades dock inte Ukip övertyga väljarna - mångkulturella London. Här var det i stället Labour som gick framåt.

Marianne Björklund: IRLAND. Irländarna röstade i fredags. Även här hölls lokalval samma dag. Resultaten som håller på att trilla in tyder på att IRA:s politiska gren, Sinn Fein, går framåt. Regeringspartiet Fine Gael ser ut att backa, liksom Labour.

Marianne Björklund: STORBRITANNIEN. Ukips nästa mål blir nu att ta plats i Westminister, det brittiska parlamentet. Översätter man lokalvalsresultatet nationellt får Ukip 17 procent av rösterna. Labour blir störst med 31 procent, de Konservativa får 29 procent och LIberaldemokraterna 13 procent. Farage säger att partiet nu gått från att vara räv till en höna i Westministers hönshus. Men först måste en Ukip-kandidat vinna majoritet i någon av valkretserna. Ukip blev inte störst i någon av kommunerna som gick till val i torsdags, trots sina framgångar.

Marianne Björklund: STORBRITANNIEN. Rösterna på Ukip ska också ses som ett uttryck av missnöje med de etablerade partierna. Ingen av partiledarna är för närvarande särskilt populär, förutom Ukips Nigel Farage. Flera jag har pratat med säger att de aldrig skulle rösta på Ukip i nationella val, de litar inte på att lämna budgeten i Farages händer.

Katarina Lagerwall: TT: Flera undersökningar tyder på att det svenska valdeltagandet blir rekordhögt. Statsvetaren Jenny Madestam tror att Sverigedemokraternas framfart är en anledning till ökat politiskt intresse. - Det är ganska polariserat i Europa i dag, och främlingsfientliga partier finns i flera etablerade demokratier som Storbritannien, Holland, Danmark och Sverige. Valet blir en mobilisering från båda sidor, säger hon.

Marianne Björklund: STORBRITANNIEN. Ukip har framför allt tagit röster från det Konservativa partiet, men lyckads också relativt bra i traditionella Labourfästen i norra England. Deras väljare har en relativt hög genomsnittsålder och vill som en statsvetare sade till DN "att allt ska gå tillbaka till hur det var på 1950-talet".

Magnus Falkehed: FRANKRIKE. Bonjour! Efter flera dagars ösregn blev det än ljummen, solig och härlig förmiddag i Paris – men ändå inte så varmt att man gärna lägger sig i en park och äter picknick. Kort sagt: ett perfekt valväder! Det märktes också vid lunchtid. Trots olyckskorparnas prognoser så blev det en liten procent högre valdeltagande än 2009: 15,7%.

Magnus Falkehed: FRANKRIKE. Valdeltagandet verkade vid lunchtid vara högst i Sydvästra Frankrike, känt för att rösta på socialistpartiet. Men varken presidenten eller premiärministern verkar ha några illusioner om att undvika ett Waterloo i valurnorna. Får de något över det historiska bottenrekordet på 14,5% från 1994 så får de vara nöjda.

Magnus Falkehed: FRANKRIKE. Det vidriga mordet i det judiska museet i Bryssel kastar en skugga över valet i Frankrike. Ett av offren var fransyska. "Det råder inget tvivel om det antisemitiska draget i mordet", säger president Hollande. Med blicken mot högerextrema väljare i dagens val?

Magnus Falkehed: FRANKRIKE. Säkerheten höjs kring judiska samlingspunkter (skolor och synagogor främst) i Frankrike. Under lördagskvällen blev två unga bröder misshandlade med knogjärn framför en synagoga i Créteil. De begav sig dit för att be.

Magnus Falkehed: FRANKRIKE. Frankrike är indelat i åtta valdistrikt. Enbart i Parisregionen ställer 31 olika listor upp. De som lyckas samla tre procent av rösterna får pengar tillbaka för valkampanjen. Många verkar se detta som någon form av bingolotto och en möjlighet att få visas upp i teve. Vad sägs om rojalistpartiet?

Flumpolitik FlumpolitikMagnus Falkehed: Eller partiet för esperanto-språkets införande i Europa?

Bojkottspolitik Bojkottspolitik

Magnus Falkehed: Den mini-listan som kommer att ta åt sig mest ära när valresultatet är sammanräknat är de som på affischer uppmanar till bojkott av valet!

Tomma budskap Tomma budskap

Magnus Falkehed: Annars lyser ofta affischerna ofta med sin frånvaro. Det känns som om det har varit svårt för partierna att mobilisera sina valarbetare.

Magnus Falkehed: Frankrike François Hollande tog bilen till sin valkrets Tulles för att rösta. Fyra timmar fram och fyra timmar tillbaka. Han gick ju till val på att bli en ”normal” president. I vårens lokalval tog han regeringsflyget och blev kritiserad för det.

Magnus Falkehed: Frankrike. Marine Le Pen gick och röstade i en knallröd kappa. I fransk politik är inga signaler oskyldiga. En sätt att fiska röster bland vänsterns besvikna väljare, mån tro?

Magnus Falkehed: FRANKRIKE ”Vad ska vi med länder som Rumänien och Bulgarien till i EU?” Det säger Monique (som inte vill uppge sitt efternamn). Hon röstade för första gången i sitt liv på den Nationella Fronten i en vallokal i centrala Paris. Jag har träffat flera FN-förstagångsväljare idag…

Magnus Falkehed: FRANKRIKE ”Jag tror att folk kommer att ta sig samman. Fransmännen gillar att gnälla, men när det kommer till kritan så är en överväldigande majoritet för Europa, säger Marianne, en äldre dam som röstade i en vallokal vid lunchtid.

Namn: Varför stoppas inte chemtrails=bio/kemisk krigföring mot befolkningen? Har pågått i sju år nu. Hur mycket aluminium klarar befolkningen utan att få problem med andning, cancer och demens-sjukdomar. Kontrollera statistiken från 2007.
Clas Svahn: Chemtrails är en myt som sprids av några personer på nätet för att skrämma allmänheten. I själva verket rör det sig om vanlig kondensstrimmor från flygplan, något som har uppstått ända sedan 1920-talet då planen började kunna nå de höjder där sådana kan uppstå. Det rör sig om vanlig vattenånga. Det finns inga tecken på att någon skulle ha skadats av dessa. Jag har själv talat med många piloter och anställda på flygbolagen om detta och det finns ingen grund i denna desinformationskampanj.

Magnus Falkehed: FRANKRIKE. Jag har aldrig hört talas om att opinionsmätningar har förfalskats i Frankrike. Ibland måste instituten däremot kompensera för att alla som röstar på extrema partier inte säger det öppet i telefon.Magnus Falkehed: FRANKRIKE Om politiska budskap ska kokas ned till tydliga slogans på valaffischer så ligger både socialistpartiet, PS, och det konservativa UMP riktigt illa till. PS: låt oss införa en ny tillväxt! Följt av fyra huvuden och massor med kringtext. UMP: ”För Frankrike, agera i Europa”. Fyra huvuden och kringtext. Nationella fronten: ”Nej till Bryssel, Ja till Frankrike.” Smart att inte säga ”Nej till Europa”. Det går alltid hem att klaga på Bryssel…

Magnus Falkehed: FRANKRIKE Då säger Paris Au revoir! Och på återseende! Det här blir en spännande dag!

Peter Loewe: Buongiorno då från Italien och Rom!

Peter Loewe: Italien skiljer sig som alltid från mängden. Här avslutas valet först klockan 23. Dessutom har man samtidigt kommunalval och nyval i två stora regioner som Piemonte i norr och Abruzzo i mellersta Italien

Peter Loewe: ITALIEN: Klockan 12 hade 13 procent av italienarna röstat i Rom meddelar inrikesministeriet. Italien har normalt ett högt deltagande. Vid förre EU-valet 2009 röstade hela 66,5 procent och på 80-talet hela 81 procent. Idag en strålande varm sommardag i Rom och många har åkt till havet, vilket kan dra ner antalet väljare. Många tror också att det går att rösta även halva måndagen, som i många tidigare val, men så är det inte.

Peter Loewe: ITALIENS president, den om några veckor 89-årige Giorgio Napolitano röstade som vanligt i sitt hemkvarter i centrala Rom och ville inte uttala sig om valdeltagandet. Premiärminister Matteo Renzi, som är ledare för Demokraterna röstade i Pontessieve utanför Florens kl 11 och gick direkt vidare till mässan - han är utövande katolik.

Peter Loewe: ITALIEN: Här får inga valundersökningar publicerar under de två veckor som föregår ett val. Därför vet vi mycket lite om hur valvinden blåser. I de senaste mätningarna låg Demokraterna och Matteo Renzi på 35 procent, det vill säga betydligt högra än utmanaren Beppe Grillo med sin revolutionära rörelse Femstjärnan som skrällde stort ifjolårets parlamentsval. Grillo får 25 procent. Trean Silvio Berlusconi noterades knappt under 20 procent.

Peter Loewe: ITALIEN: Valkampanjen har varit hätsk. Berlusconi har liknat Beppe Grillo vid Hitler. Den trängde Berlusconi har kallat Renzi för en mördare och så vidare. Det är uppenbart att Berlusconi känner sig trängd. Hans valkampanj, som han lett trots att han är dömd till samhällstjänst på ett ålderdomshem för omfattande skattebrott inom sin företagsgrupp, har varit svag.

Peter Loewe: ITALIEN: -Det känns förnedrande att inte själv få rösta, sade Berlusconi, när han kom ut från sin samhällstjänst på lördagen. Därmed bröt han mot den officiella valtystnad som gällde på lördagen

Peter Loewe: ITALIEN: En gissning om valet kan vara att Renzi blir störst, följd av Beppe Grillo som kan komma att ligga kvar på sin 25 procent, men också växa. Hans kampanj, där han utmanar det politiska etabilissemanget, har troligen backats upp att de stora korruptionsskandaler som nyligen avslöjats kring Världsutställningen EXPO 2015 i Milano. Berlusconi backar troligen från 20 procent i tidigare mätningar.

Hannes: hur många är röstberättigade i Sverige till detta valet, och hur många i Europa?
Katarina Lagerwall: I Sverige är cirka 7,3 miljoner personer röstberättigade. För hela Europa är siffran 400 miljoner personer.

Simon: Finns det någonstans man kan följa rösträkningen online? Och hur många % måste ett parti få i Sverige för att få ett mandat?Tack på förhand!
Katarina Lagerwall: Du kan följa valvakan med de senaste siffrorn här på dn.se. För Europaparlamentsvalet gäller samma spärr för att få delta i mandatfördelningen som vid riksdagsvalet: 4 procent. Hur många mandat (platser) som varje parti får sker med något som kallas uddavalsprincipen. På Valmyndighetens hemsida finns information om hur det går till.

Peter Loewe: ITALIEN: -Vi skall inta och öppna upp EU-parlamentet som om det vore en burk med tysk würstel", sade Beppe Grillo då han avslutade sin kampanj i Rom Han lyckades dock inte dra lika många hundratusen väljare att komma som ifjol. Matteo Renzi avslutade sin kampanj i Florens med orden: -Vi vill rädda Italien. Det kommer vi att göra även för de och trots de som busvisslar. Vi vill inte lämna landet till de som vill förstöra det.

Peter Loewe: ITALIEN: Striden i EU-valet - Italien har 73 mandat (räknas efter folkmängd) - något som betyder att en av tio ledamöter i EU-parlamentet är en italienare! - står alltså mellan Renzi och Grillo. En väljare jag intervjuade inför valet Michele Calì, antikvitetshandlare är ganska typisk för dess anhängare och Femstjärnans språkbruk: --Jag kommer att rösta på Beppe Grillo. För mig är den viktigaste frågan ärlighet och rena kandidater. Varje mandat Grillo vinner innebär att en kriminell italienare åker ut ur EU-parlamentet och därmed inte längre har parlamentarisk immunitet.

Michele Calì - röstar på Femstjärnan Michele Calì - röstar på Femstjärnan

DANMARK: Köpenhamnarna kommer i strid ström för att rösta i Rådhuset. Förhandsröstningen har varit mycket hög, i huvudstaden 25% högre än 2009. DANMARK: Köpenhamnarna kommer i strid ström för att rösta i Rådhuset. Förhandsröstningen har varit mycket hög, i huvudstaden 25% högre än 2009.

Peter Loewe: EU-kommissionens förre ordförande Romano Prodi säger i en lång intervju i veckomagasinet Espresso att detta är första gången som EU-perspektivet kommit fram i en italiensk valkampanj, eftersom partierna har olika uppfattning om euron (Grillo vill ha folkomröstning), vad gäller hur migrationspolitiken skall anpassas till nödsituation som råder på Medelhavet och alla båtflyktingar som kommer. Men inte minst, betonar Prodi, hur en ny tillväxtpolitik skall skapas för Europa.

Karin Zillén: DANMARK: Valdeltagandet i EU-parlamentsvalet 2009 låg på 59,5 %, högst i Europa om man undantar de länder där det är obligatoriskt att rösta.

Peter Loewe: ITALIEN: Som sagt sent resultat från Italien, klockan 23 kommer exitpoll. Vi som varit med ett tag har lärt oss hur djupt missvisande de har varit. Italienarna talar uppenbarligen inte sanning när de kommer ut från vallokalen. Med säger jag Arivederci från Rom!

Karin Zillén: DANMARK: I dag ska danskarna också folkomrösta, i den ganska komplicerade frågan om deltagande i ett europeiskt patentsamarbete.Katarina Lagerwall: Suleiman Ali, Guleed Mohamed, Abdirahman Mussu pratar politik utanför vallokalen i Enbacksskolan i Tensta sedan de röstat i EU-valet. Alla tre är ense om att det är mycket viktigt att rösta i det här valet, rapporterar DN:s Staffan Kihlström från Stockholm.

Karin Zillén: DANMARK: " Jag röstade nej, frågan är för komplicerad. De får återkomma om den senare" säger Adam Bang, som just röstat i Rådhuset. För honom var klimatfrågor och "en avmystifiering av välfärdsturism" avgörande för rösten på liberala partiet Radikale Venstre.

