Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:34 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/dnipsos-kvinnor-tvekar-mest-infor-valet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

DN/Ipsos: Kvinnor tvekar mest inför valet

Foto: David Dahlberg

Nästan en miljon väljare är fortfarande osäkra på vad de ska rösta på. Tvekan är störst bland kvinnor: de utgör tre fjärdedelar av de osäkra, enligt DN/Ipsos mätningar.

VAL 2018

Många väljare kommer att fastna för ett parti först under den slutspurt som återstår fram till valet. Den statsvetenskapliga forskningen visar att svenska väljare bestämmer sig allt senare. Andelen som fattade sitt slutgiltiga beslut sista veckan ökade från 27 procent 1991 till 34 vid senaste valet 2014. 

I DN/Ipsos senaste mätning uppgav 12 procent att de inte visste vilket parti de skulle rösta på. Det motsvarar drygt 900.000 väljare. Det är en något mindre andel än 2014 då de osäkra utgjorde 14–15 procent strax före valet. Precis som tidigare har andelen sjunkit under valåret, från cirka 17 procent i januari.

David Ahlin, opinionschef på Ipsos, pekar ut en grupp som sticker ut.

– Det är betydligt fler kvinnor som är osäkra. Fler män verkar ha bestämt sig, säger han.

Bland de osäkra är tre av fyra kvinnor. Kvinnliga väljare tenderar att rösta delvis annorlunda än män. Exempelvis Miljöpartiet har ett starkare stöd bland kvinnor medan Sverigedemokraterna har lägre stöd. Men enligt David Ahlin tyder inte DN/Ipsos mätningar på att de osäkra lutar åt något särskilt håll, vare sig åt höger eller vänster.

– När vi frågar vilka partier man vill ska ingå i regeringen är det lika många som svarar Socialdemokraterna som Moderaterna. På frågan om vem man skulle föredra som statsminister svarar lika många Stefan Löfven som Ulf Kristersson, säger han. 

De osäkra väljarna prioriterar i stora drag samhällsproblemen på likartat sätt som övriga. Frågor som rör äldre hålls något högre och miljö något lägre i den här gruppen. De skulle kunna spegla en generationsskillnad men en analys av mätresultaten visar att gruppen osäkra är ganska genomsnittlig vad gäller ålder liksom utbildningsnivå. 

Väljarrörelser som skedde inom det borgerliga blocket under förra året kan ge en fingervisning om varför osäkerheten är större bland kvinnor, tror David Ahlin. Då gick kvinnliga väljare mellan M och C under en period när borgerlighetens relation till Sverigedemokraterna debatterades intensivt. 

– Det kan tyda på att osäkerheten i regeringsfrågan och konflikten om vilket inflytande SD ska få är viktigare för de kvinnliga väljarna, säger David Ahlin.

En betydande del av de osäkra tycks helt enkelt ha en diffus uppfattning både om vad det tycker och vad partierna står för, enligt David Ahlin. 

– Många svarar att de inte vet vilken statsminister de vill ha eller vilka partier som borde sitta i regeringen. De är genuint osäkra, säger han.

Läs mer: Partiernas väljarstöd enligt senaste DN/Ipsos

Läs mer: Här är väljarnas viktigaste frågor 

Så gjordes undersökningen

DN/Ipsos har den 8–24 augusti genomfört digitala intervjuer med 2006 röstberättigade väljare som var ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Opinionsmätningar är alltid förknippade med osäkerhet. För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta opinionschef David Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.