Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

DN/Ipsos: Kraftigt lyft för Moderaterna

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson. Other: Nicklas Thegerström

Moderaterna rusar uppåt i opinionen efter partiledarbytet. Partiet noterar 22 procent i DN/Ipsos oktobermätning, att jämföra med 16 i september. Samtidigt går både SD och C tillbaka.

– Ulf Kristersson har gjutit nytt mod i besvikna M-väljare, säger David Ahlin på Ipsos.

Anna Kinberg Batra valde att kasta in handduken som partiledare i slutet av augusti, efter att Moderaternas opinionsstöd under året hade rasat till den lägsta nivån på 15 år. Ulf Kristersson, då partiets ekonomisk-politiska talesperson, utkristalliserades snart som den ende verklige kandidaten som efterträdare. Han valdes på en extrastämma i Stockholm den 1 oktober.

DN/Ipsos kan nu visa att skiftet i toppen har gett snabb effekt. Moderaterna lyfter med 6 procentenheter sedan förra mätningen, från 16 procent i september till 22 i oktober. Därmed är partiet tillbaka på samma nivå som förra hösten.

David Ahlin är opinionschef på Ipsos.

– Ulf Kristersson har gjutit nytt mod i besvikna moderatväljare. Han verkar ha återskapat optimism och framtidstro efter ett bedrövligt år för partiet, säger han.

Moderaterna har en lång nedgång i opinionen med stora väljarförluster till Centern och Sverigedemokraterna bakom sig. Tappet till SD gjorde stort avtryck redan i förra valet. Läckaget till C har kommit senare, framför allt efter att Anna Kinberg Batra i januari i år öppnade för ett närmande till SD.

Det har alltså handlat om väljarströmmar åt helt olika håll. Liberalt sinnade moderater har gått till C medan de konservativa valt SD. Det har väckt frågan om det alls är möjligt i dagens partilandskap att kombinera liberalism och konservatism på det sätt som Moderaterna gjort allt sedan Gösta Bomans dagar på 1970-talet.

I DN/Ipsos oktober mätning har dock strömmarna åt bägge håll ha vänt. Moderaternas uppsving sammanfaller med en tydlig tillbakagång för C, som backar från 13 till 10 procent, liksom för SD som får 15 procent mot 18 i förra mätningen. För SD är det den lägsta noteringen sedan mars 2016.

Men det finns ytterligare en viktig faktor bakom förändringen: Moderaterna vinner väljare också från kategorin osäkra.

– Sedan i januari har partiet haft väldigt dålig mobilisering, en stor del av väljarna från 2014 har valt att sitta på sidlinjen och inte velat uppge partisympatier. De har parkerat på soffan och avvaktat. Där ser vi nu en tydlig rörelse, säger David Ahlin.

Nu stöds M av 72 procent av dem som röstade på partiet 2014. Under perioden juni till september var den siffran i snitt 57.

– Att Moderaterna vinner tillbaka väljare från tre håll är en påminnelse om att väljarkåren har blivit allt mer rörlig. Och det är alltid lättare att vinna tillbaka väljare som tidigare röstat på partiet, säger David Ahlin.

Moderaternas lyft i oktober har bara en motsvarighet i DN/Ipsos mätserie från 1979 och framåt.

– Den närmaste jämförelsen är Socialdemokraternas rekyl uppåt efter Håkan Juholts avgång i januari 2012. Då såg vi också en kraftig ökning på kort tid, säger David Ahlin.

DN/Ipsos skattning av Moderaternas opinionsstöd ligger över den senaste tidens mätningar från andra opinionsinstitut. En trolig förklaring enligt David Ahlin är att DN/Ipsos undersökning har gjorts senare, efter att den nye partiledaren Ulf Kristersson fått stor uppmärksamhet i medierna, bland annat i samband med SVT:s partiledardebatt och Moderaternas stämma i Örebro.

Oktobermätningen bekräftar den försiktigt positiva trenden för Socialdemokraterna som nu har 30 procent av väljarstödet. Det betyder att partiet är tillbaka i nivå med valresultatet 2014. En faktor bakom detta kan vara att svenskarna ser något ljusare på utvecklingen i Sverige, enligt DN/Ipsos. Andelen som anser att det går åt fel håll har sjunkit till 35 procent, från 48 procent i början av året.

– Att många anser att det går bra för Sverige brukar vara gynnsamt för det ledande regeringspartiet, säger David Ahlin.

För övriga partier visar DN/Ipsos små förändringar sedan förra månaden. Kristdemokraterna och Miljöpartiet lever alltjämt farligt kring riksdagsspärren på 4 procent. KD landar på 3 procent och MP på 4, avrundat till heltal.

Moderaternas uppgång ger också en ökning netto för alliansen som helhet till 41 procent av väljarstödet. Därmed ligger de två blocken jämsides.

Ewa Stenberg: Kristerssoneffekten ger M chansen att ena alliansen

Bakgrund.Partiledarbyten

De flesta partiledarbyten de senaste åren har gett små effekter på opinionsstödet, åtminstone på kort sikt, visar DN/Ipsos mätningar. Men det finns undantag.

Störst förändring gav Socialdemokraternas byte från Håkan Juholt till Stefan Löfven 2012. Opinionsstödet steg 6 procentenheter två månader i rad, från 24 till 36 procent. Det skedde efter ett nästan lika stort ras, vilket påminner om det aktuella partiledarskiftet i Moderaterna.

Moderaterna lyfte även när Fredrik Reinfeldt tog över efter Bo Lundgren 2003 men det gick långsammare. Först ett år senare hade opinionsstödet stigit med 6 procentenheter, lika mycket som M ökat på en månad med Ulf Kristersson.

Annie Lööf (C) har tagit sitt parti till en högre nivå, men det dröjde ännu längre. Det första året låg opinionsstödet mer eller mindre still, för att sedan sjunka under riksdagsspärren en period.

Ebba Busch Thor (KD) och Isabella Lövin (MP) är exempel på partiledare som fått se sina partier tappa i opinionen efter att de tillträtt.

Fakta.DN/Ipsos

DN/Ipsos har den 12–22 oktober intervjuat 1609 väljare. 604 intervjuer har gjorts med ett slumpmässigt urval individer per telefon. 1005 intervjuer har gjorts digitalt med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågan som ställdes: Om det var val i riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på? Mer om metoden: https://valjarbarometern.ipsos.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.