Jakob: Vilka partier är för att eu ska ha tre bindande miljömål?
Katarina Lagerwall: Här på DN:s snabbguide får du en överblick var partierna står i olika frågor.

Susanne Hansen och Jesper Kronborg röstade på samma parti som Adam ( till vänster). Men de röstade ja till patentdomstolen. Susanne Hansen och Jesper Kronborg röstade på samma parti som Adam ( till vänster). Men de röstade ja till patentdomstolen. "Jag har inte hört något företag som är emot det" säger Jesper.

Ok, nu får vi se om Borgen hamnar på rätt köl. Christiansborg, där det danska parlamentet sitter, är känt från den danska tv-serien. Här håller också alla de stora partierna sina valvakorna ikväll.

Mia: Peter: här har feministerna klivit fram och påverkat debatten mycket. Kan man se nån liknande tendens i Italien?
Peter Loewe: Mia: Nej, något liknande FI (Feminstiskt intiativ) finns inte på nationell nivå. Renzi har varit mån att ha nästan lika många kvinnor i sin regering som män, men i valkampanjen har denna viktiga fråga försvunnit

Karin Zillén: DANMARK: I de allra senaste opinionsmätningarna är EU-skeptiska och främlingsfientliga Dansk folkeparti fortfarande störst med cirka 24-25%. Om det resultatet står sig, är det valets bomb och tio procentenheter bättre än DF fick 2009.

Katarina Lagerwall: TT: Över hälften, 54 000 personer, av de som blev uppringda av Socialdemokraterna ville vara med på telefonmötet med Stefan Löfven och Martia Ulvskog och fick under en timme ställa 15 frågor om EU och EU-valet, skriver expressen.se. - Men vi tokringde inte till Östermalm i Stockholm utan till de orter där vi vet att vi har starkt stöd, säger Löfvens pressekreterare Erik Nises.

Karin Zillén: DANMARK: Borgerliga partiet Venstre, som tidigare varit störst i många mätningar, går nu kraftigt tillbaka. Det beror på skandalerna kring partiledaren Lars LøkkeRasmussen, som fått dyra kläder och en Mallorcaresa för familjen på partiets räkning.

Karin Zillén: DANMARK: Om prognoserna stämmer får DAnsk Folkeparti, borgerliga oppositionspartiet Venstre och Socialdemokraterna 3 mandat vardera. Danmark har bara 13 platser i EU-parlamentet.

Karin Zillén: DANMARK: Flera statsvetare har dock påpekat att DAnsk folkepartis framgång i mätningar inte innebär en given valseger. Valdeltagandet blir avgörande, och DF:s sympatisörer stannar ofta hemma på valdagen. Partiets kandidat, Morten Messerschmidt, har dock genom att hävda "mer makt till Danmark" lyckats locka breda EU-negativa väljarskaror.

Karin Zillén: DANMARK: Nu går jag in i Borgen, för att fortsätta rapporteringen på annat sätt.

Ohlsson: Hur många säten har Sverige i EU-parlamentet?
Katarina Lagerwall: Sverige har 20 mandat (platser) i EU-parlamentet.

Katarina Lagerwall: Till EU-parlamentet väljs sammanlagt 751 ledamöter från de 28 medlemsländerna. Tyskland har flest, sammanlagt 96 mandat och Malta respektive Luxemburg har minst, vardera sex platser. Sverige har 20 mandat. EU-parlamentet är medbeslutande i de flesta ärenden som EU har makt över och som sedan översätts i lag i Sverige. Det innebär att parlamentets ledamöter beslutar tillsammans med de 28 medlemsländernas ministrar i ministerrådet, om de lagförslag som EU-kommissionen lägger fram. (TT)

Ask: När börjar resp. slutar rösträkningen? När kommer ett resultat?
Katarina Lagerwall: Klockan 21 i kväll kommer de första resultaten från vallokalsundersökningarna. Men först klockan 23 får vi veta hur hela Europa har röstat. På dn.se kan du följa valvakan fram till det samlade valresultatet presenteras.

Katarina Lagerwall: TT: Flera undersökningar tyder på att valdeltagandet blir rekordhögt. Statsvetaren Jenny Madestam tror att Sverigedemokraternas framfart är en anledning till ökat politiskt intresse. - Det är ganska polariserat i Europa i dag, och främlingsfientliga partier finns i flera etablerade demokratier som Storbritannien, Holland, Danmark och Sverige. Valet blir en mobilisering från båda sidor, säger hon. Den mediala uppmärksamheten kan också vara en orsak. - Man kan knappast ha missat att det är val, eller vad som diskuterats. Det finns fler kanaler i dag för partierna att nå ut. Men trots att deltagandet väntas bli rekordhögt visar prognoserna att varannan röstberättigad struntar i att rösta. - Man vill självklart se ett hundraprocentigt valdeltagande, men det finns länder som har betydligt lägre deltagande. Vi ska vara stolta, säger Madestam.

Annika Ström Melin: Belgien: I Belgien är det inte bara EU-val idag, utan också val till de regionala församlingarna och till det federala parlamentet. Valdeltagandet är högt, eftersom rösträtten också är en plikt. Stämningen påverkas av gårdagens dödsskjutningar utanför judiska museet. Säkerheten utanför alla synagogor och judiska skolor har höjts från nivå 3 till nivå 4, som är det högsta nivån.

Jan-Åke: Hej! Finns det någon diskussion alls om antalet platser som de olika länderna har i EU-parlamentet. Man skulle ju kunna tro att alla länder vill ha fler platser för att få valet mer betydelsefullt i det egna landet och kanske mer inflytande i EU-parlamentet.
Annika Ström Melin: Hej Jan-Åke, ja det har varit en ganska livlig diskussion om detta i EU-parlamentet. Eftersom det nya EU-parlamentet kommer att bestå av 751 platser - och det gamla av 766 - innebar det att flera länder fick färre antal platser. Men Sverige lyckades behålla sina 20 platser.

Marcus: Tror ni att det kommer växa fram partier i framtiden som är gräns- och nationsöverskridande istället för dagens grupper?
Annika Ström Melin: Hej Marcus. Ja, det pågår redan en sådan utveckling men det går väldigt långsamt. Dels finns grupperna i EU-parlamentet, men det är ju inga partier. Dels finns regelrätta partier på EU-nivå som får EU-pengar för sitt arbete, men mitt intryck är att dessa partier än så länge inte spelar någon stor roll i EU.

Andreas: Jag vill att vi går ur EU hur ska jag gå tillväga, nej jag är inte nationalist eller rasist jag bara hatar överstatlighet, det har vi tillräckligt av hemma här, vi kan ha EU till att bestämma mått på elsladdar men i övrig nej tack! Finns det nån möjlighet att vi kan folkomrösta igen? Jag hade inte rösträtt då och är EU motståndet lika starkt i Sverige då som nu?
Annika Ström Melin: Hej Andreas, ja i princip kan ett medlemsland numera välja att gå ur EU. Den möjligheten fanns inte tidigare. Men det har hittills aldrig hänt att ett land har lämnat och för Sveriges del skulle precis som du skriver kräva en ny folkomröstning. Det verkar osannolikt att det blir en sådan eftersom en stor majoritet i riksdagen vill att Sverige ska vara EU-medlem.

Hannes: Finns där idag någon gruppering inom EP som kommer sammanbinda nationalkonservatister så som UEN gjorde förr?
Annika Ström Melin: Hej Hannes. Ja, det finns en grupp som heter ECR, European Conservatives and Reformist Group. I den deltar brittiska tories och polska Lag och rättvisa och också Froza Italia, som var en av medlemmarna i UEN. Men gruppen verkar ha problem med sammanhållningen och det lettiska partiet som ingår kommer eventuellt att lämna gruppen och gå med i den nya, mer högerextrema grupp som planeras av franska Nationella fronten m fl partier.

Mats: Stänger alla länder som röstar idag sina vallokaler 2100 CET?
Annika Ström Melin: Nej, länderna stänger vid väldigt olika tider. Sist ut är Italien vars vallokaler är öppna till kl 23. Men kl 22 kommer det en första samlad prognos för hela EU härifrån Bryssel och kl 23 kommer ett samlat resultat.

Desislava: Kommer konflikten i Ukraina att påverkat valresultaten i Sverige och hur?
Annika Ström Melin: Hej Desislava. Jag vet inte hur det går i Sverige, men mitt intryck är att valvindarna i östra EU har påverkats av det som händer i Ukraina. I Lettland t ex, som redan har valt till EU-parlamentet, visar vallokalundersökningarna att regerande konservativa partiet Enhet går starkt framåt, vilket inte har märkts så tydligt i opinionsmätningarna. I riktiga kristider med känsla av hot utifrån brukar sittande regering få mer stöd än annars.

Jan Lewenhagen: TYSKLAND. Valdeltagandet kanske trots allt ökar i Tyskland. Klockan 14 hade 25 procent av de 64 miljoner valberättigade röstat. För fem år sedan var det 20 procent vid samma tidpunkt.

Jan Lewenhagen: SLOVAKIEN. 13 procent _ ser ut som om Slovakien slår negativrekordet när det gäller valdeltagande. Inte mycket högre i grannlandet Tjeckien _ knappt 20 procent.

Adam: Jag har förtidsröstat - när kommer min röst att räknas?
Clas Svahn: Din röst räknas i kväll tillsammans med alla andras. Sedan räknas alla röster en gång till på måndag.

Clas Svahn: I Spanien skriver tidningen El Pais att valdeltagandet klockan 14 så långt var nästan identiskt med det vid valet 2009. Då var det 24,1 procent och i dag 23,89 procent. Vi dagens slut räknar opinionsinstituten med att 60 procent av de 35,5 miljoner röstberättigade spanjorerna ska ha röstat.

Clas Svahn: I Grekland är röstning obligatoriskt och inte som i Sverige frivilligt. Inrikesminister gick också ut och uppmanade alla att röstberättigade greker att gå till vallokalerna: ”Vi tillåter inget röstskolk”, sa Yiannis Michelakis och påminde grekerna om att ”ingen annan ska få bestämma åt oss”, skriver Ta Nea.

Clas Svahn: I Frankrike anklagar Nationella fronten regeringen för att ha riggat valet och missgynnat partiet. Enligt en representant för partiet, som citeras i tidningen Sud Ouest, så saknas partiets valsedlar på vissa platser.

Marcus: "Högerextrema Sannfinnländarna" - på vilka grunder betecknar DN alla partier som vill begränsa invandringen som extrema partier?
Annika Ström Melin: Hej Marcus. Nej, det gör vi inte. Jag brukar skriva att Sannfinländarna är ett högerpopulistiskt parti, men att vissa av partiets företrädare drar åt det mer extrema hållet. Men visst, en beteckning kan ge en alltför fyrkantig bild av ett parti. I Sannfinländarnas fall finns ju den starka kopplingen till landsbygden och delar av partiet skulle jag nog därför kalla populistiskt kort och gott.

Clas Svahn: Belgarna går till valurnorna i dag för att rösta i två val. Dels EU-valet men också för att välja en ny regering. Flera av tidningarnas fokus ligger tydligt på de nationella valen och inte på EU-valet.

Jan Lewenhagen: TJECKIEN. I Tjeckien betydde inte ett lågt valdeltagande - knappt 20 procent - att ett populistiskt EU-fientligt parti tog överhanden. Största parti blev Top 09 med den excentriske före detta utrikesministern Karel Schwarzenberg som ordförande. Top 09 är det mest europavänliga partiet i Tjeckien och får preliminärt 18 procent av rösterna.

Clas Svahn: 400 miljoner av EU:s omkring 500 miljoner invånare har möjlighet att rösta i EU-valet.

Torsten: Får de med dubbla medborgarskap inom EU rösta i två länder?
Annika Ström Melin: Nej, i princip får man bara rösta en gång, i ett land. Men det finns inga riktigt bra kontrollsystem för detta, så jag gissar att den som verkligen vill försöka rösta två gånger kan göra det...

Clas Svahn: 21 av EU:s 28 medlemsstater röstar i dag.

Clas Svahn: Sammanlagt 1 202 207 personer har förtidsröstat i årets EU-val jämfört med 927 301 i det förra 2009. Så här många förtidsröstade i respektive län (andel av röstberättigade i procent inom parentes): Stockholm 313 981 (19,8) Västra Götaland 224 184 (18,1) Jämtland 17 792 (17,9) Värmland 35 101 (16,3) Dalarna 34 366 (15,8) Uppsala 41 643 (15,7) Gotland 7 146 (15,4) Östergötland 52 145 (15,4) Norrbotten 29 855 (15,2) Västmanland 30 083 (15,1) Västerbotten 30 247 (14,8) Västernorrland 22 205 (14,7) Södermanland 30 547 (14,5) Jönköping 37 682 (14,4) Skåne 137 948 (14,3) Kalmar 26 164 (14,1) Blekinge 16 200 (13,6) Gävleborg 30 319 (13,4) Örebro 29 374 (13,3) Kronoberg 18 536 (13,1) Halland 30 319 (12,9) Källa: Valmyndigheten (TT)

Clas Svahn: I Grekland angreps socialdemokratiska Pasoks partihögkvarter av beväpnade män som besköt byggnaden. Några av skotten gick in genom fönstren men ingen ska ha skadats.

Clas Svahn: Nederländerna: Geert Wilders populistiska Frihetsparti har enligt vallokalsundersökningar som publicerats i nederländska medier på söndagen förlorat två av sina fem platser i parlamentet. Istället gick vänsterliberala D66 och centerhöger-partiet CDA framåt. Många valde dock att inte rösta, skriver sajten Euractive.

Clas Svahn: Ukraina röstar också i dag, det är viktigt att tänka på. Till skillnad från oss i EU kan inte ukrainarna känna sig säkra när de går till vallokalerna för att välja ny president. Proryska separatister hindrar folk från att rösta i östra delen av landet, skriver BBC. Valdeltagandet ska dock vara mycket stort.

