Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/dnipsos-klimatet-toppar-valjarnas-lista-infor-eu-valet/

Politik

DN/Ipsos: Klimatet toppar väljarnas lista inför EU-valet

Foto: Alexander Mahmoud

Miljö och klimat toppar väljarnas agenda inför EU-valet, enligt en mätning från DN/Ipsos. En förändring jämfört med förra valet är att invandringen nu är nummer två. Men fortfarande finns utrymme att övertyga vankelmodiga väljare. En av tre har ännu inte bestämt sig för vilken fråga som ska avgöra deras val.

Rätta artikel
EU-valet 2019

På onsdagen öppnar förtidsröstningen till EU-valet som handlar om vilka politiker som ska sitta i unionens parlament de kommande fem åren. Själva valdagen infaller i Sverige söndagen den 26 maj. Partierna har alltså mindre än tre veckor på sig att få gehör hos väljarna för sina budskap.

Än så länge är det bara två frågor som har väckt uppmärksamhet i de bredare lagren, visar en mätning från DN/Ipsos. Omkring var fjärde väljare pekar ut miljö och klimat som den viktigaste frågan när de ska rösta i EU-valet. Nästan lika många uppger att frågor som rör invandring, flyktingar och integration är avgörande för deras ställningstagande.

Miljö och klimat låg högst på väljarnas lista även vid förra EU-valet. Invandringen däremot har klättrat från plats fem till två.

– Efter förra valet har vi haft flyktingkrisen 2015. Döden på Medelhavet har tydliggjort att det finns en uppgift att lösa för EU. Klimatfrågorna har funnits med under längre tid men de har lyfts ytterligare det senaste året av torka, bränder och demonstrationstågen med unga människor, säger Nicklas Källebring som är opinionsanalytiker på Ipsos.

När det gäller invandringen är det ett synsätt som dominerar i svaren.

– De som nämner invandringen som en viktig fråga tenderar att vilja minska den. Det är en betydligt mindre grupp som ser mottagande och integration som det viktiga, säger Nicklas Källebring.

Läs mer: DN:s guide förklarar vad EU-valet handlar om 

Det finns fler skillnader jämfört med hur väljarna prioriterade för fem år sedan. Då låg både skola och sjukvård högt, frågor som i allt väsentligt är varje lands ensak. Nu lyfts brottsbekämpning liksom frågor om överstatlighet och EU-avgiften fram. Det skulle kunna tolkas som att kunskapen ökat om vad EU faktiskt har makt över.

Nicklas Källebring ser en annan tänkbar förklaring: supervalåret 2014.

– Det förra EU-valet sågs av många som en upptakt till riksdagsvalet några månader senare. Då blev det naturligt att prata mer om frågor av inrikespolitisk karaktär.

DN/Ipsos har tidigare kunnat visa att kännedomen om EU-valet är låg. Endast omkring 4 av 10 kunde i den mätningen pricka rätt på frågan när EU-valet ska hållas. 

Även i frågan om vilka politikområden som är viktigast finns en stor osäkerhet. Runt var tredje svarar att man inte kan ge något klart besked.

– Det finns en osäkerhet men troligen också ett lågt engagemang. Om man parar detta med att bara två frågor hittills har fått genomslag så kan man vara orolig för valdeltagandet, säger Nicklas Källebring. 

Högernationalistiska partier förutspås gå framåt runtom i Europa. Detta har fått svenska SD att överge idén om att Sverige ska gå ur EU. Istället vill man förändra unionen inifrån tillsammans med likasinnade från andra länder. Som en motreaktion har flera partier – som S, C, L och V – lyft som en av sina huvudfrågor att stoppa högernationalismen.

Det är dock en fråga av närmast försumbar betydelse för väljarkåren, enligt DN/Ipsos mätning. Endast en dryg procent lyfter fram den som viktig. 

Olika väljargrupper är tämligen eniga om vilka frågor som ska prioriteras. Mellan de olika partiernas väljare syns dock en skillnad. Medan de som röstar på M, KD och SD sätter invandringen främst, placerar övriga miljö och klimat överst.

Läs mer: Konservativt block syns bland väljarna