Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

DN/Ipsos: Bara fyra procentenheter mellan S och SD

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Socialdemokraternas Stefan Löfven.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Socialdemokraternas Stefan Löfven. Foto: Jessica Gow/TT

Socialdemokraterna dyker till Juholt-nivå och får 24 procent i DN/Ipsos majmätning. Samtidigt får Sverigedemokraterna den högsta noteringen hittills i mätserien. Avståndet mellan partierna är nu bara 4 procentenheter. 

VAL 2018

Med mindre än fyra månader kvar till valet har både partier och medier varvat upp. Utspelen avlöser varandra, ledande politiker turnerar runt i landet och partiledarna möts i debatter. Samtidigt syns rörelser i opinionen som kan få stora politiska konsekvenser. 

Aldrig tidigare har Socialdemokraterna legat så lågt i opinionen i maj månad ett valår, enligt DN/Ipsos mätserie som sträcker sig från 1979 och framåt. 24 procent i dagens mätning ska jämföras med 31 procent i maj 2014 och 33 procent fyra år tidigare.

Majnoteringen bekräftar en negativ trend för S i DN/Ipsos, med ett fall på 5 procentenheter från de 29 som partiet fick i februari. Tendensen har även synts i andra mätningar som har publicerats på senare tid. Det är bara tiondelar som skiljer dagens väljarstöd från partiets bottennotering när partiledarkrisen kring Håkan Juholt kulminerade i januari 2012.

David Ahlin är opinionschef på Ipsos.

– Socialdemokraternas framgångsrecept har under lång tid varit att man lyckats hålla ihop en stor och bred väljarkoalition. Nu verkar det inte gå längre, säger han.  

Svårigheter ligger i att opinionen enligt statsvetarna inte längre formas på samma sätt som tidigare. Den klassiska höger-vänster-skalan är fortfarande central men frågor som rör globalisering, invandring och nationell suveränitet spelar allt större roll.

Socialdemokraterna har nyligen presenterat en stramare migrationspolitik vilket har skapat starka interna motsättningar.

– Socialdemokraterna har väljargrupper som drar åt olika håll. Där finns både traditionella arbetarväljare på mindre orter och storstadsväljare som uppskattar mångkultur. Debatten om migrationen och vilka seder och bruk som ska gälla i Sverige hotar att riva den här breda kyrkan som Socialdemokraterna länge har lyckats hålla liv i, säger David Ahlin. 

Sedan valet 2014 har S tappat nästan var fjärde väljare. DN/Ipsos siffror visar att bakom nedgången ligger fortsatta väljarförluster till Sverigedemokraterna de senaste månaderna – just det flöde som S hoppas stoppa med en hårdare retorik kring migration och integration. Det växande väljarstödet för SD gör att skattningen i maj på 20 procent är den högsta någonsin i DN/Ipsos mätserie. Trenden har varit uppåtgående hela våren, från 16 procent i februari. 

Det betyder att det nu bara skiljer 4 procentenheter mellan SD och S. Så litet har avståndet mellan partierna aldrig varit i DN/Ipsos mätningar. Nu är SD dessutom det allra största partiet bland män med ett väljarstöd på 26 procent. S lockar numera bara 21 procent av de manliga väljarna. Däremot är S väsentligt större bland kvinnor, 28 procent mot 13 för SD.

Stefan Löfven inledningstalar på Vårdförbundets kongress i Uddevalla tidigare i maj.
Stefan Löfven inledningstalar på Vårdförbundets kongress i Uddevalla tidigare i maj. Foto: Adam Ihse/TT

En faktor bakom de här förändringarna i opinionen är enligt David Ahlin att debatten har kretsat mycket kring migrationsfrågan. Bland annat har den handlat om regeringens förslag att låta ensamkommande afghanska ungdomar få en ny chans till uppehållstillstånd. 

– Våra mätningar visar att bland väljare som tycker att invandring är en viktig fråga så har SD med marginal högst förtroende. Partiet gynnas när debatten domineras av flyktingfrågan. Socialdemokraterna däremot har ett svagt förtroende på det här området, säger David Ahlin.

Han pekar på att efter förslaget om de ensamkommande har S gett besked om en mer restriktiv migrationspolitik framöver.

– Partiet säger en sak och gör något annat, ord och handling går inte ihop.

DN/Ipsos majmätning förstärker bilden av att det inte länge finns någon given mittpunkt i svensk politik. Istället handlar det om tre stora partier inom ett spann där det bara skiljer 4 procentenheter mellan det största, S på 24 procent, och det minsta, SD med 20 procent. Däremellan ligger Moderaterna på 22. Det är en historiskt ny situation i svensk politik. Sedan demokratins införande har S varit det klart största partiet, med för det mesta en enda tydlig borgerlig huvudmotståndare.

För Moderaterna bekräftar majmätningen en nivå där partiet har legat relativt stabilt sedan Ulf Kristersson i höstas tog över partiledarskapet.

En tredje större förändring i majmätningen är att Centern backar från 12 till 9 procent, den lägsta noteringen sedan januari. Stödet för C har dock rört sig både uppåt och nedåt under våren och den långsiktiga trenden är oklar. En faktor kan enligt David Ahlin på Ipsos vara den hårda kritik som C har fått från övriga borgerliga partier för sitt beslut att stödja regeringens förslag om ensamkommande.

Noterbart är också att både Kristdemokraterna och Miljöpartiet i majmätningen når 4 procent, vilket är spärren för att få riksdagsmandat.

Läs mer: 

DN/Ipsos: Lägre framtidstro på landsbygden 

Så gjordes undersökningen

Ipsos har den 10-21 maj intervjuat 1.818 röstberättigade väljare. 804 intervjuer gjordes på telefon med ett slumpmässigt urval. 1.014 intervjuer gjordes digitalt med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågan som ställdes var: ”Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?” För mer information om metod, urval och bortfall, se ipsos.se eller kontakta opinionschef David Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.