Clas Svahn: Och så är det ju jättekul att Sverige tog brons i hockey-VM för en stund sedan!

Clas Svahn: Lettland: Vallokalsundersökningar visar att regeringspartiet Enhet kommer att få 31 procent av rösterna med Harmoniska centern – som ofta beskrivs som proryskt – på andra plats på 13 procent. Lettland röstade i går.

Nils: Clas, du som gillar UFO:n kommer EU lägga nån budget på sådan forskning eller så?
Clas Svahn: Det har lagts fram förslag om detta en gång för många år sedan, men så blev det aldrig. Vilket är synd eftersom fenomenen borde undersökas av vetenskapsmän.

Clas Svahn: 2004 röstade 37,85 procent av de svenska väljarna, 2009 45,53 procent och de siffror som hittills tagits fram tyder på att årets siffra blir över 50 procent. Vi svenskar har helt enkelt börjat vänja oss vid att EU-valet också är viktigt. Vi har fortfarande en bit kvar till siffrorna från förra riksdagsvalet som var 84,63 procent.

Karin: När beräknas rösterna vara räknade?
Clas Svahn: 23-tiden, om allt fungerar.

Clas Svahn: I Tyskland går Merkels CDU tillbaka men förblir största parti och Socialdemokraterna blir näst störst. Detr rapporterar SVT från en första vallokalsundersökning.

Jan Lewenhagen: TYSKLAND. Vallokalerna har stängt i Tyskland och enligt den så kallade vallokalsundersökningen (exit polls) blir valet en framgång för Socialdemokraterna (SPD). Partiet får preliminärt 27,5 procent mot 20,8 procent vid fiaskovalet 2009. Kristdemokraterna backar från 37,9 till 36 procent. Sju nya partier får mandat i Europaparlamentet. Alternativ för Tyskland får 6,5 procent rösterna och ytterligare sex småpartier får nio procent tillsammans. Det betyder ett mandat var till De fria väljarna, Djurskyddspartiet, NPD (högerextremt) Familjepartiet, Piratpartiet och Ekologiska partiet eftersom alla spärrar är avskaffade i Tyskland.

Clas Svahn: Österrike: Vallokalsmätningar visar att att Volkspartei får 27,1 procent och blir störst med SPÖ på andra plats med 23,8 procent. Röstdeltagandet blev 55,8 procent.

Clas Svahn: Danmark: I de allra senaste opinionmätningarna ser EU-kritiska och främlingsfientliga Dansk folkeparti (DF) ut att gå mot en storseger, och bli största parti i EU-parlamentsvalet. I mätningarna ligger partiet på 24–25 procent av rösterna. Läs mer här.

Clas Svahn: Storbritannien: Mycket talar för att Ukip blir största parti i britternas EU-val. Det EU-kritiska partiets framgångar sätter press på det politiska etablissemanget. Premiärminister David Cameron uppmanas nu att bli tuffare mot EU och skärpa invandringspolitiken. Läs mer här.

Erik L: Fanns det inte rent av ett UFO-parti i Eu-parlamentet för många år sen? Minns ett nyhetsinslag om det (dock vagt)
Clas Svahn: Nej, inte något renodlat ufoparti. Däremot arbetade italienska högerpopulistiska Lega Nord för att EU-länderna skulle öppna sina arkiv i frågan. (Du kan läsa mer om detta här/ http://www.mnn.com/earth-matters/space/stories/european-union-may-disclose-its-ufo-files). 1978 försökte Grenadas premiärminister Eric Gairy övertyga FN att ta upp frågan men störtades under en kupp då han befann sig i New York. Farligt att engagera sig för mycket i frågan :-)

Clas Svahn: Spanien: Enligt El Pais har deltagandet i valet till Europaparlamentet vid 18-tiden uppnått 34.06 procent, något högre än vad som registrerats vid samma tidpunkt i valet 2009 ( 33.79 procent). Tidningen citerar inrikesdepartementet.

ABCDE: Clas Svahn, du skrev " I Grekland är röstning obligatoriskt och inte som i Sverige frivilligt. " Min fråga, finns det något straff / böter om man inte röstar annars är det ganska tandlöst
Clas Svahn: Nej, faktiskt inte. Det är lagstadgat att man måste rösta men gör man det inte så är det inte straffbart.

Clas Svahn: I kväll räknas alla röster en första gång och på måndag börjar länsstyrelserna den slutliga rösträkningen. Först då står de exakta siffrorna klara. Men vallokalsundersökningar under kvällen och de siffror som kommer att presenteras efter klockan 23 ger med all säkerhet ett ganska säkert facit.

gustav: Claes, betyder det att det i princip är en tandlös lag som enbart är ett spel för kulisserna? För om grekerna måste rösta, men absolut inget händer/sker om de inte gör det, då känns lagen spontant ganska värdelös.
Clas Svahn: Så är det givetvis. Men man vill ändå visa hur viktigt det är att alla faktiskt röstar.

Tom Andersson: Jag klickade på följande rubrik "Just nu: Ukip ser ut att vinna hos britter" på huvudsidan och kom till den här chatten?
Clas Svahn: Du hamnar rätt. Rubriken görs om efterhand. Just nu har vi stort valmöte på DN så det tar en stund att ändra.

Jan Lewenhagen: ÖSTERRIKE. Högerpopulistiska FPÖ är EU-valets med vinnare med 19,5 procent av rösterna (+6,8). Även De gröna kan kalla sig vinnare med 15 procent (+5,1) liksom det nya borgerliga partiet Neos som debuterade vid höstens val och nu preliminärt får 7,9 procent.

Clas Svahn: TT: Vallokalsundersökningssiffror från Grekland visar 26–30 procent för vänsteralliansen Syriza, 23–27 för regeringsdominerande konservativa Ny demokrati och 8–10 procent för nynazistiska Gyllene gryning, rapporterar nättidningen Ekathimerini. Ni kan följa tidningens direktrapportering här.

Jan Lewenhagen: ÖSTERRIKE. Största EU-parti i Österrike är även fortsättningsvis det konservativa ÖVP med 27,5 procent (-2,5) och Socialdemokraterna är näst störst med 23,8 (-0,1).

Clas Svahn: Ukraina: Valdeltagandet i dagens presidentval var enligt den centrala valkommissionen klockan 18 uppe i 40,41 procent. Lägst är valdeltagandet i Donetsk-regionen där bara 9,11 procent hade röstat så långt.

Clas Svahn: TT: Nu har flera av de svenska partiernas valvakor smugit i gång. Piratpartiets ledare och tredjenamn på partiets lista, Anna Troberg, är spänd inför resultatet. – Man ställer upp i val för att försvara sina mandat, säger hon. Men det är tveksamt om partiets Christian Engström och Amelia Andersdotter får sitta kvar. – I den senaste opinionsmätningen hade vi 3,9 procent, så det blir spännande. Sedan är ju det här inte det enda valet, så det slutar inte här, säger Troberg.

Jan Lewenhagen: TYSKLAND. Preliminärt resultat för de sex småpartier som ser ut att ta plats i Europaparlamentet med ett mandat vardera: De fria väljarna (1,3), Piratpartiet (1,4), Djurskyddspartiet (1,1), NPD (0,9), Familjepartiet (0,8) och Ekologiska partiet (0,7).

Clas Svahn: Danmark: Jyllandsposten skriver att valdeltagandet ser ut att bli lägre i dag än för fem år sedan.

Clas Svahn: Grekland: Nynazistiska Gyllene grynings 8–10 procent ser ut att bli en framgång gentemot de allmänna valen där partiet fick 7 procent. Vänsteralliansen är den stora vinnaren.

Clas Svahn: Ukraina: Petro Porosjenko får 55,9 procent enligt vallokalsundersökningar i Ukraina. Står sig resultatet blir han landets näste president, skriver TT. I en andra vallokalsundersökning har Porosjenko fått 57,3 procent, skriver Reuters.

Jan Lewenhagen: TYSKLAND. Valdeltagandet ökade i Tyskland från 43 procent till 47,9 procent. Bidragande orsak kan ha varit att i tio delstater var det också kommunalval denna söndag.

Sven: Tyskland har avskaffat spärren - den har ju varit viktig för dem ända sedan Weimarrepublikens misslyckande. Vad har fått tyskarna att ändra sig?
Jan Lewenhagen: Det var inte "tyskarna" som ändrade sig utan fem av åtta domare i författningsdomstolen. Domen kom i februari sedan flera småpartier klagat. Domstolens argument var att en spärr behövs för att skapa stabila regeringar. Europaparlamentet har inte den funktionen, det finns ingen EU-regering, och därför ansåg domstolen att argumentet att varje röst ska vara lika mycket värd vägde tyngre. Domen har kritiserats hårt och som sagt; domstolen var inte heller enig.

Marre: Finns det feministiska stollepartier a la Fi även i andra länder?
Clas Svahn: Du ska inte kalla Fi för ett stolleparti, det är fel och dumt. Oavsett vad man själv röstar på ska man ha respekt för andras åsikter. Att hitta information om andra feministiska partier är ju lika svårt som att slå på teven ungefär. Wikipedia har en lång lista: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_feministiska_partier

Clas Svahn: Ukraina: Den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko kom två i dagens presidentval, skriver Reuters.

Clas Svahn: Piratpartiets toppkandidat Christian Engström har kommit till valvakan och han är segerviss, skriver TT. – Jag är helt övertygad att vi kommer att få sitta kvar, säger han och lockar fram skratt bland partivännerna när han testar ljudet och säger att partiet värnar om de krökta gurkornas rättigheter.

Clas Svahn: Tyskland: Sju nya partier kommer att representera Tyskland i Europa. Bland de etablerade partierna ser valet ut att bli en framgång för Socialdemokraterna. Läs mer här.

ABCDE: Jan Lewenhagen, om Tyskland, de har ingen spärr men det måste ännu finnas en praktisk spärr för att Tyskland har 99 platser alltså måste det finnas en lägstanivån för att komma in beroende på hur många mandat man har i EU. 99 är nästan 100 så då borde lägsta nivån vara ungefär 1% för att komma in och den praktiska spärren borde då vara 1%. ELLER? Tänker jag fel här finns det någon regel som säger något annat. Hur är det ?
Jan Lewenhagen: Ja, spärren ligger i praktiken på runt 0,5 procent. Det finns ett skämtparti som heter Die Partei som fått just 0,5 procent och nu eventuellt också ett mandat.

Clas Svahn: Finland: Samfinländarnas ordförande Timo Soini säger till svenska Yle att han inte räknar med något tredje mandat. Läs mer i Hufvudstadsbladet.

Clas Svahn: Finland: Svenska folkpartiet ser ut att tappa sitt mandat om man utgår från förhandsrösterna, skriver Yle. Inte heller Kristdemokraterna kommer att klara av att få ett mandat. Samlingspartiet och Centern ser ut att bli vinnarna.

Clas Svahn: Trots EU-valets omkring 500 miljoner möjliga väljare är Indien, där 551 miljoner röstade (66,38 procent) tidigare den här månaden, det största demokratiska valet i världen. Läs mer här.

Clas Svahn: Ukraina: Landets blivande president Petro Porosjenko säger i ett första uttalande efter det att valresultatet blivit känt att hans första och främsta fokus blir att få slut på krig och kaos för att skapa fred i landet, skriver Reuters.

Niklas Orrenius: Fi: På Feministiskt Initiativs valvaka firas det nästan redan - förväntan är stor och volymen hög. Medan Womack & Womacks "Teardrops" spelas säger en leende Gudrun Schyman till DN att hon skulle bli mycket förvånad om Fi inte tar minst en plats i Europaparlamentet.

Josefin Sköld: SD: Jimmie Åkesson har anlänt till valvakan, men sitter nu i ett avskilt rum. Även kandidaten Peter Lundgren är här och säger till DN att han är spänd av förväntan.

Clas Svahn: Dagens val är åttonde gången som medborgarna i EU har kunnat gå till valurnorna för att påverka vilka politiker som ska representera dem i parlamentet.

Clas Svahn: Spanien: Valdeltagandet i Spanien är något högre än vid samma tidpunkt 2009, skriver El Pais. Klockan 18 var det 34,08 procent.

Clas Svahn: Tyskland: CDU:s toppkandidat David McAllister säger i en kommentar: ”Vi är nummer ett. Vi har vunnit valet i Tyskland.”

Clas Svahn: Ukraina: Landets nyvalde president Petro Porosjenko säger att det bör genomföras ett val till parlamentet redan i år. Han säger också att han aldrig kommer att erkänna det av Ryssland ockuperade Krim. Det skriver Reuters.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Än så länge gott om plats vid bardisken på hotell Scandic Grand Central på Kungsgatan i Stockholm där Vänsterpartiet håller sin valvaka. Folk troppar in då och då. Småputtrigt och ännu ingen påtaglig nervositet. Varken partiledaren Jonas Sjöstedt eller toppkandidaten Malin Björk har anlänt än.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Frågan vänsterpartisterna ställer sig är om det ska bli ett, två eller möjligen tre mandat. "Två är det vi har siktat på, men opinionsmätingarna har ju svajat hit och dit", säger Marie Antman, kommunikationschef och värdinna för kvällens evenemang.

Clas Svahn: Malta: På Malta verkar regerande Labour vinna ”som vanligt" och får dessutom 53 procent av rösterna, enligt uppgifter på EU-parlamentets webbsida. Det skriver TT.

Clas Svahn: Bulgarien: Främlingsfientliga Ataka i Bulgarien får bara 3,6 procent enligt en vallokalsundersökning. Därmed verkar det inte bli några mandat till partiet. Störst verkar konservativa Gerb bli med 28,6 procent, skriver TT.

Hasse Olsson: SOCIALDEMOKRATERNA: Bland de första in på valvakan hos S var Åsa Westlund, EU-parlamentariker sedan 2004. Hon kandiderar inte till någon ytterligare period utan är här för att heja fram de andra S-kandidaterna.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Nu hördes smällen från den första skumpakorken. Kanske kan tolkas som optimism på vänsterflanken?

