Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 13:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/dnipsos-fortroendet-faller-for-stefan-lofven/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

DN/Ipsos: Förtroendet faller för Stefan Löfven

Förtroendet faller för S-ledaren Stefan Löfven i DN/Ipsos majmätning, från 40 till 34 procent. Bland män är förtroendet nu större för Jimmie Åkesson (SD) än för statsministern. Andelen som sätter tilltro till SD-ledaren har fördubblats sedan förra valet.

I förra veckan rapporterade DN om sjunkande väljarstöd för Socialdemokraterna, en uppgång för Sverigedemokraterna och ett historiskt jämnt läge mellan de bägge partierna i opinionen. DN/Ipsos mätning av förtroendet för partiledarna kastar ytterligare ljus över den rådande situationen med bara drygt tre månader kvar till valet. 

Andelen med stort förtroende för statsminister Stefan Löfven (S) har sjunkit från 40 till 34 procent sedan i januari. Tappet har främst skett på två fronter: dels bland Vänsterpartiets och Miljöpartiets väljare, dels bland sverigedemokratiska sympatisörer. 

David Ahlin är opinionschef på Ipsos.

– Det här illustrerar den utmaning som Socialdemokraterna står inför. Man tappar stöd och förtroende både åt höger och vänster, säger han.

Bland SD-väljare rasar andelen som har förtroende för Stefan Löfven ner till 6 procent, från 12 i januari. Samtidigt ökar förtroendet stort i den här gruppen för Ulf Kristersson (M), från 26 till 40 procent. 

– Det är en väldigt tydlig skillnad som visar att det är svårt för Socialdemokraterna att vinna tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. Många av dem står helt enkelt närmare Moderaterna, säger David Ahlin.

Andelen som har stort förtroende för Jimmie Åkesson (SD) har fördubblats under mandatperioden. I juni 2014 låg den på 12 procent, mot toppnoteringen 24 procent i årets majmätning. Från en klar sistaplats i förtroendeligan har SD-ledaren klättrat upp till mellanskiktet där man också hittar Jan Björklund (L) och Jonas Sjöstedt (V). Bland manliga väljare åtnjuter Jimmie Åkesson till och med större förtroende än Stefan Löfven (33 mot 30 procent). 

Jenny Madestam, statsvetare och medarbetare i Expressen, ser ett samband mellan Stefan Löfvens sjunkande förtroendesiffror och partiets sätt att navigera i migrationsfrågan.

– Först kom beslutet om de ensamkommande, sedan ett besked om stramare migrationspolitik. Det skapar en bristande trovärdighet som spiller över på Löfven, säger hon.

Skillnaden mot SD-ledaren är slående, menar Jenny Madestam. 

– Jimmie Åkesson har inte pendlat från den ena idén till den andra utan hållit fast vid sitt budskap i en fråga som nu dessutom ligger högst på agendan. Retoriken håller ihop och det ger ett autentiskt politiskt ledarskap. Även om man inte håller med så uppfattar man att han tror på vad han säger.

Annie Lööf hör till majmätningens förlorare. Hon tävlar ändå fortfarande med Ulf Kristersson och Stefan Löfven om förstaplatsen, vilket är en av mandatperiodens stora förändringar när det gäller förtroendet för partiledare (se grafik). Tappet sedan januari i år har främst skett bland SD- och M-väljare. David Ahlin på Ipsos ser en koppling till att Centern stödjer regeringens förslag om att låta fler ensamkommande få stanna.

– Väljare som prioriterar minskad invandring ser Annie Lööf som ett hot, säger han.

Men även om Annie Lööf är en tydlig motpol till Jimmie Åkesson i migrationspolitiken så finns också likheter mellan de två antagonisterna, enligt Jenny Madestam.

– Annie Lööf har liksom Jimmie Åkesson varit principfast i de här frågorna.

Andelen väljare med stort förtroende för M-ledaren Ulf Kristersson ligger still på 35 procent men han är ny etta på listan på grund av att Lööf och Löfven backar. Kristersson utmärker sig genom att vara den partiledare som lägst andel av väljarkåren misstror.

Det hänger enligt Jenny Madestam ihop med egenskaper hos Ulf Kristersson som är en styrka i matchen med Stefan Löfven. 

– Han passar in på vad väljarna vill ha hos en statsministerkandidat: en person som är kunnig, förnuftig och resonerande.

Enligt DN/Ipsos majmätning är det i princip dött lopp när väljarna pekar ut vem de helst vill se som statminister i nästa regering: 25 procent för Löfven och 23 för Kristersson.

Förtroendemätningen är dyster läsning för de miljöpartistiska språkrören (undersökningen gjordes före partikongressen). Gustav Fridolin får sitt sämsta resultat sedan tillträdet 2011, endast 15 procent av väljarna har stort förtroende för honom. Kontrasten är stor mot läget inför valet 2014, då Fridolin låg trea i förtroendeligan. 

Isabella Lövin ligger sist med sina 11 procent.

– De har i regeringsställning fått försvara politik som de egentligen inte står för och då blir det inte trovärdigt, säger Jenny Madestam. 

 

Fakta.Så gjordes undersökningen

Ipsos har den 10-21 maj intervjuat 1.818 röstberättigade väljare. 804 intervjuer gjordes på telefon med ett slumpmässigt urval. 1.014 intervjuer gjordes digitalt med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågan som ställdes var: Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende för (partiledaren)? I grafiken redovisas ”mycket stort” och ”stort” sammantaget som "stort". Undersökning om vem väljarna helst vill se som statsminister gjordes endast med webbpanelen. Frågan som ställdes var: Vem ser du helst som statsminister i nästa regering?
För mer information om metod, urval och bortfall, se ipsos.se eller kontakta opinionschef David Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.