Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

DN/Ipsos: Dyster högtidsdag för S

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Alexander Mahmoud

Det blåser snålt när Stefan Löfven och social­demokratin på fredagen firar arbetarrörelsens högtidsdag. Socialdemokraterna stöds av 27,7 procent av väljarna – den näst lägsta noteringen någonsin på första maj.

DN/Ipsos aprilmätning visar också att det nu är dött lopp mellan blocken.

Enligt väderinstituten kommer det att bli en kylig och regnig första maj. Även kring det största rege­ringspartiet blåser det kalla vindar. När statsminister Stefan Löfven ställer sig på scenen på Stora torget i Sundsvall för att tala har han en tuff tid bakom sig, med kritik om brutna vallöften och frågetecken kring regeringens jobbpolitik.

I DN/Ipsos aprilmätning stöds ­Socialdemokraterna av 27,7 procent av väljarna. Partiet har tappat stöd i tre mätningar i följd och minskningen sedan januari är statistiskt signifikant.

– I mars gav väljarna regeringen ett lågt betyg i vår mätning om förtroendet för regeringens arbete. Sådant brukar slå igenom i partiernas opinionssiffror. Socialdemokraterna har en klart negativ trend i opinionen, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Sedan mätningarna inleddes 1979 har Socialdemokraterna endast firat första maj med sämre opinionsstöd vid ett tillfälle – 1991.

Den dåvarande S-regeringen ledd av Ingvar Carlsson plågades av kritik från fackföreningsrörelsen och en annalkande ekonomisk kris som tvingat partiet att ändra kurs på flera centrala områden.

Flera löften, bland annat en utbyggnad av föräldraförsäkringen, hade övergivits.

Även i år har brutna löften haft en framträdande roll i debatten. I regeringens vårändringsbudget finns förslag om att höja bensinskatten och att minska rot-avdraget, förändringar som Socialdemokraterna inte aviserade under valrörelsen.

– Det är två ganska impopulära förslag. Dessutom går det på tvärs mot vad Socialdemokraterna lovade under valrörelsen, säger David Ahlin.

Jämfört med valet är Stefan Löfven och Socialdemokraternas minskning långt ifrån unik. Efter riksdagsvalen 1994 och 1998 gjorde Socialdemokraterna större opinionstapp till första maj efterföljande år än vad som är fallet i år.

Socialdemokraternas regerings­partner Miljöpartiet står still, liksom Vänsterpartiet som ingår i regeringsunderlaget. Tillsammans samlar de tre rödgröna partierna ett stöd på 41,1 procent. Blocken är nu i princip lika stora. Senast det inträffade var i november.

De fyra allianspartierna har ett stöd på 40,8 procent. Samtliga fyra partier ökar något, men inom felmarginalen. Det nya jämna opinionsläget kan innebära att kraven på att skrota Decemberöverenskommelsen tilltar i styrka.

– Borgerliga väljare har redan svårt att acceptera att Alliansen släpper fram vänsterinriktad politik. Ett förändrat opinionsläge, med ett svagare stöd för regeringen och ett starkare stöd för allianspartierna, kan öka trycket på de borgerliga partierna att ompröva December­överenskommelsen, säger David Ahlin.

Trots att det är dött lopp i opinionen ligger Alliansen på en i ett historiskt perspektiv låg nivå.

– Det går inte särskilt bra för Alliansen. Det är Sverigedemokraterna som fortsätter att vinna mark, säger David Ahlin.

Sverigedemokraterna ökar inom felmarginalen till 14,6 procent, partiets högsta notering någonsin i Ipsos mätningar.

Sedan den senaste väljarbarometern har partiledaren Jimmie Åkesson återkommit från sjukskrivningen, vilket innebar mycket publicitet för partiet.

Samtidigt har interna bråk, som slutade med att flera ledande företrädare uteslöts, också fått stor publicitet.

– SD har en otrolig förmåga att ständigt hålla sig i medias strålkastarljus, säger David Ahlin.

Precis som tidigare skandaler runt Sverigedemokraterna ser partiet ut att ha stärkts även denna gång.

– Att det är rörigt och stökigt är man ganska van vid. Den bild som jag tror stannar kvar hos många när det gäller de här uteslutningarna är att partiet städar undan och håller rent från rasism, säger David Ahlin.

Statsminister Stefan Löfven talar

Statsminister Stefan Löfven talar på Stora torget i Sundsvall kl 14.30.

Finansminister Magdalena Andersson talar i Sundbyberg kl 11.00 och på Norra Bantorget i Stockholm cirka kl 15.10.

LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talar i Norrköping kl 13.00 och Linköping kl 15.00.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt talar i Uppsala cirka kl 13.15 och Västerås cirka kl 15.30.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.