Mikael Delin: PIRATPARTIET: Då är vi på plats även hos PP. Jag knep EU-parlamentarikerna Christian Engström i barkön. Han säger att han är hoppfull trots dåliga opinionssiffror men "man vet ju inte hur det ska gå, det är hit och dit."

Kristoffer Örstadius: MILJÖPARTIET: Då är vi på plats även hos Miljöpartiet. De håller sin valvaka på Södra teatern vid Mosebacke. Många miljöpartister hoppas i kväll på att partiet ska bli andra största parti, något som flera opinionsmätningar har visat.

Clas Svahn: Frankrike: Det högerextrema Nationella fronten gör ett rekordval. Vinner med 25 procent av rösterna, skriver Reuters.

Karin Zillén: Danmark: Vallokalerna har stängt i Danmark och den första vallokalsundersökningen ger Dansk folkeparti 23,1 procent, vilket gör det till största parti i EU-valet. Socialdemokraterna får 20, 5 procent, och borgerliga Venstre backar till 17,2 procent.

Clas Svahn: Frankrike: Marine Le Pen, ledaren för det högerextrema Nationella fronten är valets stora vinnare i Frankrike. Francois Hollandes socialister kom bara trea med 14 procent. Detta enligt vallokalsundersökningar.

josefinskold: Tyst och spänd stämning på SD:s valvaka. SVT:s sändning på storbildsskärm.

Karin Zillén: Danmark: Oppositionspartiet Venstres resultat är det sämsta i ett val sedan 1989, och den stora nedgången i opinionen har kommit de senaste veckorna. Ekstra Bladet har kommit med flera avslöjanden om att partiledaren Lars Løkke Rasmussen fått kläder för 152 000 danska kronor och en Mallorcaresa för familjen betald av partiet. "Kalsongaffären" har kostat röster för borgerliga Venstre.

Christian: Debatten i Danmark tycks ha varit väldigt inriktad på att "försvara" den danska välfärden från EU-migration. Är det därför Dansk Folkeparti vinner så många röster? Är debatten annorlunda i Sverige?
Magnus Blomgren: Hej Christian. Det är riktigt att den danska debatten har varit väldigt inriktad på välfärdssystemet (med symboliken barnbidrtag i centrum). I Sverige har dessa frågor debatterats, men långt ifrån i samma utsträckning.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Nu har toppkadidaten Malin Björk anlänt. "Jag tror att vi går framåt och hoppas att det räcker till två mandat", säger Björk.

Argus: Har media i något annat land pushat så stenhårt för något parti på samma sätt som den svenska gjort för Fi? Finns "journalistpartier" som Mp och Fi även i andra EU-länder?
Magnus Blomgren: Hej Argus. Medias roll i valrörelser är alltid av stor betydelse. I vad mån det du antyder gäller i andra länder kan jag inte svara på. De gröna är ett av de stora grupperna och partierna i Europa. Partier motsvarande FI är dock färre.

Clas Svahn: SVT:s vallokalsundersökning börjar nu presenteras. SVT har låtit ett opnionsinstitut fråga över 8.000 väljare och en var vilka frågor som var viktigast för dem som röstade: EU-frågorna är viktigast sa 45 procent medan 37 procent ansåg att det var svensk politik.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Malin Björk erkänner att Feministiskt initiativ har utmanat V: "De kan säkert ta en procent här och där och plocka v-väljare. Men vi är en del av den feministiska rörelsen och det är ju inte så att det finns för många feminister", säger Björk.

Karin Eriksson: CENTERPARTIET: Centerledaren Annie Lööf har anlänt till valvakan i centrala Stockholm, med förväntningarnas leende på läpparna. EU-valet är hennes första stora test som partiledare, och nu på slutet har opinionssiffrorna pekat uppåt. "Jag och många centerpartister med mig har kört ända in i kaklet", säger hon.

Karin Zillén: Danmark: Danskarna har av allt att döma röstat ja till deltagande i ett europeiskt patentsamarbete. Vallokalsundersökningen ger ett ja-resultat på 64 procent.

Niklas Orrenius: FEMINISTISKT INITIATIV: "Det är nu det händer, det som våra barn och barnbarn kommer läsa om i historieböckerna", säger Gudrun Schyman i ett tal på Fi-vakan och jublet vill inte ta slut. Rock-konsertkänsla. I princip alla gäster är yngre än Schyman.

Brevröstare: Hej! Hur funkar det med brevrösterna? enligt valmyndigheten ska de räknas på onsdag. Är beskedet som kommer inatt inte det definitiva?
Magnus Blomgren: Det slutgiltiga resultatet kan komma att justeras något efter att de sista poströsterna är räknade, men vi kommer i stort veta resultatet i kväll. Det är dock viktigt att komma ihåg att personvalen inte kommer att kunna redovisas i kväll.

Clas Svahn: Frankrike: Siffror från Frankrike visar att så många som 59 procent valde att inte rösta i EU-valet.

Hasse Olsson: SOCIALDEMOKRATERNA: Nationella Fronten blir största parti i Frankrike, men Ardalan Shekarabi, medlem i S verkställande utskott, tror inte att det blir någon högervåg i det svenska valet. - Jag tror att det det blir en stark vänsterdominans och att SD inte kommer att göra något bra val, säger han.

josefinskold: Åkesson om valresultatet: "Det kan gå hur som helst".

Du måste fylla i Namn!: Varför kan vi få reda på valresultaten från Tyskland redan nu medan vi får vänta på de svenska till klockan 23?
Clas Svahn: Alla siffror är baserade på vallokalsundersökningar fram till klockan 23, först då har alla vallokaler stängt.

josefinskold: Kort chans att ställa frågor ute på trottoaren utanför SD:s valvaka. Åkesson tror på ett mandat. Hoppas på två. http://t.co/nzbES53sLX

Dan: KD: Maria Larsson, Barn- och äldreminister, samt KD:s förste vice ordförande, kände sig lugn när hon gick in på partiets valvaka. Hon hade tillbringat helgen i sin valkrets. - Många har sagt att de ska rösta och jag känner att det blir ett högt deltagande. Jag önskar att det blir över 55 procent, säger hon. KD satsar på två mandat och Maria Larsson menar att partiets första namn, Lars Adakktusson "har gått igenom som toppkandidat".

Dan Lucas: KD: Ett par hundra kristdemokrater var vid 20-tiden samlade i Skybar i hotellet Radisson i centrala Stockholm. Det var varmt, högljutt och jubel när Maria Larsson äntrade scenen. Efter att ha sackat efter i tidigare mätningar har KD gått fram mot slutet och det märks hos partivännerna i Skybar.

Jessica Ritzén: Jessica Ritzén: FP: Nu öppnar riksdagsrestaurangen för folkpartisternas valvaka. Riksdagskandidaten Stella Fare tippar att partiet behåller sina tre mandat. - Jag tror att många moderater kommer att strömma över till oss. Vi har varit tydligare i EU-frågorna, säger Stella Fare.

Clas Svahn: Att högerextrema franska Nationella fronten får rekordsiffror möts med applåder och jubel på SD:s valvaka, skriver TT.

Kristoffer Örstadius: MILJÖPARTIET: Toppkandidaterna och språkrören kommer till valvakan först efter klockan 21. De kommenterar då SVT:s vallokalsundersökning. Stämningen här på Södra teatern är relativt lugn - ett 50-tal personer på plats.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Partiledaren Jonas Sjöstedt är nu på plats.

Magnus Blomgren: Hej Gustav. Länderna skiljer sig i detta avseende. Några länder har en spärr på 5%. Kolla in detta material så får du lite mer info http://www.europarl.europa.eu/eplibrary/InfoGraphic-2014-European-elections-national-rules.pdf

Gustav: Finns det någon formell högsta tillåtna spärr för att ta sig in i eu-parlamenet och vilket land har den högsta spärren?
Magnus Blomgren: ~~Hej Gustav. Länderna skiljer sig i detta avseende. Några länder har en spärr på 5%. Kolla in detta material så får du lite mer info http://www.europarl.europa.eu/eplibrary/InfoGraphic-2014-European-elections-national-rules.pdf

Hasse Olsson: SOCIALDEMOKRATERNA: - Ett stort steg tillbaka för hela EU-tanken, kommenterar LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson beskeden om att både Nationella Fronten och brittiska Ukip ser ut att göra starka valresultat.

Clas Svahn: Frankrike: Trots socialisternas dåliga resultat ligger siffrorna helt i linje med vad partiet brukar få i EU-valen. 2014: 14,7 procent; 2009: 16,5 procent; 1994: 14,5 procent som exempel skriver Le Monde.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: FP-ledaren Jan Björklund har varit favoritmotståndaren under valrörelsen, säger Sjöstedt med ett brett leende till DN: "Vi är tydliga kontraster och han är beredd att ta debatten. Det är roligt."

Karin Eriksson: CENTERPARTIET: Cirka 400 personer väntas på Centerpartiets valvaka ikväll på konferenscentret Odenplan 7A i Stockholm. Partiledningen och toppkandidaterna är på plats. Stämningen just nu - med en halvtimme kvar till SVT:s vallokalsundersökning - är ganska avslappnad. Centerpartisterna ser ut att lite på de sista opinionsmätningarna, som förutspått att partiet behåller sitt mandat i parlamentet.

Clas Svahn: Danmark: Vallokalsundersökningen visar att Dansk folkeparti får 23,1 %, Socialdemokraterna 20,5 %, Liberalerna 17,2 %, Socialisterna 11,9 %, Konservativa 8,2 % Folkrörelsen mot EU 7 %.

Kristoffer Örstadius: MILJÖPARTIET: Miljöpartiets grundare Per Gahrton har stora förhoppningar om kvällen. "Allt tyder på att vi kommer gå framåt, så det kommer nog bli en väldigt trevlig stämning. Jag hoppas att vi får tre mandat i EU-parlamentet. Jag tror det är rimligt", säger han till DN.

Clas Svahn: Frankrike: Nationella fronten kommer sannolikt att ta var tredje fransk parlamentsplats om siffrorna håller. 25 av de 74 platserna ser nu ut att gå till partiet.

Mikael Delin: PIRATPARTIET: Runt 60 personer har samlats på PP:s valvaka. De tre toppkandidaterna (dagens EU-parlamentariker och partiledaren Anna Troberg) sitter vid varsitt bord. Väljare som donerat pengar till valkampanjen har fått platser vid kandidatborden. Hamburgertallrik står högt i kurs.

Clas Svahn: Enligt SVT:s vallokalsundersökning bestämde sig 40 procent av väljarna i dag eller under senaste veckan. I riksdagsvalet är siffran 30 procent.

josefinskold: Nyligen kom en granne till valvakans lokal ut och lämnade tillbaka valinfo från SD. "Det känns obehagligt att de är här", säger han.

Micke: Hur går det i Finland?
Clas Svahn: Du kan följa Finland här: http://svenska.yle.fi/ Senaste nytt är att SFP ser ut att klara sitt mandat.

Dan Lucas: KD: Ebba Busch Thor partiets andre kandidat talar om sin syn på jämställdhet. - Att vi ser varandra som människor. Därför fortsätter jag att säga nej till kvotering. Hon berättar också om att hon har rest runt bladn grisstallar i Sverige. Debatten om det danska fläsket har satt spår i valrörelsen.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: DN berättade i lördagstidningen att musikern och konstnären Dror Feiler skulle kunna bli en kryssjoker på v-listan och ta sig förbi högre rankade kandidater hela vägen in i EU-parlametet. "Det vore spännande", skrattar partiets pressansvariga Åsa Mattsson.

Jessica Ritzén: FP: Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm, tyckte att det var fler som tog FP-sedlar än Moderata dito där hon delade ut i tre timmar på Östermalm. - Jag hoppas vi tar tre mandat, både Marit Paulsen och Jasenko Selimovic har unik erfarenhet av ett Europa i krig, säger Edholm.

Clas Svahn: Frankrike: Marine Le Pen säger: ”Vårt folk vill inte längre stå utanför”, i en kommentar till partiets stora framgång. Det skriver Le Parisien.

Jessica Ritzén: FP: Ett drygt hundratal folkpartister stimmar, dricker vin och försöker sätta knorren på grisen uppsatt på en vägg. Alla tror på en fortsatt Marit-effekt och att den danska grisdebatten ska ge liberalerna en skjuts. Varken Marit Paulsen eller Jan Björklund tänker dyka upp före elva.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Nu hyllas toppkandidaten Malin Björk med spontana hurrarop och applåder.

Clas Svahn: Finland: De preliminära resultaten från Finland finns på den finländska valmyndighetens sida.

Hasse Olsson: SOCIALDEMOKRATERNA: Den socialdemokratiska partiledningen anlände till valvakan i chartrad buss. Partiledaren Stefan Löfven är fåordig när han möts av de församlade journalisterna men hinner ändå konstatera att Nationella Frontens framgångar "inte är bra".

Clas Svahn: TT: SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommenterar Nationella frontens framgång: – Det är väldigt intressant och inte oväntat på något sätt. Marine Le Pen har varit kanske den mest populära politikern i Frankrike i vissa mätningar så det är inte oväntat. TT: Är det ett positivt resultat enligt dig? – Framför allt är det ett intressant resultat. Det är klart att de här frågorna kring invandring och kring deras EU-kritik tycker jag är väldigt bra. Ju fler invandringskritiker vi får, desto bättre. TT: Kan du se ett samarbete med dem? – Vi har inte landat där ännu. Det enda parti vi sagt hittills att vi är bekväma att arbeta med är Dansk folkeparti, säger Åkesson på valvakan.

