Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

DN/Ipsos: Kristersson-effekten håller i sig

Foto: Roger Turesson

Ulf Kristersson-effekten håller i sig. Moderaterna är för andra mätningen i rad näst största parti, med ett övertag på trean Sverigedemokraterna på 5 procentenheter enligt DN/Ipsos. Före det moderata partiledarskiftet var styrkeförhållandena omvända.

På torsdag samlas Sverigedemokraterna för landsdagar, motsvarigheten till partikongress, i Norrköping. Där vill partiledningen få gehör för en fokusering på fyra politikområden inför valet: migration, kriminalpolitik, vård samt integration (sammanhållning med SD:s språkbruk).

Frågan är om det är receptet för att locka tillbaka de väljare som just nu överger partiet. Landsdagarna sammanfaller med att SD hamnat i ett nytt läge i opinionen. De väljarströmmar från Moderaterna som partiet tidigare profiterade på tycks ha vänt. Skiftet syntes redan i DN/Ipsos oktobermätning och bekräftas i den nya mätningen.

Moderaterna, som sedan den 1 oktober leds av Ulf Kristersson, får 21 procent i DN/Ipsos novembermätning, mot Sverigedemokraternas 16. Gapet har visserligen krympt något sedan förra mätningen men den förändringen ligger inom partiernas genomsnittliga variationer från månad till månad. Trenden är tydlig enligt David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

– SD har tappat ungefär 3 procentenheter om man jämför de två senaste mätningarna med snittet från de tre föregående. 

För Moderaterna har det stor symbolisk betydelse att man åter är landets näst största parti och lyckas behålla positionen. När Sverigedemokraterna erövrade den platsen i DN/Ipsos marsmätning var det ett chockartat tecken för Moderaterna på djupet i den kris som borgerlighetens största parti då befann sig i. SD:s försprång växte under våren till 3 procentenheter.

David Ahlin ser flera orsaker till att M nu går framåt på SD:s bekostnad.

En faktor är hur migrationspolitiken har utvecklats. Alla partier utom Vänsterpartiet står numera för en stramare syn på asylinvandringen. Inte minst klubbade Moderaterna på sin stämma i oktober långtgående förslag om att på sikt övergå till att endast ta emot kvotflyktingar.

– Sverigedemokraterna har tappat sin särskiljande position. Många som röstade på dem 2014 ville skicka en signal till sina gamla partier om att migrationspolitiken behövde förändras. Nu har både S och M genomfört sådana förändringar och då blir SD mindre relevant för dessa väljargrupper, säger David Ahlin.

En annan faktor enligt David Ahlin är att skandaler kring två SD-riksdagsmän, Kent Ekerot och Pavel Gamov, på senare tid har tärt på väljarnas förtroende. 

Sist men inte minst har Moderaternas partiledareskifte gett en Ulf Kristersson-effekt. Den nye M-ledaren fick redan i sin första förtroendemätning i DN/Ipsos långt högre betyg av väljarna än företrädaren.

David Ahlin menar att man också kan tala om en omvänd Anna Kinberg Batra-effekt.

– Det handlar om att en mycket impopulär partiledare med oerhört svag ställning både bland de egna väljarna och andra har slutat.

Överlag är förändringarna små i novembermätningen jämfört med förra månaden. Blocken ligger i stort sett jämsides, med 41 procent för de rödgröna och 40 för alliansen. Liberalerna, med 5 procent av väljarstödet, ser ut att sälla sig till krispartierna Kristdemokraterna och Miljöpartiet kring riksdagsspärren.

Så gjordes mätningen

DN/Ipsos har den 9–19 november intervjuat 1 614 väljare. 1 368 har uppgett partisympati. 600 intervjuer har gjorts med ett slumpmässigt urval individer per telefon. 1 014 intervjuer har gjorts digitalt med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Mer om metoden: valjarbarometern.ipsos.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.