ABCDE: Jan Lewenhagen, Vänligt av dig att svara jag har en uppföljning på min fråga om Tyskland och valspärren, du skrev att den är 0.5% men det skulle då ge Tyskland 200 mandat om 0.5% är allt som krävs för en plats, är det någon form av fördelningssystem de har som gör att trots att det bara finns 99 platser så behöver man bara 0.5% och OM så vem är då förloraren för att om man har 99 platser och det bara krävs 0.5% vem är det som förlorar sin matematiska plats?
Jan Lewenhagen: Oj, överstiger min matematiska förmåga. Men man kan ju inte dela mandatkakan i det oändliga. Någonstans tar mandaten slut och gränsen ser just nu ut att ligga vid 0,7 procent av rösterna.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Nu kommer Stockholmsdistriktets ordförande Seluah Alsaati upp på scenen för att tacka kampanjarbetarna.

MILJÖPARTIET: Carl Schlyter, som sitter i Europaparlamentet, leder kvällens valvaka.

Dan Lucas: KD: Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare, är näjd med valröresel.-

Jan: Påverkar EU valet de opinionsmätningar som görs för riksdagsvalet under maj? Tänker att de partier som får bra valrörelse i EU valet får bra resultat i de vanliga opinionsmätningarna.
Magnus Blomgren: Hej Jan. Egentligen finns inget säkert svar på din fråga, men givetvis är det viktigt för partierna att göra ett bra resultat ikväll, även inför höstens val. De vill givetvis vara på uppgång och kunna beskriva sig som ett parti med vind i segeln. Motsatsen skapar lite motlut.

Mikael Delin: PIRATPARTIET: "Jag har inte ens funderat på att åka ut. Men händer det så kommer vi fortsätta, både i riksdagsvalet och i några kommunval. Det här är för viktiga frågor för att ge upp", säger EU-parlamentarikern Christian Engström till DN.

Kristoffer Törnmalm: M: På Norra Latin börjar valarbetare och statsråd sakteligen strömma in. Jag pratade precis med infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd som enligt egen utsaga har varit en flitig kampanjare inför valet. Bortsett från att hon slog fast att hon skulle vara nöjd om Moderaterna fick mer än 15 procent i valet (drygt tre procentenheter sämre än 2009), så delade hon med sig av sitt bästa tips för att klara det stillastående valarbetet: Stödstrumpor.

Dan Lucas: KD: "Vi är en folkrörelse och i den här relsen har vi besivsat det. Vi har aldri delat ut så mycket valmaterial", säger Acko Ankarberg Johansson

Karin Eriksson: CENTERPARTIET: Alla toppkandidaterna håller tacktal, trots att det dröjer timmar tills valresultatet kommer. Störst jubel blir det när trean på listan – Fredrick Federley – greppar mikrofonen. "Det finns många som har dömt ut det här partiet, men vi har visat att det är fullt av livskraft", sa han.

Clas Svahn: Ungern: Klockan 18.30 var antalet röstande lägre än det var 2009. 27,64 procent mot 34,9 procent då.

Rolle: Får man rösta i eu valet om man bodde här i Sverige i 5 år ?
Magnus Blomgren: Hej Rolle. Det krävs att du är svensk medborgare eller är EU-medborgare (från något annat EU-land) som och folkbokförd i Sverige.

Malla: När får man lite tendenser om valutfallet?
Clas Svahn: Vid 21-tiden ska det komma när det gäller Sverige. Men först 23 så kommer det säkrare siffror för hela EU.

Alexander: Vad är prognosen för UKIP? 25%
Magnus Blomgren: Än så länge har jag enbart sett att UKIP förväntas bli största parti och de har framför allt tagit röster från Torries. Inget är ju dock klart ännu.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: S-kandidiaten Marita Ulvskogs förlupna "skithög" om Gunnar Hökmark (M) lockar till skratt när Alsaati återberättar incidenten från Aftonbladets tevedebatt.

Jessica Ritzén: FP: - Skandal att Front National blivit största parti i Frankrike. Det är en lärdom och en läxa vi måste lära i Europa när nationalisterna kan växa sig så starka, säger Cecilia Wikström, EU-parlamentariker.

Erik: Det sägs att inga resultat får publiceras före alla vallokaler stängt, hur kommer det sig att Finlands preliminära resultat publiceras?
Magnus Blomgren: Man har från EU:s sida bett om att alla valmyndigheter ska hålla på sina nationella resultat, men det verkar råda lite oklarheter. Vad som hänt i Finland vågar jag inte svara på.

Dan Lucas: KD: Maria Larsson konstaterar att Fi tycks göra ett starkt val och om de kommer in i EU-parlamentet kommer de att gå stärkta ut i höstens riksdagsval. _ Jag debatterar gärna med Gudrun Schyman om jämställdhet. Det blir viktigt att granska Fi. De har en lång önskelista, men ingen finansiering, säger Larsson.

josefinskold: Inga raster (rasister) skriver grannar till valvakan på ett tyg som hänger ut genom fönstret. http://t.co/b3wg2ZIwTY

Clas Svahn: Frankrike: Premiärminister Manuel Valls kommenterar Nationella frontens enorma framgångar: ”Det är en chock, rena jordbävningen”.

josefinskold: Knäpptyst väntan på första vallokalsundersökningen. http://t.co/pmI5jgajBi

Mikael Delin: PP: Partiledare Anna Troberg till de samlade partikamraterna: "Vad som än händer i kväll älskar jag er alla. Ni är de bästa aktivisterna som finns." Möts av: "Anna! Anna! Anna!"

Kristoffer Törnmalm: M: Moderater strömmar in på valvakan på Norra Latin. Några av de mer namnkunniga politikerna som har dykt upp är infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd, arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Men framför allt många valarbetare. Snart är det dags för vallokalsundersökning.

Clas Svahn: Danmark, Frankrike och Storbritannien har röstat starkt EU-kritiskt.

josefinskold: Applåder för Dansk Folkepartis resultat på SD:s valvaka nu.

Clas Svahn: Frankrike: Den tidigare ledaren för Nationella fronten, Jean-Marie Le Pen kräver i en intervju att Francois Hollande avgår och Marine Le Pen att parlamentet upplöses.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Mikael Gustafsson tror att han kan få sitta kvar i parlamentet: "Det hoppas jag innerligt och det känns bra, vi har en vänstervind."

Clas Svahn: SVT:s vallokalundersökning visar att Fi kommer in i parlamentet liksom SD.

Clas Svahn: Både C och KD klarar sig medan PP åker ur.

Clas Svahn: Här är siffrorna från SVT:s vallokalsundersökning: V får 8,1, S får 23,7, MP får 17,1, C får 6,2, FP får 9,5, KD får 5,1, M får 13, PP får 2,5, SD får 7,0, FI får 7,0.

Mikael Delin: PP: Först: "Neeeej!" Nu: Tystnad när SVT fortsätter räkna upp vallokalundersökningens resultat.

josefinskold: SD firar stort. 7.0 i vallokalsundersökningen.

Hasse Olsson: SOCIALDEMOKRATERNA: Gapskratt hos S när SVT visar bilder från Moderaternas valvaka.

Clas Svahn: Här är siffrorna från SVT:s vallokalsundersökning. Stora vinnare är Fi, SD och MP. Förlorare är M och PP: S: 23,7 MP: 17,1 M: 13 FP: 9,5 V: 8,1 SD: 7,0 FI : 7,0 C: 6,2 KD: 5,1 PP: 2,5

josefinskold: SD hånskrattar åt tv-bilderna från M:s valvaka.

Karin Eriksson: CENTERPARTIET: Centerpartisterna var åttonde parti i vallokalsundersökningen, men jublade som om de kom först av alla. Om resultatet står sig är det en liten framgång för partiet. Efter de senaste krisåren tycker centerpartisterna att det är en stor seger.

Clas Svahn: Fi: Gudrun Schyman säger om SVT-undersökningens resultat: ”Det är fantastiskt och den motsvarade det tryck som finns i den här rörelsen”.

Magnus Falkehed: Rena rugbymatchen inne på Marine Le Pens högkvarter.Jubel, champagne och bombastiska uttalanden.

Magnus Falkehed: FRANKRIKE De övriga partierna visste att det skulle svida när valurnorna tömdes, men ingen hade förutspått ett sådant här nederlag för alla stora partier vid sidan av Front National.

Magnus Falkehed: FRANKRIKE De övriga partierna visste att det skulle svida när valurnorna tömdes, men ingen hade förutspått ett sådant här nederlag för alla stora partier vid sidan av Front National.

Clas Svahn: SVT:s undersökning visar att Fi har en övervikt av kvinnor liksom MP som också har en övervikt av kvinnor. Båda partierna gick framåt ordentligt.

Magnus Falkehed: VIsst kan man säga att detta "bara" är ett EU-val men det kommer att få långtgående inrikespolitiska följder i Frankrike.

Danmark: Dansk folkepartis EU-kandidat Morten Messerschmidt hyllas på valvakan av tidigare partiledaren Pia Kjærsgaard. Danmark: Dansk folkepartis EU-kandidat Morten Messerschmidt hyllas på valvakan av tidigare partiledaren Pia Kjærsgaard.

Clas Svahn: FP har det största andelen väljare som också valde att kryssa i en person. Det visar SVT:s undersökning.

Magnus Falkehed: FRANKRIKE Träffade även Marine Le Pens pappa, partigrundaren Jean-Marie Le Pen. Han var mäkta stolt trots att man ett tag hade kunnat misstänka att han försökte lägga krokben för dottern med sitt uttalande om Ebolavirus som lösning på invandringen. Deras relationer har alltid varit bisarra...

Clas Svahn: Kristina Winberg blir sannolikt SD:s första EU-parlamentsledamot. Hon säger till SVT att hon ännu inte vet vilken grupp som SD kommer att gå med i.”Många har tröttnat på att EU får mer och mer makt över länderna.”

Dan Lucas: KD: Maria Larsson sade innan valvakan att hon hoppades på två mandat. Står sig vallokalsundersöknignen kommer den förhoppningen inte att räcka, utan Lars Adaktusson lär bli den ende svenske kristdemokraten i parlamentet.

Clas Svahn: Jimmie Åkesson säger till SVT att partiet kanske inte kommer att kunna ge besked om vilken grupp man ska ansluta sig till förrän efter valet i höst.

Clas Svahn: MP: Isabella Lövin är mycket nöjd. Hon säger till SVT: ”Jag tror det beror på att vi varit väldigt tydliga om vad vi vill göra inom EU, inte vad vi inte vill göra. Många förstår att vi är konstruktiva.”

Magnus Falkehed: FRANKRIKE Claes Svahn: Det verkade Marine Le Pen redan vara medveten om. Svävade mycket på den frågan när jag ställde den.

Clas Svahn: Peter Wolodarski till SVT: ”Att M backar så kraftigt från ett dåligt resultat på 18 till 13 procent, det är kvällens stora nyhet. Det ser ganska tomt ut på Moderaternas valvaka. Frågan är, kommer detta att spilla över på valet i höst?”

Clas Svahn: EU-parlamentet består i dag av 65 procent män och 35 procent kvinnor.

Clas Svahn: Peter Wolodarski ser en Lars Adaktusson-effekt som kan ha räddat KD från att åka ur EU-parlamentet.

Dan Lucas: KD: Stämningen på KD:s valvaka kan bäst bekrivas som måttfull lättnad. Inget jubel, men varma applåder när vallokalsundersöknignen kom. - Vi får i varje fall behåla ett mandat, vi åker inte ut, som Nackabon Mattias Pettersson uttryckte det. Han sätter också ord på det många tycks känna på valvakan. Visserligen nådde partiet inte målet att få två mandat - om vallokalsundersökningen också blir slutresultat. Men partiet går dock fram. _ Det känns som vi har lite medvind nu, säger Mattias Pettersson.

Clas Svahn: Marita Ulvskog till SVT: ”Det är tidiga siffror och vårt sikte var 24,4 procent, vi får väl se om vi når dit. En del väljare har valt de andra partierna, inte oss och M som står emot varandra. Vi har gjort en väldigt bra kampanj som vi kommer att ha nytta av i nästa valrörelse.”

Hasse Olsson: SOCIALDEMOKRATERNA: Om resultatet från Vallokalsundersökningen står sig tappar S ett mandat i EU-parlamentet.

Jan Lewenhagen: UNGERN. Europavalet blir en ny framgång för regeringspartiet Fidesz som preliminärt får 53 procent av rösterna. Högerextrema Jobbik blir näst största parti med 15 procent medan socialisterna MSZP får 11 procent.

Clas Svahn: På Moderaternas valvaka är stämningen låg. Partiet backade över 5 procentenheter. SVT har inte ens lyckats få en förbokad intervju eftersom partisekreteraren sitter i möte.

Fredrik: Det låter som om flera högerextrema partier börjar växa fram och få mer makt när man läser nyheterna om EU-resultaten. Är det befogat att oroa sig över detta eller är det mer av en konfirmeringsbias?
Magnus Blomgren: Jag vet inte riktigt vad du menar med konfirmeringsbias, men det är precis som förväntningarna, en rad högerextrema/populistiska partier som gått fram i flera länder. Hur detta väl faller ut i termer av grupper och dess inflytande i parlamentet är dock för tidigt att säga.

Kristoffer: Finns det några preliminära rapporter om valdeltagandet?
Magnus Blomgren: Inte ännu.

Clas Svahn: Mona Sahlin till SVT: ”Jag tycker om de feministiska vindarna, bara uppgången för Fi och MP är större än SD:s totala andel.”

Clas Svahn: Birgitta Ohlsson i SVT: ”Det behövs mer feminism i FP.”

Jessica Ritzén: FP: Knäpptyst chock. Partiet tappar en tredjedel av röstarna om valun står sig. Toppkandidaterna liksom jämställdhetsminister Maria Arnholm smiter från kommentarer.- Vi har motvind, vi EU-positiva just nu i hela Europa, säger partisekreterare Nina Larsson.

Ivar: Vad innebär egentligen prognosen, någon sanning i den?
Magnus Blomgren: Prognosen är i nationella val relativt trovärdiga. Det är lite svårare att göra dessa prognoser i EP-val, så vi siffrorna kan mycket väl förändras under kvällen.

Linus: Hur har det gått för miljöpartiet?
Magnus Blomgren: I prognosen får de 17,1%

viktorbk: I valet 2034 kommer S jubla över att M bara fick 3 procent. M kommer kontra med att S 5 procent inte är ett trovärdigt regeringsalternativ.

Dan Lucas: KD: Jubel för Lars Adaktusson när han går upp på scenen. _ Det känns helt fantastiskt. Det är första gångens edan 199 som vi går fram, säger han. _ Det som jag är mest imponerad av är vilket fantastisk folkrörelseparti kristdemokraterna är. Här finns ett potential som vi bara sett början av, tillägger han och pekar på höstens riksdagsval.

Clas Svahn: Sahlin påminner i SVT om att det inte är de rasistiska vindarna som blåst hårdast och menar då att SD fick 7 procent medan Fi och MP har 24,1 tillsammans.

Clas Svahn: Mona Sahlin kallar i SVT valet för en ”kollaps för Moderaterna” medan Birgitta Ohlsson kallar det för ett ”svårt läge”.

viktorbk: RT @MartinAagaard: Nu vill jag se en intervju med Hökmark. Allra bästa vore om Marita Ulvskog gjorde intervjun.

Karin Eriksson: CENTERPARTIET. Partisekreteraren Michael Arthurssom vågar nu hoppas på ett hyfsat valresultat. "Vi har haft ett jättetufft utgångsläge några veckor före valet. Vi har gjort en fantastisk valrörelse, fått fram våra frågor och mobiliserat hela rörelsen", säger han. EU-valet är det första stora testet för Annie Lööf som partiledare, och hon har också varit partiets stora affischnamn, i brist på känd toppkandidat. "Den som har burit detta mer än någon annan, det är Annie. Hon har klivit fram den sista veckan som ingen annan partiledare", säger Michael Arthursson.

viktorbk: Problemet är väl inte att FP och M kampanjade som EU-positiva, utan att det var oklart vad de var förutom det.

Clas Svahn: Kent Persson, M:s partisekretrare: ”Detta visar att det är tungt att bära regeringsmakten även i Sverige. Till vänster om S samlar vänsterpartierna 33 procent mot S 23 procent”, säger han varnande till SVT och säger också att M har gjort en ”väldigt bra valrörelse”.

Dan Lucas: KD: Adaktusson tonade ner partiets ambition att klara två mandat. _ Vi har haft opinionsmätningar där vi legat på 6 procent och det har lett till förhoppnignar. Men för två månader sedan sågs det ut so om vi skulle åka ut. Så allt beror på vad man jämför med, sade han.

Clas Svahn: EU-parlamentets karta ritas om. SVT presenterar en undersökning från ett brittiskt institut: I EU-parlamentet minskar högergruppen medan EU-skeptkerna ökar från 31 till 40. Grupplösa går från 32 till 95 platser, där finns de högerextrema. S-gruppen ökar något medan den gröna gruppen minskar, liberalerna tappar stort, den moderata och kristdemoratiska gruppen backar.

Dan Lucas: KD: - I de starka vänstervindar som blåser har vi klarat oss bra. Jag väljer att se det från det hållet, fortsatte Adaktusson

viktorbk: Vi har genomfört en bra valrörelse, säger Kent Persson. De otrogna sossarna faller i hundratal vid Norra Latins portar.

Clas Svahn: Parlamentets största grupp är European People's Party och samlar kristdemokrater och konservativa partier. Den är fortfarande störst men minskar stort från 271 till 217 platser.

Clas Svahn: Frankrike: Premiärministern säger att ”nu måste vi börja på ny kula”, rapporterar SVT från Paris.

Mikael Delin: PP: Många pirater på valvakan säger att kampen nu måste fortsätta föras globalt. Men holländaren Walter van Holst som rest hit för att stötta säger att det svenska valresultatet är ett stort bakslag. "Det holländska Piratpartiet till exempel är... skit. De två svenska parlamentarikerna hade ett gott rykte i Bryssels. Just nu finns ingen som kan ersätta dem."

Clas Svahn: Rumänien: Socialisterna vinner med 41 procent före Liberalerna på 14 procent med Folkpartiet på tredje plats med 10 procent enligt vallokalsundersökningar.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Aron Etzler, partisekreterare, äntrade scenen när resultatet av SVT:s vallokalsundersökning hade kommit: "Om det här står sig är det Vänsterpartiets första valframgång på 15 år. Vi har en vänstervåg och en feministiskt våg", sade han och möttes av jubel och applåder.

Clas Svahn: TT: Om framgången för FI får konsekvenser för riksdagsvalet i september är oklart, enligt professorn i statsvetenskap Jonas Hinnfors. – Men om det håller sig kommer det politiska landskapet att ritas om, säger han till nyhetsbyrån i en första kommentar till Valu.

Clas Svahn: Ungern: Med 78 procent av rösterna räknade har rasistiska Jobbik fått 15 procent av rösterna.

Dan Lucas: KD: Ebba Busch Thors, partiets andra kandidat, kommer troligen inte bli EU-parlamentariker. - Jag ser det ädnå som en framgång. Trots alla olyckskorpar så säkrar vi ett mandat och vi går framåt. - Och vi har lyfte en viktig fråga: hur vi ska kunna ha konkurrens utan fusk i grisnäringen, lägger hon till. Ebba Busch Thor har gjort kampen mot framför allt dansk fläskproduktion till sin. Den industrielal produtkioenn leder till att danska grisar regelbundet får sina svansar kuperade och dessutom har antibiotikaresistenta bakterier i svinproduktionen lett till minst fyra människors död. När hon gick upp på scenen och bjöd partivännerna ta för sig av kaffet lade hon därför till: - Och där finns tårtor _ med knorr

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Prognosen säger alltså att V får 8,1 procent vilket om det står sig med all sannolikhet betyder två mandat i EU-parlamentet. Därmed får Mikael Gustafsson sitta kvar och får nu förstärkning genom toppkandidaten Malin Björk. Sammantaget har de en mycket utpräglad feministisk profil och har alltså lyckats dra röster trots att Feministiskt initiativ också ser ut att gå mot en framgång.

Clas Svahn: Frankrike: Trots resultatet där ett EU-kritiskt parti som Nationella fronten går starkt framåt så har antalet fransmän som är positiva till EU ökat med 13 procent sedan 2013.

Amanda: När kan vi få några siffror om valdeltagandet i Sverige?
Magnus Blomgren: Hej Amanda. Det kommer förmodligen inga siffror kring valdeltagande förrän 23.00

Andreas: Vet ni något om när den första prognosen baserad på räknade röster kommer?
Magnus Blomgren: Hej Andreas. Det kommer inte komma några siffror förrän 23.00

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Jens Holm, riksdagskandidat och tidigare EU-parlamentariker, är engagerad i djurrättsfrågor. Han är kritisk till grisdebatten: "Problemet är att vi har ett systemfel i Europa, djurhållningen är alldeles för industriell. Svaret är inte köttnationalism utan att äta mindre kött."

Clas Svahn: Skottland: Enligt officiella uppgifter har 35,9 procent av de röstberättigade röstat. En uppgång med 5 procent från 2009, skriver The Scotsman.

Clas Svahn: Det som ser ut att bli valresultatet för hela Europa visar att de gröna frågorna, särskilt klimatfrågan, inte prioriteras. De gröna backar där medan man går fram i Sverige.

Clas Svahn: Just nu ser det ut som om antalet röstande i Europa som helhet hamnar en bra bit under 50 procent och på samma nivå som 2009, alltså 43 procent.

josefinskold: Åkesson vill inte ge några nya besked om vilken grupp SD kommer att tillhöra. Kandidaten Peter Lundgren hoppas på samarbete med DF.

Clas Svahn: TT: Högerextrema partier går framåt i ett antal länder, men överraskningarna är ändå få, enligt Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo. Deras förmåga att påverka EU-politiken beror på om de lyckas samarbeta. – Att det skulle gå bra för Danskt Folkeparti och Front National var redan känt, den stora frågan är snarare om de kommer att kunna bilda egen grupp i parlamentet och det får vi inte veta i dag, säger Daniel Poohl, till TT.

Dan Lucas: KD:Lars Adaktusson vill inte dra några slutsatser om vad moderaternas katastrofala val kommer att få för betydelse för alliansregeringen i höstens riksdagsval. _ Vi har inte fått ett färdigt resultat än. Dessutom är riksdagsvalet fyra månader bort. Så jag avvaktar med slutsatser - det är för tidigt. Trots att han sanolikt blir den ende svenske kristdemokraten i EU-parlamentet, så talar ha om vikten av en "stark kristdemokrati". _ Vi som parti vilar på värderingar om varje människas unika värde. Det är vitkgit att lyfta fram de värderingarna i det läge vi fåt nu. Det är skakande rapporter vi får nu från flera länder där främlingsfientlgia partier går fram

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: En uppsluppen Mikael Gustafsson konstaterar vid bardisken att utsikterna ser goda ut för att han ska få sitta kvar i EU-parlamentet. Men som andranamn är han beredd att släppa sin plats i jämställdhetsutskottet till Malin Björk: "Är man förstanamn så får man välja först."

Clas Svahn: UNGERN: 29,2 procent gick och röstade mot 36,3 procent 2009.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Känslan på Scandic Grand Central är att vänsterpartisterna är förvissade om att det goda resultatet i vallokalsundersökningen står sig - en och annan börjar redan troppa av.

Clas Svahn: STORBRITANNIEN: EU-skeptiska UKIP får 24 platser i parlamentet om siffrorna står sig. Debatten om ett nytt medlemsavtal är uppe på dagordningen.

Mikael Delin: PP: "Piratpartiet kommer leva vidare och jag sitter kvar iallfall det här året ut. Sen får vi se vad som händer", säger Piratpartiets partiledare Anna Troberg till DN.

Clas Svahn: POLEN: Ett nytt högerextremistiskt parti, Nya högerkongressen, har fått runt 7 procent vilket kan ge 5 mandat enligt SVT.

Jan Lewenhagen: POLEN. Regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) ser ut att hålla ställningen som Polens största parti (32,8 procent), knappt före konservativa Lag och rättvisa 31,8 procent. Nya högern, det nya EU-kritiska partiet, får preliminärt 7,2 procent. Valdeltagandet var lågt _ 22,7 procent.

Niklas Orrenius: FEMINISTISKT INITIATIV: Skakigt nätverk men hög stämning på Fi:s valvaka. 7,1 % i ValU gör att hoppet om två platser i parlamentet väcks. I EU-valet 2009 övervärderade dock vallokalsundersökningen Fi: fick 3,2 % i ValU - 2,2 % när rösterna räknats.

Clas Svahn: FINLAND: I Finland gick extremhögern och vänstern framåt, skriver Yle.

Clas Svahn: Kent Johansson C säger till SVT att han är nöjd med att partiet har säkrat ett mandat. ”Det finns de som räknat ut oss från parlamentet, så det här känns skönt.”

Karin Eriksson: CENTERPARTIET: "De sista dagarna har sparven flugit in i käften på oss. Men sparven har varit en gris", säger centerveteranen Hans Lindqvist. Han var en av många som var ute och kritiserade partiledningen i samband med det stora bråket om idéprogrammet för drygt ett år sedan. "Nu känner man igen Centerpartiet. Det är landsbygdsparti som har erfarenhet och kan jordbruk och landsbygd", säger han.

Dan Lucas: KD: När Lars Adaktusson intervjuas av de förra kollegorna ställer sig unga kristdemokrater upp och jublar. De håller väl synliga skyltar med partiets slogan: Rätt agenda i Bryssel

Clas Svahn: Lars Adaktusson säger till SVT att det känns väldigt bra: ”Det här partiet har visat att det är ett folkrörelseparti. Vi hade hoppats på två mandat men vi får se hur det blir till slut.”

Clas Svahn: FINLAND: 40,9 procent av finländarna röstade i EU-valet.

viktorbk: "Jobb och företagande och så vidare." Adaktussons agenda klarnar.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Marianne Berg, avgående riksdagsledamot och feministisk profil i V, välkomnar framgångarna för Fi men anser också att nykomlingen har svagheter. "De har inte grunden när det gäller de ekonomiska spörsmålen, det är ändå grunden för välfärden. Där tycker jag att de är lite vaga."

Clas Svahn: SVT presenterar skolvalet där 90 000 elever röstade. Där fick Piratpartiet 8,3 procent och hade klarat sig kvar i EU-parlamentet. S vann med 20,6 procent med M som näst största parti på 16,3 procent. SD hamnar högre än i det verkliga valet med 9,7 procent.

Mikael Delin: PP: Alexander Bard, nybliven medlem i Piratpartiet, tänker fortsätta sitt engagemang säger han till DN. "Svenskarna har inte fattat ännu hur viktiga integritetsfrågorna på nätet är. När de gör det kommer vi in."

Hasse Olsson: SOCIALDEMOKRATERNA: Om resultatet från Vallokalsundersökningen står sig tappar S ett mandat i EU-parlamentet.

Hasse Olsson: SOCIALDEMOKRATERNA: Moderaternas valresultat är en "total genomklappning", enligt toppnamnet Marita Ulvskog.

Clas Svahn: FRANKRIKE: "EU-skeptikernas genombrott destabiliserar Europa", är en av rubrikerna i franska högertidningen Le Figaro i morgon, twittrar tidningen själv ut. Huvudrubrik på förstasidan är "Jordbävning" – bredvid en jublande Marine Le Pen. Det skriver TT.

Clas Svahn: KROATIEN: Med 75 procent av rösterna räknade har Kroatien slagit rekord för antal röstande med blygsamma 25,59 procent.

Clas Svahn: STORBRITANNIEN: 64 procent av väljarna valde att inte rösta.

josefinskold: Just nu nästan tomt på SD:s valvaka. Det är för varmt för att vistas inomhus.

Clas Svahn: TT: "För första gången sedan 1979 har vi vänt trenden med fallande valdeltagande" stoltserar en av EU-parlamentets talesmän i Bryssel. 43,1 procent är dock i princip detsamma som 2009.

JdZ: Känns som Valu undersökningen är rätt meningslös . Om ca 4 - 6 miljoner får rösta, och enbart 50 % av dem har röstat så är det 2 - 3 miljoner som röstat. 1.2 miljoner av dem har förtidsröstat, och kan därmed inte täckas i Valu undersökningen överhuvudtaget
Magnus Blomgren: Valu är svårare i EP-val än i nationella val, bland annat på grund av osäkerheten med valdeltagande. Jag skulle dock inte säga meningslöst, då de ändå tar hänsyn till en del av det du tar upp. Hur som helst, får vi alldeles strax se hur pass korrekt undersökningen är.

Dan Lucas: Mats Odell tycker det vore "tråkigt om vår störsa allianspartner blir omsprungen av Miljopartiet" - Men vi har inte sett det än, säger han och påpekar att det endast är en vallokalsundersökning som kommit, inte ett resultat. - Det viktigaste är ändå att inget alliansparti har åkt ut. Det hade varit en tung börda inför höstens riksdagsval, tillägger han. Mats Odell påpekar att det itne är första gången som moderaterna gör ett dåligt EU-val - bara för att komma igen i riksdagsvalet.

Jessica Ritzén: FP. EU-kommissionär Cecilia Malmström har svårt att förklara partiets tapp. - Ja, det går ner. Men eftersom flera partier kommer in blir varje mandat dyrare. De EU-kritiska rösterna växer tyvärr över hela Europa. Det är lätt att skylla problemen på Bryssel, säger Malmström.

Clas Svahn: EU-parlamentets prognos visar att vänstern går fram från 35 till 47, S tappar från 195 till 193, de gröna klarar sig oförändrat (58) trots uppgifter om att den gruppen skulle ha tappat, liberalerna tappar till 74 och moderata-kristdemokraterna tappar till 211, de högerkonservativa backar till 39, Euroskeptikerna hamnar på 33 och de grupplösa, där de högerextrema återfinns, ökar till 96. Det visar siffror från EU som SVT visar.

viktorbk: Hökmark drar ned skratt: "Den rödgröna röran är rörligare och rörigare än någonsin." #mvaka

viktorbk: I övrigt lyfter han kampen mot främlingsfientlighet som prioriterad.

viktorbk: Ska också sägas att Hökmark till skillnad från partisekreteraren var tydlig med att det var ett uselt val för M.

Clas Svahn: De gröna klarade alltså att hålla sina 58 mandat i parlamentet, vilket kan göra gruppen till den fjärde största gruppen (mindre än den högerextrema) vilket framförallt är Sveriges, Österrikes och Kroatiens förtjänst.

viktorbk: Mingelpolitiske talespersonen Wennerholm ser munter ut i vimlet. #mvaka

Clas Svahn: Det kan vara värt att påminna om att valdeltagandet i Sverige ökat med 6 procent enheter sedan valet 2009. I dag röstade 51 procent av de röstberättigade. 2004 var det 37,85 procent som röstade. Vi börjar vänja oss!

Niklas Orrenius: FEMINISTISKT INITIATIV: "Vi älskar dig, Soraya!" sopar en ung kvinna under Soraya Posts tal och följs av många fler. Hon hälsas som en rockstjärna. "Ni vet att vi skapar historia i hela världen nu va?" säger Soraya Post i sitt tal. "Europa har varit fattigt på kärlek. Nu kommer vi!"

Clas Svahn: Carl Bildt till SVT: ”Mindre bra val för Moderaterna. Vi vet ju inte vad det blir i och för sig men det är inte särskilt bra.”

Karin Eriksson: CENTERPARTIET. Rödrutig skjorta – det har varit toppkandidaten Kent Johanssons signum i EU-valrörelsen. "När man ska ta i, då ska man kavla upp skjortärmarna och det har jag gjort ett par månader", säger han. Som så många andra centerpartisterna talade han om lättnad efter vallokalundersökningen. "En del har velat räkna ut oss ut Europaparlamentet och kanske också ur svensk politik", säger han.

Clas Svahn: De högerextrema partierna går fram i flera länder. 25 % Frankrike 23 % Danmark 22 % Storbritannien 20 % Österrike 15 % Ungern 13 % Finland 12 % Grekland 8 % Tyskland

Jonas: Stämmer det att Piratpartiet fått 4,3 % i Luxemburg?
Magnus Blomgren: Jag har inte sett siffrorna från Luxemburg, men de lär snart publiceras.

Clas Svahn: Facit när det gäller det svenska EU-valet kommer klockan 23 då Valmyndigheten publicerar sina siffror. Allt som hittills har presenterats och diskuterats har varit vallokalundersökningar.

viktorbk: Carl Bildt känner Porosjenko "rrrätt väl". Givetvis.

jonas: varför kan vi inte börja hålla val på lördagar istället för söndagar? Många som skulle vilja vara uppe och följa resultaten kan inte för de ska upp tidigt och gå till jobbet. jag tror att det skulle främja intresset för valen om folk kunde få en möjlighet att följa i realtid utan att känna sig skyldiga för att de ska upp kl 5 imorgon och gå till jobbet.
Magnus Blomgren: Möjligen en god idé som någon person som jobbar med konstitutionella frågor kanske kan plocka upp.

Hans Rosén: VÄNSTERPARTIET: Partiledaren Jonas Sjöstedt och toppkandidaten Malin Björk har dragit sig undan i ett enskilt rum på valvakan i väntan på det definitiva resultatet.

Johan: 80,4% preliminärt valdeltagande i södra ängby som förra EU-valet hade högst valdeltagande i Sverige.
Magnus Blomgren: Det är nästan ett lika högt valdeltagande som i nationella val, vilket måste ses som imponerande i detta sammanhang.

Clas Svahn: Nu är det bara minuter kvar innan vi har de exakta siffrorna.

Karin Eriksson: CENTERPARTIET: Även om Centerpartiet ser ut att ha kravlat sig upp ur den värsta krisen, är läget dystert för den liberala gruppen ALDE. "Det är katastrofalt. Nu kliver den politiska sjukdomen in med totalitära krafter åt höger och åt vänster", säger Fredrick Federley som är tredje namn på Centerpartiets EU-lista.

Clas Svahn: V: Malin Björk säger till SVT att hon är väldigt nöjd: ”Vi kan få två mandat men väntar till 23 innan vi firar.”

Kristoffer Örstadius: MILJÖPARTIET: Stort jubel när Valmyndighetens preliminära siffror presenteras.

Clas Svahn: Nu har Valmyndigheten räknat klart: S: 24,7 MP: 15,1 M: 13,4 SD: 9,9 FP: 9,8 C: 6,6 V: 6,3 KD: 6,0 FI : 5,3 PP: 2,2

Hasse Olsson: SOCIALDEMOKRATERNA: Jubel hos S när valresultatet presenterades. S ökar med 0,3 procentenheter jämfört med förra valet.

Dan Lucas: KD: JAAAA!!! En lugn valvaka brister i ett öronbedövande jubel kos Kristdemokraterna. Sex procent!

Clas Svahn: V, S, MP, C, KD, SD och Fi ökar. Resultatet visar att SD får två mandat i parlamentet.

Clas Svahn: Siffrorna gäller sedan 5.595 av 5.837 distrikt är räknade.

MILJÖPARTIET: Stort jubel bland miljöpartistena när FIs valresultat presenteras

Clas Svahn: De siffror som gäller sedan Valmyndigheten räknat klart alla utom ett par hundra distrikt: S: 24,7 MP: 15,1 M: 13,4 SD: 9,9 FP: 9,8 C: 6,6 V: 6,3 KD: 6,0 FI : 5,3 PP: 2,2

viktorbk: Nu kan man i alla fall höra en kapsyl falla på Norra Latin. #mvaka

Dan Lucas: KD: Glada kristdemokrater kramas och skrattar. Visserligen blir det knappast två mandat, men framgången är obestridlig. Partiet ökar med 1,7 procentenheter.

josefinskold: Åkesson om siffrorna: "vi kan konstatera att vi haft ett fantastiskt val".

Clas Svahn: Fi: ”Vi är SD:s direkta fiende, nu får vi kämpa ännu mer”, säger Sorya Post till SVT angående SD:s framgång.

viktorbk: Betydande överskattning för hela hippare vänstern i ValU:n.

josefinskold: Folk på SD:s valvaka gråter av glädje nu.

Clas Svahn: FRANKRIKE: Francois Hollande har kallat till ett krismöte med regeringen klockan 08.30 i morgon bitti efter partiets katastrofala resultat.

Mikael Delin: PIRATPARTIET: Allt färre pirater på plats. DN och TT enda medierna som inväntar det slutgiltiga resultatet. PP är alltså ute men partiets medlemmar på plats sätter hoppet till tyska systerpartiet och deras Julia Reda som tar plats i EU-parlamentet.

Clas Svahn: TT: Valresultatet ger följande mandatfördelning, enligt Valmyndighetens valsimulator. Den stora förloraren är Piratpartiet som åker ur parlamentet: S 6 (6) MP 3 (2) M 3 (4) FP 2 (3) C 1 (1) KD 1(1) V 1 (1) SD 2(-) FI 1 (-) PP 0 (2)

Dan Lucas: KD: - Det känns jättehärligt. Du märker ju glädjen, säger partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson. - Det visar att kandidaterna och vår politik låg rätt och nu går vi stärkta in i nästa valrörelse, tillägger hon. Hon oroar sig inte för Moderaternas nedgång utan konstaterar att "väljare väljer annorludna i EU-val än i riksdagsval".

viktorbk: Lång kö i baren nu. #mvaka

Karin Eriksson: CENTERPARTIET: Nu är det rena nyårsfesten på valvakan vid Odenplan. Alla centerpartister blåser i tutor och det smäller korkar i luften. 6,6 procent och sjätte största parti är en seger med tanke på att partiet så sent som för några veckor sedan var på väg att trilla ur parlamentet. "Det är en glädjens valvaka", säger Centerstudenternas ordförande Hannes Cerveiu.

viktorbk: RT @FokusAnbil: Chocksiffror för m. Läs analysen av partiets kris från Fokus i höstas signerad @FokusTobbe nu tillgänglig på fokus.se http:…

Clas Svahn: Nya siffror i takt med att allt fler distrikt har räknats: S: 24,6 MP: 15,2 M: 13,5 FP: 9,9 SD: 9,8 C: 6,5 V: 6,3 KD: 6,0 FI : 5,3 PP: 2,2

Dan Lucas: KD: Nu har skumpan kommit fram...

josefinskold: Rapporterar strax i DN tv!

Peter Loewe: ITALIEN: De första vallokalsundersökningarna har kommit - vallokalerna stängde sist av alla här kl 23. Undersökningarna visar på ett spännande och jämnt resultat: Matteo Renzis center-vänsterparti Demokraterna är i ledning, men marginalen till utmanaren Beppe Grillos proteströrelse är inte större än 3-4 procent. Det ser ut att bli en spännande natt !

Clas Svahn: TT: Stort jubel utbröt på Miljöpartiets valvaka när resultatet kom, och öronbedövande jubel när det stod klart att partiet blev näst störst. Däremot blev det burop för Moderaternas resultat och ännu större för SD. – Vi har gjort en fantastisk resa och ett fantastiskt resultat, säger Peter Eriksson från scenen och konstaterar att det gått bättre för de gröna i Europa än vad man hade trott.

Dan Lucas: KD: Partiledaren Göran Högglund håller segertal. – En del experter var väldigt snabba med att räkna ut Kristdemokraterna, men vi har gjort en fantastisk valrörelse!

Clas Svahn: STORBRITANNIEN: EU-skeptiska UKIPS talesman säger att partiet inte vill blandas samman med Nationella fronten.

Dan Lucas: KD: Hägglund tackar alla valarbetare. - Ni har gjort ett kanonjobb, säger han och lämnar över ordet till Lars Adaktusson. - Ni har skickat en envis journalist till Bryssel, säger Adaktusson. - Med rätt agenda i bagaget, tillägger han.

Clas Svahn: Nya siffror då 5.763 av de 5.837 distrikten har räknats: S: 24,6 MP: 15,2 M: 13,5 FP: 9,9 SD: 9,8 C: 6,5 V: 6,3 KD: 6,0 FI : 5,3 PP: 2,2 Övriga: 0,7

viktorbk: RT @neo_andreas: katastrofval för m även i oscar 3 strandvägen mellersta: bara 45,4 procent!

Johan: Hur ser det ut med mandaten? Är mest nyfiken på C? Nu är ju helt plötsligt de störst av de små partierna? Kan det bli två mandat där kanske?
Clas Svahn: C ser ut att få ett mandat.

josefinskold: Åkesson utesluter inte samarbete med Nationella fronten och inget annat parti heller, säger han nu.

Clas Svahn: Valdeltagandet ser ut hamna på 50,5 procent i Sverige.

Dan Lucas: KD: Adaktusson hyllar sin företrädare som EU-parlamentariker, Alf Svensson. - Han har betytt oerhört mycket för mig.

Clas Svahn: Nya siffror då 5.772 av de 5.837 distrikten har räknats: S: 24,6 MP: 15,2 M: 13,5 FP: 9,9 SD: 9,8 C: 6,5 V: 6,3 KD: 6,0 FI : 5,3 PP: 2,2 Övriga: 0,7

josefinskold: Ska strax få ställa frågor. Vad vill ni veta? http://t.co/hBNnCJTyO6

Clas Svahn: 31 procent av de röstande har bytt parti i EU-valet gentemot det de röstade på i senaste riksdagsvalet visar SVT:s undersökning.

Jessica Ritzén: FOLKPARTIET. FP tappar ett mandat och bara får skicka två parlamentariker till Bryssel. - 10 procent i denna motvind är bra. Trots att siffrorna inte är så höga, så ska vi ändå vara nöjda med att vi har överlevt denna vänstervåg och denna nej till Europavåg som drar över Europa, säger EU-parlamentariker Marit Paulsen.

josefinskold: Åkesson rörd över framgångarna. Ska nu ta en pilsner, säger han.

Clas Svahn: Nya siffror då 5.788 av de 5.837 distrikten har räknats: S: 24,6 (6 mandat) MP: 15,2 (2) M: 13,5 (4) FP: 9,9 (2) SD: 9,8 (2) C: 6,5 (1) V: 6,3 (1) KD: 6,0 (1) FI : 5,3 (1) PP: 2,2 (0) Övriga: 0,7

Clas Svahn: Malin Björk (V) säger till SVT att hon är nöjd men att det inte räckte hela vägen till två mandat.

viktorbk: Tv visar Hökmark som går i en SVT-korridor. Stormande applåder. #mvaka

Clas Svahn: Statsminister Fredrik Reinfeldt på M:s valvaka i SVT: ”Två saker. Det är tungt att vara regeringsparti, det har ni sett effekterna av i dag. Vi ska också notera att de som står mest upp för det europeiska idéerna har inte haft den bästa valkvällen.”

Jessica Ritzén: FP. - Det är möjligt att vi skulle fått mer röster om vi också flöjtat med och sagt Nja till Europa, men det är inte så vi funkar, vi liberaler, säger partiledaren Jan Björklund.

Clas Svahn: Nya siffror då 5.804 av de 5.837 distrikten har räknats: S: 24,4 (6 mandat) MP: 15,3 (2) M: 13,6 (4) FP: 9,9 (2) SD: 9,8 (2) C: 6,5 (1) V: 6,3 (1) KD: 6,0 (1) FI : 5,3 (1) PP: 2,2 (0) Övriga: 0,7

viktorbk: Nu Reinfeldt. http://t.co/NvkZUvwjhM

Hasse Olsson: SOCIALDEMOKRATERNA: Partiledningen har ännu inte visat sig. S ligger precis på gränsen för att få fem eller sex mandat och ledningen avvaktar rösträkningen i de sista distrikten.

Karin Eriksson: CENTERPARTIET: Annie Lööf går upp på scenen med händerna sträckta upp i luften, som en segrare. "Vilken arbetsseger!" jublar hon. Hon berättar för partikamraterna att hon har ont i handflatorna av att ha stått upp och applåderat åt siffrorna från Valmyndigheten. "Vi har haft några jobbiga år när det gäller valresultat och opinionssiffror. Men nu är trenden bruten. Det här är början på en långsiktig seger", säger hon. Och så lägger hon till: "Räkna aldrig ut Centerpartiet".

viktorbk: "Det är roligt att några får vara glada i vår allians i kväll." Jubel. Vad är det här för solidaritet. #mvaka

Clas Svahn: Reinfeldt till SVT: ”Det är tungt att vara regeringsparti. Väljarna har inte belönat partier som tror mest på Eurpasamarbete utan till enfrågepartier och till dem som är mest kritiska mot samarbete i Europa. Några val går en förbi.”

viktorbk: "En ny vänster till vänster om Socialdemokraterna" är kvällens buzzfras och Reinfeldts nya huvudmotståndare.

Dan Lucas: KD: Göran Hägglund tror att Lars Adaktusson som person har betytt mycket för partiets framgång i valet. - Han är en person som många känenr igen. Han har varit hemma i deras vardagsrum och byggt förtroende, säger Hägglund. Han konstaterar att båda de största partierna, S och M, har båda backat och det har de gjort i EU-val förr. Det behöver inte påverka riksdagsvalet. - Det är helt olika val, säger han och upprepar vad statminister Fredrik Reinfeldt sade i SVT. - Vi vill ta vara den känsla vi har i kväll och ta med den i nästa valrörelse, tillägger han.

Clas Svahn: Gunnar Hökmark till SVT. ”Tråkigt, det är ett bakslag. samtidigt vill jag gärna gratulera både MP och Fi. Vi tycker att det är roligt att både KD och C behåller sina platser.”

Clas Svahn: Stefan Löven på S-vakan i SVT: ”Stort tack för att vi har genomdrivit en fantastisk valkampanj. Det har visat sig svårt för stora partier att hålla nivåerna, men vi håller nivån. Vi har fått 110.000 fler som har röstat på S i detta val.”

Chris: Jag undra bara om dessa siffrorna vi ser nu har förtidsrösterna också inräknade
Clas Svahn: Det ska de vara.

Clas Svahn: Nya siffror då 5.817 av de 5.837 distrikten har räknats: S: 24,4 (6 mandat) MP: 15,3 (3) M: 13,6 (3) FP: 9,9 (2) SD: 9,8 (2) C: 6,5 (1) V: 6,3 (1) KD: 6,0 (1) FI : 5,3 (1) PP: 2,2 (0) Övriga: 0,7

Clas Svahn: Stefan Löven (S) gratulerade MP till partiets framgång och säger att partiet har ett grundmurat förtroende bland svenska folket när det gäller miljön.

Clas Svahn: Gudrun Schyman säger till SVT att Fi nu kommer att komma in i riksdagen till hösten.

Clas Svahn: Flera twittrare skriver att det är ironiskt att EU fick Nobels fredspris för två år sedan och nu blir ett fäste för fascister och högerextrema.

Clas Svahn: Det är ännu oklart hur det gick i EU-valet i sin helhet eftersom Storbritannien inte kan redovisa några siffror. Det kan dröja till i morgon skriver flera nyhetsbyråer.

Clas Svahn: Nya siffror då 5.825 av de 5.837 distrikten har räknats: S: 24,4 (6 mandat) MP: 15,3 (3) M: 13,6 (3) FP: 9,9 (2) SD: 9,8 (2) C: 6,5 (1) V: 6,3 (1) KD: 6,0 (1) FI : 5,3 (1) PP: 2,2 (0) Övriga: 0,7

Clas Svahn: Christian Engström (PP) i SVT: Även om vi nu försvinner från parlamentet så kommer det att finnas andra piratpartister i parlamenetet också nu.

Clas Svahn: Marit Ulvskog till SVT: ”Vi lyckades upprepa sista valets siffror. Vi har haft fokus på 24,4 men jobbat på att överträffa oss själva. Nu får vi sannolikt behålla våra sex mandat. Vi är hyfsat nöjda. Nu är vi större med MP än Allianspartierna.”

Clas Svahn: Jonas Sjöstedt till SVT säger att det är den första valframgången på 15 år för V och att detta är ett trendbrott. ”Det som bekymrar mig är inte Fis framgångar utan SD:s framgångar.”

Hasse Olsson: SOCIALDEMOKRATERNA: Jubel mötte partiledaren Stefan Löfven när han till sist äntrade scenen. - Vi håller nivån, vi håller ställningarna, sammanfattade Löfven valresultatet. - Det är klart att jag hade hoppats på någon procent mer men det här innebär ändå att vi har brutit den nedåtgående trenden. Löfven passade också på att gratulera MP för partiets framgångar och konstaterade att S och MP tillsammans är större än de fyra borgerliga alliansparterna.

Clas Svahn: Nya siffror då 5.829 av de 5.837 distrikten har räknats: S: 24,4 (6 mandat) MP: 15,3 (3) M: 13,6 (3) FP: 9,9 (2) SD: 9,8 (2) C: 6,5 (1) V: 6,3 (1) KD: 6,0 (1) FI : 5,3 (1) PP: 2,2 (0) Övriga: 0,7

josefinskold: RT @aewastenberg: EU-valet: M gjorde rejält magplask, det blåste vänsterbris och en överraskande stark främlingsfientlig våg slog in. http…

Hasse Olsson: SOCIALDEMOKRATERNA: S ser ut att med nöd och näppe få behålla alla sina sex mandat i EU-parlamentet.

Clas Svahn: Kristina Winberg, som nu ser ut att få åka till Bryssel för att jobba för SD, vill omförhandl medlemsavtalet och på sikt låta svenska folket rösta om vi ska vara med i EU, säger hon till SVT. Hon vill också sänka medlemsavgiften. Hon vill inte säga om hon vill sitta med i en grupp med Nationella fronten.

Clas Svahn: ITALIEN: Partito Democratico fick 40,2 procent mot Beppe Grillos Movimento 5 Stelle med 23,1 procent och Forza Italia med 16 procent. Det skriver Corriere della Sera.

Clas Svahn: Nya siffror då 5.834 av de 5.837 distrikten har räknats: S: 24,4 (6 mandat) MP: 15,3 (3) M: 13,6 (3) FP: 10,0 (2) SD: 9,7 (2) C: 6,5 (1) V: 6,3 (1) KD: 6,0 (1) FI : 5,3 (1) PP: 2,2 (0) Övriga: 0,7

Clas Svahn: Isabella Lövin säger till SVT att det var ett fantstiskt resultat, näst största parti i Sverige: ”Jag tror det beror på att vi har varit väldigt konkreta när vi har pratat om våra frågor – miljöfrågan, klimatfrågan och djurfrågan till exempel. Vi är konstruktiva.”

Karin Zillén: Danmark: Slutsiffrorna gav en jordskredseger för Dansk folkeparti, som fick 26,7 procent av rösterna. Det gjorde partiet till det överlägste största, före Socialdemokraterna som fick 19,1 procent.

Karin Zillén: Danmark: Borgerliga oppositionspartiet Venstre gjorde ett katastrofval, mycket på grund av skriverier kring partiledaren Lars Løkke Rasmussens lyxiga vanor.

Clas Svahn: Lars Adaktsson (KD) säger till SVT att han är nöjd med att partiet har brutit en 15-årig trend och gått framåt för första gången i ett val sedan 1999. Aduktsson kallade KD för ett folkrörelseparti.

Karin Zillén: När Løkke Rasmussen anlände till Christiansborg allra sist av partiledarna, höll han en känsloladdat tal och tog på sig skulden för det dåliga valresultatet. Han avser att kalla in partiets styrelse i höst för att diskutera nederlaget och hur Venstre ska komm aigen.

Clas Svahn: SVT: Fyra av tio av KD-väljarna uppger att kandidaterna på valsdeln var viktiga för hur man röstade. En Aduktssoneffekt.

Clas Svahn: Jan Björklund (FP) säger till SVT, efter att ha tappat ett mandat, att man gör 10 procent efter att ha visat 6 procent i opinionsmätningarna, vilket gör honom nöjd. Han kallar FP för det mest Europavänliga partiet.

Clas Svahn: Björklund, liksom Reinfeldt tidigare, trycker på hur svårt det blir för S att göra upp med de många partierna på vänsterkanten inför höstens val. ”Det råder en stark vänstervind inom det rödgröna blocket. Politiken blir allt mer vänstervriden.”

Clas Svahn: Ett datorproblem när det gäller de belgiska rösterna har gjort att man inte hunnit klart med rösträkningen i EU-valet, uppger SVT:s korrespondent i Bryssel.

Clas Svahn: Så här ser det ut i EU-valet just nu: Läs här!

Clas Svahn: Det återstår fortfarande tre distrikt i Sverige som inte har räknats klart.

Clas Svahn: De uppgifter som kommer från Storbritannien säger att EU-valet blir ett katastrofval för Liberaldemokraterna: UKIP 11 mandat, Konservativa 8, Labour 7, De gröna 1, Liberaldemokraterna 0.

Clas Svahn: Nya siffror då 5.835 av de 5.837 distrikten har räknats: S: 24,4 (6 mandat) MP: 15,3 (3) M: 13,6 (3) FP: 10,0 (2) SD: 9,7 (2) C: 6,5 (1) V: 6,3 (1) KD: 6,0 (1) FI : 5,3 (1) PP: 2,2 (0) Junilistan 0,3 och Övriga: 0,4

Clas Svahn: Det återstår fortfarande att räkna två distrikt innan valnattens siffror är klara.

Jesper: Hur många procent av svenskarna gick och röstade? Återstår några röster att räkna, typ poströster?
Clas Svahn: Det kommer sannolikt att sluta på 50,5 procent, då är alla röster räknade.

Eric: Hur har det gått i Ungern?
Jan Lewenhagen: Fidesz får drygt 50 procent. Jobbik blir nästa största parti med knappt 15 procent och MSZP (Socialisterna) får runt 10 procent.

Viktor: Hur ser spekulationerna ut kring vem som blir kommissionens nya ordförande?
Clas Svahn: Jen-Claude Juncker (tidigare premiärminister i Luxemburg) har redan sagt att det är han som ska bli ny ordförande! Men riktigt så enkelt är det nog inte. Flera har under kvällen uttalat att de inte kommer att ge honom sitt stöd. Efter valet lär vi nu få vara med om en strid om den posten.

viktorbk: Skriver från M-vakan: Lämnade de ett 30-procentsparti eller ett 13-procentsparti? http://t.co/mlKrMFr2AW

viktorbk: Live från Norra Latin: Här smäller de M-ballongerna. http://t.co/ZDlKvc7jgv

Clas Svahn: Enligt Sky News är det första gången sedan 1906 som ett annat parti än Labour eller Konservativa har vunnit ett val i Storbritannien. EU-fientliga UKIP ser ut att få 12 platser, Konservativa 9, Labour 8, och Liberdaldemokraterna, som förlorar samtliga sina 5 platser, får 0. Övriga får 2.

Clas Svahn: EU-fientliga UKIP har skakat om den politiska kartan helt i Storbritannien. Liberaldemokraternas katastrofval gör att flera konservativa politiker nu vill se Storbritannien ut ur EU så snart det går. Frågan om partiledaren Nick Cleggs framtid diskuteras också.

Clas Svahn: UKIP ser ut att få sin första skotska EU-parlamentsledamot, skriver The Scotsman.

viktorbk: @NeaSwedenmark tack!

Clas Svahn: Klockan 01.25 återstod ännu två av de 5.837 svenska valdistrikten att räkna. DN avslutar därmed den här valbevakningen och tackar alla som har följt den. Så här blev valnattens resultat: S: 24,4 (6 mandat) MP: 15,3 (3) M: 13,6 (3) FP: 10,0 (2) SD: 9,7 (2) C: 6,5 (1) V: 6,3 (1) KD: 6,0 (1) FI : 5,3 (1) PP: 2,2 (0) Junilistan 0,3 och Övriga: 0,4

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.